Обучавайте кучето правилно и лесно - принципи

Публикувана от zakucheto 25/11/2020 0 Коментари Обучение и дресура,

 

Принципи при обучението на кучето

 

Обучавайте кучето си правилно и лесно:

 

 

Искате ли кучето ви да не се дърпа на каишка, да не скача по хората, да не унищожава предмети и мебели, да не лае неконтролируемо, да не проявява страх и агресия? 

 

Ако отговорът е ДА, то е необходимо да се следват тези изключително важни принципи при играта и обучението на кучето. Те са основополагащи за изграждането на един уравновесен характер у кучето ви. Така то ще се държи възпитано, където и с когото и да се намирате.

 

Обучението включва възпитание на правилата вкъщи и навън, научаване на команди, различни игри и трикове. Основните награди, които мотивират кучето да ви слуша и изпълнява команди, са: храна и лакомства, играчки, похвала. Разбира се има и кучета, които е възможно да не се мотивират от тези награди. В този случай е хубаво да намерите какво мотивира точно вашето куче. Ако се затруднявате, не се колебайте да се свържете с нас или с треньор, който да ви даде правилните съвети и да ви напътства. 

 

 1. Социализация

 

Първото и най-важно нещо е СОЦИАЛИЗАЦИЯТА. Тя е основен фактор за изграждането на уравновесен характер и възпитано поведение. Още от най-ранна възраст кучето трябва да се среща с различни хора и животни и да има съприкосновение с всякакви дразнителишумовесветлини и т.н. Това включва всичко, което можете да срещнете както вкъщи, така и в градска и извънградска среда:

 

 • Вкъщи – сешоар, прахосмукачка, електрически уреди, телефони, компютри, телевизори, различни повърхности, вана, течаща вода и т.н.
 • Навън – градски транспорт (тролей, трамвай, метро, влак), фойерверки, шум от строеж, и превозни средства, колела,  тротинетки, хора с бастуни, в инвалидни колички, пазарски колички, различни повърхности ( асфалт, метални шахти, плъзгащи повърхности, пясък…), гори, реки, езера, море, вълни и т.н.

 

Важно е кучето да свикне с всякакви ситуации и да се чувства комфортно. Необходимо е да се елиминира възможно най-много възможността кучето да проявява страхове, защото това може да доведе до поведенчески проблеми, които впоследствие да бъдат трудно овладени. Тогава се налага и намесата на треньори. Превантивните мерки са винаги много по-ефективни от реактивните при вече съществуващ проблем. 

 

 • Първият ден на кученцето-бебе вкъщи – запознаване с неговото ново легло/клетка/къщичка и започване на обучението да свиква с това ново за него място за живеене. 
 • Запознаване с каишката му – сложете му я за малко, дайте лакомство, после я махнете

 

Вижте повече за социализацията в темата: Защо е важна социализацията?

 

 1. Обучение в най-ранна възраст

 

Обучението в най-ранна възраст е важно, тъй като кучето учи изключително бързо от  Не чакайте, а започнете обучение и възпитание веднага щом вземете новия член на семейството си вкъщи.

 

 1. Постепенно увеличаване на трудността на задачите/командите

 

Обучението започва с най-лесните команди за кучето и постепенно трудността се увеличава, в зависимост от готовността на кучето. Целта е да не се допуска ситуация, в която кучето може да сгреши*, т.е. да заучи грешно поведение. Ако то не се справя, отново създайте ситуацията, в която кучето се е представяло добре и продължете обучението, докато не прецените, че кучето е готово за следващо ниво.

 

 1. *Осигуряване на ситуация, в която кучето със сигурност да може да изпълни исканото от него и да заучи постепенно правилното поведение

 

Най-ефективен метод е да се създават ситуации и да се избират локации, при които кучето да успее да изпълни командата или това, което се иска от него. Идеята е да се създава възможност кучето да заучава само правилното поведение.

 

 • Например: За да се научи кучето да не яде предмети вкъщи, то създайте пространство, в което то няма никакъв досег до тях. Това е важно както, за да запазите дома си, така и за да осигурите безопасно пространство на кучето, където то да не се нарани (например да не прегризе кабели, да не изяде пластмаси, чорапи, лекарства,вредни храни и т.н.).

 

Когато се задава команда, то кучето трябва да няма друга опция освен да я изпълни. Това се получава, когато сте подсигурили пространство, в което да няма разсейващи за кучето предмети или хора/животни, както и достатъчно силна мотивация за кучето да изпълни командата – лакомства или играчка. В повечето случаи храната е основната мотивация. Но е важно да не е само хранa, но и играчка, похвала. 

 

 1. Локацията, локация, локация 

 

Обучението започва на локации, където няма неща, които да разсейват кучето, например в по-празна стая вкъщи. Постепенно се увеличава трудността, като се добавят разсейващи предмети/хора/шумове. След това се увеличава сложността, като се обучава навън, където е пълно с разсейващи миризми, шумове, хора, животни, коли, дървета и т.н.  Най-трудно е обучението навън, затова е необходимо кучето да е обучено предварително.

 

 1. Собственикът и цялото семейство обучава

 

Възпитанието трябва да се осъществява от собственика на кучето и цялото смейство. Всеки един член от семейството е необходимо да участва в обучението, тъй като кучетата имат различна комуникация с различните хора и могат да случат някои хора, а други - не. Затова по принцип няма смисъл да давате кучето си на треньор, вие трябва да сте там и вие да сте човекът, който обучава, а треньорът да ви напътства. 

 

 1. Фокус върху какво трябва да се прави, а не върху това какво не трябва да се прави

 

Фокусът е да се набляга на очакваното правилно поведение, а не да се коригира неправилното. Награждава се положителния резултат.

 

 1. Физическата и психическата активност е изключително необходима

 

Кученцата-бебета трябва да бъдат извеждани минимум 4 пъти на ден, за да се изхождат навън, да изучават света и да изразходват енергия.

 

Деструктивното поведение най-често е в следствие на лоша социализация и неизразходвана енергия – психическа и физическа.

 

Важно е кучето да изразходва енергия чрез:

 • игра
 • обучение
 • чести разходки
 • тичане
 • предизвикателства и други физически и ментални активности, за да:

 

 • бъде с уравновесен характер
 • да няма поведенчески проблеми
 • да не унищожава предмети и мебели вкъщи и т.н.

 

 1. Една дума – една команда 

 

Всяка една команда трябва да е съставена от една дума („Седни“, „Легни“ и т.н.) или в редки случаи най-много две думи, като например „Дай лапа“.

 

ЛЮБОПИТНО: Кучетата имат способност да запомнят до около 200 думи, като най-интелигентните имат капацитет на запомняне от 300 думи. 

 

 1. Награждава се веднага след изпълнена команда

 

Наградата трябва да се дава веднага след изпълнението на командата. Корекцията трябва да е по време или веднага след грешното поведение.

 

В противен случай ефект няма, тъй като кучето не може да обвърже реакцията ви с конкретната команда или ситуация. 

 

    11. Пропорционална на постижението награда

 

По-лесна команда – малка награда. С увеличаване на трудността на обучението се дават по-примамливи награди.

     

    12. Непостоянно награждаване

 

 

Награждаването трябва да е непостоянно, т.е. от време на време да давате награда за добро поведение, а не всеки път. Така заученото ще бъде по-добре затвърдено.

     

    13. Кратки и чести обучителните сесии

 

Кратките и чести обучителни сесии са по-ефективни, отколкото продължително обучение. Например 2 пъти по 15 мин. на ден

 

 1. Викайте кучето само когато ще получи нещо хубаво от вас – награда, игра и т.н.

Това е важно, защото кучето трябва да научи, че като го викате ще получи нещо, което то желае. Ако обаче го викнете, за да го наказвате или да направите нещо друго, което няма да му е много приятно, то това ще има негативен ефект дългосрочно. Така кучето няма да идва, ако бъде повикано. 

 

 1. Препоръчително е да не се наказва

 

Не наказвайте кучето за грешно поведение или неизпълнена команда, сменете ситуацията и започнете отначало.

 

Физическото наказание понякога би довело до обратен резултат, така че е добре внимателно да се използва. Въпреки това наказания, използвайки тона на гласа си, втренчен поглед, неудостояване с поглед, езикът на тялото могат да бъдат много ефективен метод. 

 

 1. Търпение и последователност

 

Кученцата бебета са умни, но и кипят от енергия и ентусиазъм. Необходимо е да се подхожда търпеливо и да не се очаква, че кучето след две сесии ще е научило командата. Важно е да бъдем последователни и да обучаваме и играем с кучето всеки ден по няколко пъти. Това всъщност е и едно от любимите му занимания, защото има нашето внимание. 

 

 1. Повторението е майка на знанието 

 

Повтаряйте, повтаряйте, повтаряйте и постепенно кучето ще научи много. Например дори и без специално обучение, нашето куче Зак знае кое е джапанка, играчка, пералня и т.н.

 

 1. Нужда от ясни правила

 

„Изследванията показват, че даряването на любов и внимание на кучето не е достатъчно, за да бъде то щастливо, емоционално и психически стабилно. Кучетата имат нужда от здравословен баланс между привързаност, внимание и дисциплина. Те са необходимо условие, за да може то да се чувства спокойно, щастливо и част от семейството.

Ако няма установена дисциплина чрез ефективно и последователно обучение и стопаните му не поемат доминантна роля, то кучето се чувства нещастно, емоционално нестабилно и несигурно, объркано за това какво е то, каква роля има и какво е неправилно и правилно поведение.“

 

Кучето трябва да заучи правилата в дома ви и навън. Не е добре, например, понякога да му се дава да се качва на дивана, а понякога да не му се позволява. Или да може да влиза в конкретна стая, а пък друг път да не може. Така кучето се обърква какво може и какво не може. 

 

 1. Събирайте кучето с възпитани кучета

 

Една предпоставка, която много улеснява обучението на малкото кученце, е то да взима пример от вече възпитано куче. То гледа и следва примера му и може много бързо да възприеме това поведение. Когато се даде команда на възпитано куче и то я изпълни и получи награда за това, то кученцето много по-лесно разбира какво означава командата и какво носи изпълнението й.

 

 1. Препоръчително е кучето да се потруди за храната си

 

Основната цел на кучетата е да си намират храна. Давайки им я наготово в купичка ги лишавате от упражняване на основния им инстинкт. Спокойно може да давате храната под формата на обучение. Единствена спънка може да има, ако кучето има стомашен проблем. Тогава е добре да се консултирате с ветеринарен лекар дали е добре във вашия случай да давате храната на дребно или е по-добре да се дава цялото количество храна наведнъж в купичка. Дори да е така, и в този случай можете да зададете на кучето да изпълни няколко команди, и тогава да си получи храната. 

 

А вие какво сте забелязали, че е ефективно при обучението на кучето ви? Споделете с нас като коментар под поста.

 

 


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?