Защо кучетата обичат толкова много писукащи играчки?

 

Kong squeaker dog toy писукаща играчка за куче
 
Имате ли куче, което се побърква от кеф при игра с писукаща играчка? Спокойно, не сте сами. Повечето кучета намират писукането на играчката неустоимо и приятно стимулиращо. Има няколко теории защо това е така – някои смятат, че се активира инстинктът на кучето, а други – че така кучето получава незабавно удовлетворение. Ето и обяснението:
 
Ловен инстинкт
Кучетата са потомци на вълците и имат доста подобна ДНК структура. Затова не е изненада, че имат подобно поведение. Писукащият звук на играчката напомня на звука от изплашената и ранена плячка, което провокира вродения им инстинкт. Когато играчката спре да писука, то това е сигнал за кучето, че плячката е победена и „убита“, а „атакуването“ може да се преустанови.
 
Играта с писукащи играчки стимулира инстинкта за гонене и хващане на плячката, който е по-развит у някои породи, като териери, спортни и ловни кучета. Това е свързано с еволюцията на кучетата и начина на отглеждането им от хората през годините. Породите, които са отглеждани за ловни кучета, за пазачи и т.н., имат най-засилен инстинкт за хващане на плячка.
 
Въпреки че писукането на играчката е далеч по-различно от това на малко животно, то това не значи, че кучето няма да се побърка по писукащия звук.
 
Незабавно удовлетворениe
Друга теория, която обяснява това удоволствие от игра с писукащи играчки, е че кучетата не могат да устоят на незабавната награда, която получават от незабавния звук след захапване. Този звук е удостоверение, че тяхното захапване е достатъчно ефективно, за да създаде реакция. За сравнение играчките, които не издават шум, не дават индикация, че кучето ги дъвче.
 
Много висококачествени, добре помислени и здрави писукащи играчки ще намерите при играчки Kong.
 
Здравословни ползи от писукащите играчки
 
Има много здравословни ползи от играчките за кучета. Както и при хората, играта е здравословно поведение и за кучетата. Стимулирането на инстинкта за плячка им помага просто да бъдат себе си – кучета. Задоволяването на този инстинкт е предпоставка за по-малко разрушителни последствия вкъщи, като сдъвкани мебели, врати и т.н.
 
Писукащите играчки също така са много ефективни за обучение на кучето, тъй като лесно привличат вниманието му и то получава незабавна награда – писъка. Тъй като ентусиазират кучето, то те са добър начин за мотивиране.
 
Важно е да наблюдавате кучето си докато играе, особено ако се превъзбужда прекалено много. В този случай е добре играта да е по-кратка и преди да му дадете играчката да му кажете да седне. Убедете се, че няма скъсани и повредени играчки и бъдете внимателни кучето да не поглъща малки парчета, тъй като може да бъде опасно за здравето му.
 
Тъй като са едни от най-качествените и здрави играчки, препоръчваме да се насладите на страхотна игра и обучение с предложенията от Kong. Няма да сгрешите. :)
 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com