Защо социализацията е толкова важна?

Публикувана от zakucheto 25/11/2020 0 Коментари Обучение и дресура,Щастливи кучета,Кученца Бебета,

 

Защо е важна социализацията?

 

Има изключително много позитиви на това да социализирате кучето си в най-ранна възраст. Кучетата бебета възприемат нещата изключително бързо във възрастта между 3-тата и 18-тата седмица.  От момента на разделяне с майката до 18-тата седмица е най-важно да бъдете активни в социализацията им.

 

Какво е социализацията?

 

Най-просто казано - опознаването на заобикалящия свят:

 • Други животни
 • Хора
 • Различни дразнители: шумове, светлини вкъщи и навън (в градска и извънградска среда)
 • Вкъщи – сешоар, прахосмукачка, електрически уреди, телефони, компютри, телевизори, различни повърхности, ваната, течаща вода и т.н.
 • Навън – градски транспорт (тролей, трамвай, метро, влак); фойерверки; шум от строеж; превозни средства като колела и тротинетки; хора с бастуни, в инвалидни колички; пазарски колички;, различни повърхности (асфалт, метални шахти, плъзгащи повърхности, пясък…); гори, реки, езера, море, вълни и т.н.

 

 

Кога е най-важният период на социализация?

 

 • От 3-та до 18-та седмица 

Това означава, че социализацията трябва да започне веднага, щом вземете кученцето си вкъщи.

 

Колко е важна социализацията?

 

Социализацията е едно от най-важните неща, които можете да направите за кученцето си. Запознаването с околния свят от най-ранна възраст ще допринесе за изграждане на уравновесен характер и правилно поведение в различни ситуации. Така създавате едно щастливо и уверено куче. Това е предпоставка кучето ви да излиза по-често с вас на различни места и като цяло да има повече свобода. Добре социализираното куче е много малко вероятно да развие поведенчески проблеми, да прояви агресия, да се страхува или да има пристъпи на паника. 

 

Всичко това означава едно по-приятно време, прекарано с любимото ви куче, както вкъщи, така и навън. 

 

Основни пречки кучетата да бъдат социализирани:

 

 • Прекалено ранното отделяне от майката – кученцата имат нужда да са с майка си поне до 12-тата им седмица, тъй като те научават изключително много от нея – тя ги учи и подготвя за околния свят. Въпреки това в повечето случай разделянето става много по-рано.

 

 • Ваксинациите – Ветеринарните лекари препоръчват кученцето да не се извежда първите 3 месеца, докато не се бият всички задължителни ваксини. В този период кученцето е добре да няма досег до земята, защото там е замърсено от хора, животни, микроорганизми и т.н. Също така не е добре да се среща с непознати на вас кучета и животни, защото не се знае дали са ваксинирани и обезпаразитени.  Тези съображения, за жалост, възпрепятстват социализацията на кучето в най-ранна възраст, но са необходими. Затова е важно да се намери балансът, при който да се спазят препоръките на ветеринарните лекари, но и кученцето да се социализира. Нашата препоръка е:

 

 • Да излизате възможно най-често с кученцето си на ръце
 • Да го развеждате, носейки го на различни места, за да свиква с всякакви предмети, шумове и т.н.
 • Да го запознавате с хора и животни, без физически контакт
 • Винаги имайте лакомства със себе си и му давайте при „досег“ с всяка новост, за да я свързва с нещо хубаво

 

Всичко това са превантивни действия, които предотвратяват възможни поведенчески проблеми.

 

 • Липсата на информация за важността на социализацията – просто защото все още няма достатъчно информация по този въпрос в България

 

Въпреки това, не се отчайвайте, ако сте закъснели. Това, че кучето възприема най-бързо до 18-тата седмица, не означава, че след това не може да бъде социализирано. Просто е доста по-трудно, особено ако вече се е развил някакъв проблем или страх. 

 

 

Основни правила: 

 

 • Каквато и да е ситуацията – запазете спокойствие. 

 

Те усещат нашите емоции и се влияят от нашите реакции. Например – ако има фойерверки, реакцията ви трябва да е спокойна или ентусиазирана. Дайте лакомства на кучето, за да обвързва преживяването с нещо още по-приятно – храната.

 

 • Имайте търпение – все пак всичко е ново за него
 • Забавлявайте се заедно в изучаването на заобикалящия го свят

 

Трябва ли да заведа кученцето си на Puppy Class? 

 

Винаги е добре да отидете на групова тренировка с други кученца бебета. Много често в парковете повечето от кучетата са по-възрастни и не са заинтересовани да си комуникират с палетата. (Въпреки това тук е важно да отбележим, че комуникацията с тях също е много важна, защото кученцата се учат от по-възрастните. Кученцата трябва да общуват както със себеподобни, така и с по-зрели кучета от различни размери и породи. Бихме препоръчали да не събирате кученцето си с невъзпитани кучета, защото има риск да заучи неправилно поведение.) 

Запознанството и играта с други кученца е необходима, защото заедно се учат – да общуват, да играят, да се хапят без поражения и т.н. Но най-важното в пъпи (puppy) класовете е, че социализират кученцата и ги подготвят за живота в градска среда.

 

 

А вие какъв опит имате? Споделете с нас като коментар под поста.


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?