Хиперадренокортицизъм

Публикувана от zakucheto 17/03/2024 0 Коментари Здраве на кучето,

Хиперадренокортицизъм при кучетата

 

Ендокринната система е събирателно име за сборът от органи в тялото, които контролират хормоните, т.нар. жлези с вътрешна секреция. Един от тези хормони се нарича кортизон и той е отговорен отчасти за белтъчната и въглехидратната обмяна в организма.  Когато нещо доведе до повишената му концентрация в кръвта, тези обменни процеси се нарушават и това води до стомашно – чревни смущения, повишено кръвно налягане и други симптоми. Състоянието се нарича хиперадренокортицизъм и е едно от най-често срещаните смущения при жлезите с вътрешна секреция.

Една от причините е тумор на хипофизната жлеза (тя регулира действието на останалите жлези с вътрешна секреция).  Хиперадренокортицизъм може да се развие при такъв тумор или, както е в 85% от случаите, при доброкачествено уголемяване на хипофизната жлеза.

Болест на Къшинг (Cushing’s disease) се отнася конкретно за увеличаването на кортизона при такова доброкачествено разрастване на хипофизата. При останалите 15%  хиперадренокортицизъм се получава при злокачествено разрастване на надбъбречната жлеза и около половината от тези злокачествени тумори водят до разсейки в различни органи и системи. Хиперадренокортицизъм може да се получи и когато лекар предозира пациента с кортикостероидни лекарства, които се използват при редица състояния. Хиперадренокортицизъм като цяло засяга средно възрастни пациенти.

Симптоми

жажда и повишен обем на урината

глад

задух

издуване в областта на коремната кухина

затлъстяване

задържане на тлъстини около врата и лопатките

загуба на козина

липса на енергия

безсъние

мускулна слабост

липса на разгонване при женските

свиване на тестисите

потъмняване на кожата

поява на черни петна по кожата

изтъняване на кожата, заради затлъстяването

лесно посиняване на кожата

образуване на груби участъци по кожата

Причини

Най-често причината за  хиперадренокортицизъм е доброкачествен тумор на хипофизната жлеза. Тумори на надбъбречната жлеза са рядко срещана причина. Хипофизно свързаният  хиперадренокортицизъм може да се дължи и на злокачественото й разрастване. Прекаленото използване на кортикостероидни лекарства също може да причини  хиперадренокортицизъм.

Диагноза

След клиничен преглед се прави изследване на урината и на кръвта.

При съмнения за  хиперадренокортицизъм би трябвало да се изследват нивата на кортизон чрез лабораторни тестове.

След като диагнозата е  хиперадренокортицизъм, трябва да се установи причината – коя жлеза е засегната.

Рентгенови снимки и ултразвуково изследване могат да покажат около 50% от туморите на надбъбречната жлеза. Ако се открие такъв тумор, е редно да се разгледат и органите в гръдната кухина за разсейки.

Лечение

Кучетата с доброкачествен тумор на надбъбречната жлеза се оперират. Някои случаи се контролират с лекарства, но поради сериозни странични ефекти е редно тези пациенти да бъдат наблюдавани редовно от лекар.

Живот и грижи

Ако се започне лекарствена терапия, то тя е до живот. Следете за странични ефекти като липса на енергия, обща слабост, безапетитие, повръщане, разстройство, възможни са и проблеми с походката.

Лекарят ви ще насрочи контролен преглед около 8 дни след първоначалния, ако се предпише лекарството Митотан.

Ако диагнозата е тумор на надбъбречната жлеза, посещението е около 2 седмици след първото.

Когато състоянието на кучето ви се стабилизира, прегледите са на един, три и шест месеца и след това през шест месеца.

 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?