Токсични и вредни храни за кучето

Публикувана от zakucheto 03/09/2023 0 Коментари Храна за кучета,Здраве на кучето,

Токсични и опасни храни за кучето. Кои са те?

 

 

Кой може да устои на тези сладки и лакоми очи, които така енергично се въртят около масата? Малка награда от храната, която си похапвате, няма да навреди на диетата на кучето ви, но има човешки храни, които са опасни за здравето на кучето и е добре да внимавате. Изненада за всички нас са някои от храните, които се оказват токсичните за любимците ни.

Разбира се, става въпрос за поглъщането на големи количества от тези храни и напитки. Избягвайте да ги давате на кучето.

Веднага се свържете с лекар, ако кучето ви хапне по-голямо количество от следните храни и напитки:

 

 1. Алкохол

 

Алкохолните напитки и храните, в който се съдържа алкохол, са изключително вредни. Алкохолът има същия ефект върху черния дроб и мозъка на кучето, както и при хората. Но е необходимо много малко количество, за да навреди на кучето ви. Алкохолните храни и напитки могат да доведат до повръщане, диария, загуба на координация, срив на централната нервна система, задух, тремор (треперене), повишена или намалена киселинност на кръвта, кома и дори смърт. При малките кучета може да е още по-лошо. При никакви обстоятелства не давайте алкохол на кучето. Ако имате подозрения, че кучето е приело алкохол, веднага се обадете на ветеринар.

 

 1. Авокадо

 

Авокадото основно представлява проблем за птици, зайци, магарета, коне, овце и кози. То съдържа персин, който може да доведе до повръщане и диария при кучетата. Ако отглеждате авокадо вкъщи гледайте кучето ви да е далече от растението, тъй като персин се съдържа и в листата, семената и плода. Също така семето може да заседне в червата, което може да бъде много опасно.

 

 1. Лук и чесън

 

Пазете лука и чесъна (независимо в каква форма- пресен, на прах, сготвен) далече от кучето си. Той може да доведе до умъртвяване на червени кръвни клетки и анемия. Дори и лукът на прах в някои бебешки храни би могъл да представлява опасност. Ако кучето поеме в големи дози лук или чесън, това може да доведе до натравяне. Наблюдавайте за сигнали като повръщане, проблеми с дишането и слабост.

 

 1. Кафе, чай, кофеин

 

Кофеинът може да бъде фатален за кучето. Внимавайте дори за зърната и мляно кафе, както и всякакви енергизиращи напитки. Веднага се обърнете към ветеринарен лекар, ако подозирате, че кучето ви е изяло/изпило нещо с кофеин.

 

 1. Грозде и стафиди

 

Гроздето и стафидите могат да доведат до проблеми с бъбреците. Кучето може да се почувства зле дори от малко количество. Непрестанното повръщане е един от симптомите, за които да следите. Кучето ще се почувства мудно и депресирано много бързо.

 

 1. Ядки от макадамия

 

Тези ядки, сурови или не, са опасни за кучето. Дори ако погълне само 6 броя от тях, кучето ви може да получи висока температура, напрежение в мускулите, повръщане и отслабване на задните крака. Изключително вредно е да хапне шоколад в комбинация  с ядки от макадамия. Резултатът може да е фатален за кучето.

 

 1. Ядки

 

Ядки като бадеми, фъстъци, орехи съдържат големи количества масла и мазнини. Те могат да причинят повръщане, диария и дори панкреатит. Затова големи количества от тях са вредни за кучето.

 

 1. Шоколад

 

Повечето хора знаем, че шоколадът спада към вредните храни за кучето, независимо бял или черен. Най-вреден за кучето е черният шоколад и неподсладеният шоколад за печене. При приемането на малко по-големи количества, вашият домашен любимец може да получи диария, повръщане, дори проблеми със сърцето, треперене, пристъпи и да доведе до смърт. Причина за натравянето е теоброминът, който се съдържа в шоколада.

 

 1. Костилките от сливи, праскови, кайсии

 

Те съдържат цианид, който е отровен, както за хората, така и за кучетата.

 

 1. Сол

 

Не е добра идея да споделяте с кучето си солени снаксове, като чипс, солети и т.н. Прекомерното количество сол може да доведе до натравяне. Симптомите са повръщане, диария, депресия, треперене, висока температура, пристъпи. Може да се стигне дори до смърт.

 

 1. Захарта в различните храни

 

Прекомерно количество захар е опасно за теглото и зъбите на кучето и може да доведе до диабет.

 

 1. Сурово тесто

 

Преди да се опече, тестото трябва да се надигне от маята в него. Същото ще стане и в стомаха на кучето ви, ако то погълне тестото. Така може да доведе до силни болки в стомаха. Също така, докато маята ферментира, се произвежда алкохол, което може да доведе и до алкохолно натравяне.

 

 1. Ксилитол

 

Много видове сладки, дъвки, пасти за зъби и печива са подсладени с ксилитол. Той може да доведе до спадане на кръвната захар и проблем с черния дроб. Начални симптоми са повръщане, летаргия, проблеми с координацията. Евентуално и пристъпи. До няколко дни след приемане на ксилитол може да се образува проблем с черния дроб.

 

 1. Млякото и млечните продукти

 

Млякото и млечните продукти също не са много подходящи за кучето, тъй като могат да бъдат причина за диария или други проблеми с храносмилането. Също така могат да провокират алергии.

 

 1. Лекарствата ви, както и някои от храните в кухненските шкафове

 

Пазете лекарствата си далече от кучето.  Содата за хляб, бакплувера, индийското орехче и други подправки могат да бъдат силно токсични за кучето. Гледайте кучето да няма достъп до шкафовете с храна.

 

Разгледайте нашата храна за кучета, за да откриете най-подходящия вариант за вашия любимец. 
 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?