Устна хигиена на кучето – как да се погрижите за неговите зъби?

Публикувана от Marina 17/03/2020 0 Коментари Здраве на кучето,

Устна хигиена на кучето – как да се погрижите за неговите зъби?

Устна хигиена на кучето

Устна хигиена – важна е както за вас, така и за вашите кучета. Миенето на зъбите едва ли е много забавно за вашия любимец, но е сред най-ефективните начини да ги поддържате чисти и здрави.

Въпреки, че кучетата не развиват кариеси, това не изключва възникването на други проблеми със зъбите - зъбен камък, плака и гингивит. В някои случаи тези заболявания могат да доведат до усложнения – загуба на зъби или перманентно увреждане на захапката. Ситуацията може да ескалира и да бъде животозастрашаваща, ако любимецът ви получи инфекция. Затова е необходимо да се грижите за добрата устна хигиена на кучето си.

 

1) Устна хигиена на кучето – миене на зъби

Миенето на зъбите на любимеца ви не е лесен процес и изисква търпение. Започнете с избора на подходящите продукти.

 

Устна хигиена на кучето - паста за зъби

Не използвайте човешка паста за зъби за вашето куче. Често тя съдържа флуорид, който може да бъде отровен за любимеца ви. Предлагат се пасти за зъби, които са създадени специално за кучета и са съобразени с техните специфични нужди, без да им причиняват вреда.

 

Как да измиете зъбите на кучето?

- Започнете, като сложите малко паста за зъби върху храната на любимеца си. По този начин пухкавия ви приятел ще свикне с вкуса и по-лесно.

- След няколко дни сложете малко от пастата за зъби на пръста си и окуражете кучето си да я оближе.

- Бъдете внимателни, преди да предприемете следващите стъпки. Важно е да се чувствате достатъчно уверени, че кучето няма да ви ухапе, тъй като не е свикнало някой да му бърка в устата. Потъркайте с пръст зъбите и венците на любимеца си, за да може да свикне с усещането. След това можете да нанесете малко паста за зъби, отново използвайки пръста си. Продължавайте бавно и упорито. Ако усетите, че кучето ви изпитва дискомфорт, му дайте почивка. Идеята е накрая то съвсем да свикне с вкуса и усещането от миенето на зъби.

- След това можете да използвате четка за зъби. Няма нужда да отваряте напълно устата на кучето си, за да направите това. Повдигнете горната или долната устна на любимеца си и ще достигнете до неговите зъби. Мийте ги с леки кръгови движения, обърнете внимание на венците. След като кучето ви свикне с  усещането от търкане с четка за зъби, можете да започнете да нанасяте и паста. В най-добрия случай трябва да миете зъбите на кучето си на всеки 24-48 часа.

 

Източник снимки: DogsTrust.org

 

Кога да започнете да миете зъбите на кучето си?

Важно е любимецът ви да свикне с миенето на зъби от ранна възраст. Ако сте осиновили по-възрастно куче, започнете веднага, щом се чувствате комфортно да го направите. Ако изпитвате съмнение, поискате съвет от ветеринарен лекар.

 

2) Устна хигиена на кучето - други средства

Устна хигиена на кучето - суха храна

Добре е диетата на любимеца ви да бъде балансирана и той да приема и суха храна за кучета. Тя ще окаже благоприятно влияние върху устната му хигиена. Сухата храна за кучета е с грапава повърхност и премахва нечистотиите.  При мократа кучешка храна има по-голям шанс от натрупвания на остатъци по зъбите.

 

Устна хигиена на кучето - дентални лакомства  

Денталните лакомства за кучета са може би най-приятния начин да поддържате зъбите му чисти. Те са различни от обикновените лакомства за кучета, защото са направени специално да премахват зъбната плака.   

 

Разгледайте Braaaf Twister Braid Medium Деликатесно Лакомство Дентално 

 

 

Устна хигиена на кучето - дентални играчки

Кое куче не обича играчки? Денталните играчки за кучета са създадени специално, за да направят венците на любимеца ви по-здрави. Бъдете сигурни, че осигурявате подходящите играчки за дъвчене – твърдите обекти могат да доведат до счупени зъби и раздразнени венци. Ако част от играчката се счупи, веднага я подменете с нова, за да избегнете риска от поглъщане. По този начин ще премахнете нечистотиите и зъбите на кучето ви ще бъдат по-здрави. Този метод не е най-надеждния, но определено помага на кучето ви.

 

Разгледайте KONG Puppy Activity Ball - Играчка за Кученца Бебета

 

 

3) Устна хигиена на кучето – възможни здравословни проблеми

Следете за следните проблеми: лош дъх, зачервени или подути венци, обезцветяване на зъбите, наранени или липсващи зъби или промяна в хранителните навици на любимеца ви. Ако забележите някой от тези признаци, задължително се консултирайте с ветеринарен лекар.

Гингивит 
Тънка червена линия около венеца ще покаже, че венците са раздразнени.

Гингивит

 

Зъбен камък
Твърдо калцилирано образувание, което се натрупва и предизвиква заболявания по зъбите.

 

 

Зъбен камък

 

Плака
Лепкав безцветен слой от бактерия, който се натрупва по зъбите.  

Плака

 

Източник снимки: DogsTrust.org

 

Поддържането на добра устна хигиена на кучето ви може да ви спести много проблеми в бъдеще и дори да бъде животоспасяващо за него. Да пренебрегнете толкова важна част от грижата за пухкавия ви приятел би могло да доведе до по-болезнени и по-скъпи посещения при ветеринарния лекар. Добре е да го научите от рано да търпи усещането за четка за зъби.

Има случаи на толкова лоша дентална хигиена, при които се налага ветеринарния лекар да упоява животното, за да почисти зъбите му. А всички знаем, че това не е полезно за него. Поддържайте зъбите на кучето си чисти, за да се усмихвате заедно!

 

А вие колко често миете зъбите на кучето си?


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

Източници: 

https://www.businessinsider.com/best-dog-toothpaste-dental-chews#the-best-dog-dental-chews-5

https://www.dogstrust.org.uk/help-advice/advice-for-owners/dog-dental-hygiene

https://www.cesarsway.com/7-tips-for-doggie-dental-care/

Коментирай