Първа разходка на куче

Публикувана от zakucheto 26/08/2020 0 Коментари Щастливи кучета,Кученца Бебета,

Първа разходка на куче

Първа разходка на куче - колкото и нормална да изглежда за нас, за едно кученце е нещо ново и непознато. За голяма част от тях, първата разходка може дори да бъде стресираща. Заобиколени от нови усещания, миризми и емоции може да е плашещо за подрастващото кученце. Но колкото и да е вълнуващо за нас и да нямаме търпение да изведем своя нов домашен любимец на неговата първа разходка, има и някои правила, които не трябва да забравяме. 

  1. Едно от основните и най-важни правила, когато разхождаме нашия любимец, е винаги да вървим пред него. Така позволяваме на кученцето да ни вижда и по този начин да ни възприеме като „водач на глутницата“. Позволим ли то да върви пред нас, то започва да се възприема като „водача на глутницата“.  Кученцето винаги трябва да е до вас или зад вас по време на разходки. 

  1. Използвайте къса каишка - така ще имате повече контрол и по-лесно ще можете да напътствате и коригирате неговите движения. Но преди да сложите каишката на кученцето и да го поведете навън, го оставете да свикне с нея. Позволете му да я подуши и го наградете с лакомство. Така вие му показвате, че е в безопасност. След като кученцето привикне с новата миризма, сложете каишката без да го дърпате и бутате, оставете го то само да привикне към това ново усещане. Ако забележите, че започва да изпитва силно раздразнение и видимо не се чувства добре, веднага махнете каишката. Изпровайте всичко наново след няколко минути, докато привикне. Хубаво е това да се случва във вашия дом, а не навън. 

След привикване на кученцето с късата каишка и когато вече се е научило да ходи до вас, можете лека по лека да смените на повод, който ще му позволява повече движение. И не забравяйте да го поощрявате както с лакомства, така и вербално. Вашето кученце, дори и малко, усеща тона на вашия глас.  

  1. Това, което трябва да вземете на вашата първа разходка, освен късата каишка, позволяваща ви повече контрол, са лакомства, за да награждавате правилното поведение на вашето кученце. Не забравайте и хигиенните пликчета. Важно е да почистваме след себе си.

  1. Времето за разходки също е от голямо значение. Както хората, така и кученцата имат нужди след ставане от сън. За разлика от възрастните кучета те имат нужда да се изхождат по-често. Важно е кученцето да бъде разходено до половин час след като се събуди и разходките да бъдат по едно и също време и сутрин, и вечер. Така много лесно ще привикне кога да се облекчава. Създаването на тези навици при разходките ще улесни и вас и кученцето занапред.

  1. Малките кученца имат изключително много енергия. Съобразете активностите спрямо това. 

  1. Освен времето, в което да разхождате кученцето си, е хубаво да се съобразите и с продължителността, която ще трае една разходка. Малките кученца прекарват голяма част от времето си играейки вкъщи, за това при тях не е необходимо разходките да бъдат продължителни. Хубаво е да го оставите да души  и да изследва, а не просто да стигнете от точка А до точка Б. 

  1. Давайте храната на кученцето след разходка и изпълнена команда. Така вие му позволявате да се „потруди“  за своята храна и вода. 

  1. Започнете социализацията му от рано. Възрастта от четвърта до дванадесета седмица е най-активният период  за кученцето. Тогава то учи изключително бързо. Периодът е важен за по-лесната адаптация към заобикалящия го свят.

Освен в парка с другите кучета, можете да го заведете в кафене или ресторант. Можете да отидете на гости на ваши приятели, да се повозите с кола или дори да се качите в градския транспорт. Всичко това е свързано с нови миризми и изживявания, с които е хубаво да привикне.

  1. Много е важно разходките да започнат след всички важни ваксинации. След като вземете вашето кученце, заведете го на ветеринар. Има болести, които могат да бъдат фатални за едно подрастващо куче и е важно то да бъде ваксинирано и обезпаразитено. Но ако имате двор, в който няма други кучета и е безопасно за вашият нов любимец, можете да започнете тренировките с каишката и повода преди всички ваксинации. 

Тъй като периодът на социализация съвпада с периода на първите задължителни ваксинации и не е добре кучето да излиза навън през този период, е добре от време на време да го изнасяте на ръце, за да има възможност да срещне други животни, нови миризми и усещания.

 

Първа разходка на куче - има много начини и правила за това как да обучите малкото кученце и да го подготвите за неговата разходка. Ние описахме една част от тях, с които се надяваме да сме били полезни. Спазвайте тези правила, за да имате един здрав, възпитан, щастлив и растящ в правилна среда нов член на вашето семейство.

А вие как избрахте научихте вашия домашен любимец да се разхожда? Споделете с нас вашата любима история! :)

 

 


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

 

https://www.facebook.com/zakucheto/

 

https://www.instagram.com/zakucheto/

 

https://www.youtube.com/channel/UCkndtac_ySEXplCmjKtWfHg/featured?view_as=subscriber

 

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?