Как да избера подходящата храна за моето куче?

Публикувана от zakucheto 15/01/2019 0 Коментари Храна за кучета,

Как да изберете подходящата храна за вашето куче спрямо породата, възрастта и специфичните му нужди?

 

Голямото разнообразие понякога води до голямо колебание, затова навярно се чудите как да изберете подходяща храна за вашето любимо куче. Под формата на сухи гранули или в консерва, коя марка да бъде? Всички сме си задавали тези въпроси и отговорите не винаги са едни и същи. За да изберете подходяща храна за вашето куче, трябва първо да съобразите неговите особености. Животните имат различни потребности, затова първо проучете, а после действайте. Сигурни сме, че ще изберете най-доброто за вашия предан приятел. Ето и нашите съвети за какво да внимавате.

Избор на кучешка храна според възрастта

 

Когато вашето пале е на няколко месеца, вие му давате гранули за малки кученца, които ще различите с надписа junior на тях. Ако любимецът има трудност в дъвченето, може да ги намокрите леко, за да станат по-меки. Кучешката храна за паленца е с богато съдържание на витамини, протеини и мазнини, за да може да стимулира организма да укрепне.

 

С напредване на възрастта кучетата изпитват болки в ставите, кожата им става по-чувствителна и понякога се нуждаят от добавки. Вече се произвеждат и храни за кучета, които са предназначени за животни над 8-10 години. Всичко това е обозначено на пакетите и лесно можете да се ориентирате кой от пакетите да изберете.

 

Не можете да съобразите грамажа на дневната порция? Разгледайте опаковката, на всяка е изписано каква е препоръчителната дневна дажба за четириногия симпатяга. Можете да намерите информация и на официалните страници на фирмите-производители. Стремете се да не надвишавате значително указаното, излишните килограми водят и до здравословни нарушения. Залагайте на марки, които са доказали се и висококачествени. Ниският клас кучешки храни често съдържат вредни вещества, консерванти и вещества, дразнещи стомаха. Проучвайте продуктите и съдържанието им, преди да купите.

Селекция според породата

 

Някои породи кучета имат по-дълга и къдрава козина, която изисква допълнителна поддръжка. Други са склонни към заболявания или просто се нуждаят от храна, наситена с определени витамини или минерали. Затова вече можете да намерите кучешка храна за пудели, за лабрадори, йоркширски териери и други. Разработени са варианти, които са съобразени с характерното за различните породи. Eukanuba и Royal Canin имат доста продукти, сред които вероятно ще намерите нужния за вас, но вече и други брандове предлагат подобни храни спрямо породата - Acana, Advance и други.

 

Има разлика и във външния вид на продуктите. Закономерно кучешката храна за мини породите е с по-малки размери. Гранулите са фини и по-лесни за дъвчене, всичко е съобразено с телосложението на животното и неговата захапка. По-едрите породи хапват по-едри гранули и имат нужда от по-големи порции.

Избор на храна за болни или алергични кучета

Ако забелязвате проблеми при вашето куче, повръщане или алергични реакции, посетете ветеринар. Възможно е животното да има непоносимост към някоя от съставките. Така например някои кучета развиват нетолерантност към птичето месо. Това налага да потърсите висококачествена храна без този продукт. Други животни са с чувствителни стомаси и трябва да се избере подходящото за тях меню. 

За щастие все повече производители предлагат лечебна храна, така че вашият любимец няма да страда, ако има специфични нужди. 

След кастрация метаболизмът на някои кучета се забавя, а хормоналните промени може да доведат до качване на излишни килограми. Затова можете да помислите за смяна на храната, ако вашето пале е преминало през подобна процедура. Кучешката храна за кастрирани кучета е с по-ниско съдържание на мазнини и е съобразена с промените, които настъпват в организма.

Ловните кучета и животинките, които прекарват много време навън, тичайки, играейки и придружавайки хората в походи, може би имат необходимост от храна за кучета с високо енергийни нужди. Вече доста от брандовете предлагат именно такива продукти - Happy Dog, Eukanuba, Planet Pet, Nutra Nuggets, Josera, Hill’s, Bavaro и др. 

Имате куче с чернодробна недостатъчност? За вас са подходящи продуктите на Dr. Clauder’s - Dr. Clauder's Super Premium Liver Diet или Dr. Clauder's Super Premium Liver Diet – Супер премиум терапевтична диетична суха храна за кучета. 

Кои продукти не стават за кучешка храна

Съществува един проблем, който още не сме изкоренили – да даваме човешка храна на кучето. Подхвърляме парченца хляб, бъркаме попара или даваме щедро овкусено месо, което може да му навреди. Кучетата имат различен метаболизъм от нашия и не всичко, което е полезно за нас, е добро за тях. Някои съставки са токсични и може сериозно да навредят, затова не препоръчваме експерименти.

Ето и списък на някои от храните, които са опасни за кучетата:

  • Шоколад;

  • Лук и чесън;

  • Цитруси;

  • Грозде и стафиди;

  • Сурови месо, яйца, кокали;

  • Солени храни;

  • Млечни продукти

  • Сурово тесто

Защо изброените храни са вредни за кучето? - Вижте ТУК.

Вижте още Essential храна за кучета в нашия сайт.

Някои от изброените продукти предизвикват стомашни раздразнения, други – неврологични проблеми. Кучетата не усвояват веществата по същия начин, както ние го правим, затова няма как да очакваме да хапват същото като нас и да се чувстват добре. Ако по някаква причина се наложи да готвите, а не да купите специална кучешка храна, бъдете внимателни. Ползвайте чисто бяло месо и ориз, без аромати,сол, захар, подправки и прекомерна мазнина. 

Винаги наблюдавайте малкия си пухен приятел и следете начина, по който му влияе избраната от вас кучешка храна. Ако има някакъв проблем, се консултирайте с ветеринар. Запомнете, че липсата на апетит често не се свързва със самата храна, а с друг здравословен проблем. Не губете време, а анализирайте причината. 

Чуйте съветите на ветеринарните лекари за здравословно хранене на кучето

Пожелаваме ви безброй красиви моменти, които да споделите с вашето куче.

Photo by Berkay Gumustekin on Unsplash

Коментирай