8 основни грешки при обучението на кучето

Публикувана от zakucheto 01/02/2018 0 Коментари Обучение и дресура,
 
Обучението на куче е изключително важно и интересно занимание, но има някои тънкости, които понякога забравяме. Ще наблегнем на 8 основни грешки, които хората правят, при началното обучение на кучe.
 
  1. Обучение само на едно място
Най-вероятно обучавате кучето си най-вече вкъщи, но не ограничавайте тренировъчното поле до размерите на вашия дом.  По този начин кучето ще се научи да спазва поведение вкъщи, но в момента, в който излезнете навън, то има съвсем друго поведение и е много по-трудно да се фокусира. Старайте се да го тренирате навън, когато сте на гости на приятел, в парка и на местата, които са нови за него. По този начин кучето се учи на последователност в поведението си, независимо къде се намирате.
 
 
2. Корекция на поведението вместо позитивно насърчаване
Фокусирайки се върху негативното не е много ефективен метод за обучение, в сравнение с позитивното насърчаване. Използвайки наказания и доминантно поведение може да доведе до други проблеми в поведението на кучето в бъдеще. Също така, ако позитивното и негативното насърчаване се миксират, това обърква кучето и то не знае кога ще бъде наказано и кога възнаградено. Научете поведението на вашето куче, за да можете да разпознавате какво ще направи в конкретен момент. Ако кучето ще започне да прави нещо, което не му е позволено, например да лае, разсейте го с друга команда, която разпознава, и го наградете. Това, разбира се, отнема време и тренировки.
 
 
3. Обучението е прекалено продължително
Тренировката трябва да спре веднага щом видите позитивни резултати и да продължи на по-късно в деня. Ако обучавате кучето си прекалено дълго, то то може да му стане скучно и да не е толково заинтересовано да учи нови неща. Или да се чуваства изморено от прекалено много информация  и да не може да запомни наученото за момента. Обучението е процес и отнема време.
 
4. Само лакомства за награда
Лакомствата са чудесни за провокиране на мотивацията и изключително ефективни, когато започвате обучението на кучето. Въпреки това се старайте да има разнообразие от награди – играчки, похвали, игри. Ако използвате прекалено много лакомства като награда, кучето може да се научи да слуша, само когато имате храна в себе си. Бъдете фокусирани да научите вашето куче да отговаря на похвали и да асоциира вашето одобрение с награда.
 
 
5. Прекалено кликане
Кликерът е много популярен и ефективен, когато се използва правилно. Убедете се, че знаете как най-правилно да го използвате преди да започнете да кликате при самото обучение. Кучето трябва да асоциира един клик с награда и ако спрете да давате награда, кликерът става безсмислен. Трябва да сте последователни в използването му – само един клик при научаването на едно поведение. Ако кликате прекалено много докато вашето куче прави нещо, то то няма да има представа кое всъщност е поведението, което ще бъде наградено. Комуникацията е ключът към успеха.
 
 
6. Несъобразяване с индувидуалността на конкретното куче
Кучетата са индивиди и не всеки метод или награда е ефективен за всяко куче. Някои породи са по-мотивирани от игри, отколкото от храна, а някои просто са си упорити. Разберете какво мотивира вашето куче и как то учи най-добре. Изпробвайте смяна на средата или начина на задаване на командите. Ако един метод не работи,  то не е защото кучето не може да учи. Вие има нужда да намерите кое е подходящото обучение за него с експериментиране на техники и методи за обучение. Бъдете търпеливи и ще намерите какво точно работи при вашето куче.
 
 
7. Поватряне на команди
Много често срещана грешка. Ако повтаряте една команда и кучето не я изпълнява, това може да доведе до научаване на грешно поведение. Кучето може да научи да изпълнява, само когато командата е повторена няколко пъти. Ако кучето ви не отговаря на определена команда, не я повтаряйте. Заведето го някъде другаде и опитайте пак. Ако все още не отговаря на командата, е време да започнете отначало и да научи отново тази конкретна команда.
 
 
8. Непоследователост в обучението
Вашето куче може да се учи бързо, но това не означава, че наученото ще остане в паметта му в дългосрочен план, ако не повтаряте наученето и не се упражнявате. Кучето не може да запомни абсолютно всичко. Бъдете сигурни, че трябва да се правят упражнения постоянно, не само докато кучето расте. Както при нас, се учи цял живот. Особено необходимо е такава психологическа стимулация и в напреднала възраст. Самото куче има нужда от това.
 
 
 
Ако искате кучето ви да бъде щастливо и добре обучено, не изпускайте нито ден без обучение. То е важно, както за вас, така и за него. Обучението е не само нужда, но и едно от най-приятните занимания за вас двамата. Не забравчйте, че всички членове на семейството също трябва да участват в обучението. И най- важното: Забавлявайте се докато се обучавате!

Коментирай