Коя е най-добрата кучешка храна?

Публикувана от zakucheto 02/02/2019 0 Коментари Храна за кучета,

 

 

Коя е най-добрата кучешка храна?

Да се наслаждаваш на компанията на кучето си е лесно, но да се грижиш за него – не. Ако имате лаещ домашен любимец, навярно сте се сблъсквали с въпроса коя е най-добрата кучешка храна за него. Дали да заложите на най-търсените марки или да експериментирате, следвайки вкуса на животното? Бързаме да споделим че Taste of the wild, Royal Canin, Hill’s са само някои от популярните брандове, на които можете да се доверите. Има и други варианти, които си струват вниманието. 

Изборът на подходяща кучешка храна трябва да е базиран на възрастта, породата и индивидуалните потребности на вашия любимец. Понякога животните са много различни, също като нас – хората, затова не пренебрегвайте нуждата от кучешка храна, съобразена с техните особености. Ето и как да изберете лесно доброто решение.

 Важно за „забранените“ храни и клишетата

За жалост все още се разпространяват някои митове, свързани с най-добрата кучешка храна, а именно, че трябва да даваме на животните кокали, сурово месо и храна от масата. В миналото хората са давали на домашния си любимец каквото им попадне, но това не значи, че подобно решение е било добро. Имайки предвид богатия избор от качествена кучешка храна на пазара, е ненужен риск да даваме нещо, което може да навреди. 

Освен стомашно разстройство или алергична реакция, някои храни от масата и кокали може да причинят натравяне или различни видове увреждания на трахеята или други органи.

Значението на марката и класа

Ако имате животно за първи път, навярно се изкушавате от възможността да му надробите попара от налични продукти или да му сложите храна от консерва. Клишето, че евтиното излиза скъпо, може да се ползва и тук. Евтината кучешка храна изобилства от боя, консерванти и отпадъчни продукти от кланици, които едва ли искате да предоставите на вашия домашен любимец. 

От друга страна качественият продукт е с високо съдържание на протеини, малко сол и минерали, които ще направят вашето пале енергично и здраво. Най-лесно е, когато видите на опаковката, че храната е одобрена от Американската асоциация по хранителен контрол (AAFCO). Доверявайте се на марките, които са се доказали като качествени и надеждни. Не всичко, което се рекламира непрекъснато, е наистина добро.

Съдържанието е всичко

Когато търсите най-добрата кучешка храна, винаги трябва да обръщате внимание на съдържанието. Често текстовете по опаковките подвеждат. Ако пише „с вкус на пиле“ или „съдържа и пилешко“, то най-вероятно процентите на полезния белтък са доста ниски. Някои производители залагат на царевица, соя и други съставки, които не са особено здравословни за домашния ви любимец. Стремете се към максимално наличие на месо в състава.

В някои ниски класове кучешка храна може да се съдържат дори вещества от кланица, от евтаназирани животни или други вещества, които не са най-доброто за вашето кутре. Част от продуктите изобилстват от царевица и брашно с неясен произход, които си струва да избягвате.

Мазнините са важни за правилното функциониране на организма, затова проверявайте какви са тези, които са включени в избраната от вас кучешка храна. Сьомговото олио, олиото от ленено семе и слънчогледовото олио са приемлив вариант. Целете се към висок процент омега 3-мастни киселини и избягвайте неуточнени субстанции като „пилешки мазнини“ или „poultry fat“.

Спецификите на вашето куче – възраст, заболявания, особености

Купувате от години една и съща храна, без значение че кучето ви вече не е малко или пък е развило алергия? Помислете за промяна и при нужда се консултирайте с вашия ветеринар. Малките животни изискват едни грижи, зрелите – други, а по-възрастните – съвсем различни. Организмът на палетата расте бързо и се нуждае от качествена кучешка храна, която чисто графично се обозначава като „junior“ на опаковката. След кастрация повечето животни имат склонност към напълняване, затова има специална кучешка храна и за тях. За възрастните кучета се предлагат продукти, обозначени с  „8+“ или „10+“ след името. 

Най-добрата кучешка храна е тази, която съдържа минимално консерванти и максимално белтъчини и полезни съставки. Не правете компромис със здравето и избирайте само доказали се продукти за вашия любимец.

 

Вижте още храна за куче в нашия сайт.

 

А вие коя храна сте избрали за вашия любимец?

 

Пожелаваме ви безброй щастливи моменти с вашия любим четириног приятел.

 

Коментирай