Лабрадор Ретривър

Публикувана от zakucheto 15/01/2019 0 Коментари Породи кучета,

 

Лабрадор ретривърът е среден на ръст, с не много издължени крайници, солидно телосложение, с къса, гъста и водонепромокаема козина, малки клепнали уши, и къса тръбна опашка на нивото на гърба, или леко извита нагоре.  Дължината на тялото му е равна или малко по-голяма от височината му, измерена до най-високата точка при врата. Разстоянието от сгъвките на краката му до земята е равно на половината височина. Баланс, стойка, темперамент и движения са от изключително значение. Лабрадор ретривър е порода, за която са характерни качества като умереност, разумност, воля и способност да изпълняват поставените им задачи. Това е куче, при което няма прекалености и ако кучето проявява леност и слабост; или е незаинтересовано, или блуждае и не откликва, то това е по-нетипично за него.

 

Лабрадорът е ентусиазиран ловец с добър нюх и щадяща захапка. Те се представят отлично във всички направления. Друга важна характеристика на лабрадора е неговата къса, гъста, двойна козина, която предпазва кучето, когато изважда дивеча от вода. Късата тръбна опашка и друга отличителна особеност на тази порода. Отличават се с кооперативен темперамент – приятелски настроени, общителни, готови да изпълняват команди. Те са изключително интелигентни и лесно се поддават на обучение и могат да изпълняват разнообразни и сложни задачи.

 

Информация за породата

Популярност

2017: #1

2016: #1

2015: #1

Произход

Канада, САЩ

Група на породата

Спортинг 

Ловджийско куче

Ръст

Среден

Вид

Чистокръвен

Продължителност на живота

10-12 години

Темперамент

Сърдечен, жизнен, весел, енергичен, приятелски настроен, нежен, интелигентен, любвеобилен, общителен, лоялен, игрив, отговорен, социален

Височина

Мъжки: 56-61cm

Женски: 53-58 cm

Тегло

Мъжки: 27-34kg

Женски: 25-32 kg

Цветове

Черен, шоколад, жълт

Поколение при едно раждане

5-10 кученца


 

Предшественикът на Лабрадор ретривъра е Лабрадор от Сейнт Джон, Канада, умалена версия на Нюфаундленд. Тези кучета са доведени в Англия най-вероятно с рибарски лодки. Професионално занимаващите се с кучета са правили кръстоски между тези внесени от Канада кучета и собствените им ловджийски кучета, в стремежа си да подобрят техните ловни инстинкти. До средата на 19 век вече били налице водонепромокаемостта на козината и вида на опашката. До края на 1880 г. става ясно, че името Лабрадор ретривър вече се е общоприетото наименование на породата. Оригиналният цвят на лабрадорите е черен. Първият жълт лабрадор се появява в смесено потомство през 1899. Шоколадови на цвят лабрадори се появяват почти по същото време, но не добиват същата популярност като черните и кехлибарените лабрадори. Първоначално отглеждани да донасят дивеча от водата, съвременните лабрадори са се доказали като едни от кучетата с най-разнообразни умения. Те имат отлични резултати при ловни тестове и изпитания на терен, при упражнения с команди и бързина на реакция, както и пригодност да бъдат служебни кучета.

 

Характеристики на породата

Адаптивност

5 звезди

Отглеждане в апартамент

5 звезди

Лабрадор ретривърът ще се чувства добре в апартамент, ако има осигурено достатъчно движение. Те са умерено активни на закрито, и най-добре биха живяли в един среден по размер двор.

Склонност към лай

3 звезди

Спорадично, понякога 

Поносимост към котки

4 звезди

Добро отношение към деца

5 звезди

Добър с децата:Това е една подходяща за деца порода, и се знае, че са игриви, енергични и благоразположени към деца около тях.

Отношения с други кучета

5 звезди

Нужда от упражнения

5 звезди

Лабрадор ретривърите са енергични кучета, които с удоволствие играят и работят усърдно. Те имат нужда да бъдат извеждани ежедневно  на дълги разходки в бърз ход или джогинг, и могат да тичат успоредно с вас, ако карате колело. Те се са извънредно щастливи, ако им възложите работа. Лесно наддават килограми и не бива да бъдат прехранвани.

Поддръжка

1 звезда

Лесна поддръжка:Лабрадорите нямат нужда от извънредни грижи за външния им вид, но има няколко важни неща, които трябва да се вземат предвид при грижата за тях.

Здраве

3 звезди 

Хипоалергични:  Нолн -2014, Британско проучване, отчита средна продължителност на живота от около 12 години и 3 месеца, като някои кучета доживяват до 19 години. Малките кученца следва да навършат 8 седмици, преди да бъдат взети у дома. Те са здрава порода с малко значими здравословни проблеми - наследствени заболявания и склонност към наддаване на килограми.

Интелигентност

5 звезди

Ниво: #7 (Rankings) Спокойният им характер и способността на учат ги прави идеални за търсене и спасителни  операции, за претърсване и терапевтична работа. Те са определени като 7-мо ниво съгласно скалата на Стенли Корен в книгата му „Интелигентността на кучетата“.  Те са определяни като порода, идеална са семейна и спортна среда. Тяхната основна роля на терен продължава да бъде тази на ловджийско куче.

Игривост

5 звезди

Падане на козина

3 звезди

Умерено и сезонно падане на козина:Очаквайте това куче да сменя редовно козината си. Бъдете подготвени често да пускате прахосмукачка. Ресането с четка ще намали падането на косми и ще направи козината му по-мека и по-чиста.

Благоразположен

към непознати

5 звезди

Поддаване на обучение

5 звезди

Лесни за обучение: За лабрадора се знае, че слуша и изпълнява команди. Очаквайте по-малко повторения при обучение на кучетата от тази порода.

Способности на куче пазач

3 звезди

 

Ако сте преценили, че това е точната порода за вас и семейството ви, то можете да намерите куче от породата в Българския Национален Клуб Лабрадор Ретривър: http://www.labrador-bg.com/breedingactivity.html.

 

http://www.dogbreedslist.info/all-dog-breeds/Labrador-Retriever.htm

Коментирай