Команда ,,СТОЙ"

Публикувана от Elena 26/07/2021 0 Коментари Обучение и дресура,Игри с кучета,Кученца Бебета,

 

Команда ,,СТОЙ"

 Една от най-важните команди при обучението на кучета е командата ,,стой”. Кучетата, които умеят да изпълняват тази команда, са доста голямо улеснение за стопаните си. Не им се налага да ги викат по име толкова често на улицата, ако кучето тръгне нанякъде, а и понякога тази команда може да е животоспасяваща за кучето. Научи повече за животоспасяващите команди.


В днешната статия ще откриеш 3 основни принципа за усвояване на командата ,,Стой”, които може да превърнеш в ежедневни правила за своя най-добър приятел.

1. Кратки интервали на обучение
2. Обучение при постепенно увеличаване на разстоянието
3. Обучение при разсейващи фактори

1. Кратки интервали на обучение - започни с малки стъпки - това е най-лесният начин за една приятна тренировка с кучето си. Кажи на кучето си ,,Стой” и измери 2 секунди на глас. Ако кучето успее да изпълни командата за две секунди, награди го с лакомство. Продължи по този начин като постепенно увеличаваш секундите - нека станат 3 - 5 секунди, докато не стигнеш до 30 секунди. Това ще е най-добрият резултат за 1 седмица. Преди да продължиш към следващата стъпка, увери се, че кучето ти е усвоило това лесно правило, за да можеш да привличаш вниманието му, когато кажеш ,,Стой”. Нека разбере, че точно в този момент, когато ти си физически близо до него и казваш командата, то трябва да я изпълни.

2. Обучение при постепенно увеличаване на разстоянието - научи кучето ти да те слуша, дори когато си надалече от него. Прилагайки отново тактиката със секундите, опитай се да включиш и малки крачки. Когато кажеш на кучето си ,,Стой”, направи една крачка назад, брой до 2 секунди и ако кучето изпълни командата, възнагради го с лакомство. Ако пък тепърва ти предстои да обучаваш малко кученце, което не е навършило все още половин годинка, може вместо да правиш една крачка назад, да изместиш телосложението си с няколко сантиметра назад от кученцето. Това се прави, защото ако направиш една физическа крачка назад, малкото кученце може да разбере движението ти погрешно и да се опита да те последва (типично за характера на кученцата - винаги следват стопаните си). Не забравяй очния контакт
- той е важен за по-лесното разбиране на командата. В процеса на тренировка може да променяш разстоянието - започни с 1-3 крачки назад, след това ги увеличи. Придвижвай се напред-назад, наляво-надясно - нека позицията ти да бъде динамична. Така кучето знае, че това е игра и тренировка едновременно, за която ще бъде възнаградено. Може да го възнаградиш няколко пъти, особено ако се справя отлично, когато се отдалечаваш все повече и повече от него и то продължава да изпълнява командата ,,Стой”. 3. Обучение при разсейващи фактори
- за да усвои това правило, би било по-лесно да имаш писукаща играчка под ръка. Тя се използва, за да се създаде представа за ситуация, в която има външен фактор (звукът от играчката), който разсейва кучето. Отново започни с малки стъпки - кажи командата и брой 1-3 секунди, стисни 1-2 пъти играчката и отново постепенно удължи времето, за което кучето да изпълни командата. 

Не се отказвай, ако първите няколко пъти тези правила не сработят. Нека тези движения се заучат от кучето индивидуално - не прилагай всички тактики едновременно. Кучето трябва да ги заучава постепенно - увери се, че е усвоило добре първото правило и чак тогава премини към второто и впоследствие -  третото. Така кучето научава какво е правилно поведение. При тренировката търпението и положителните емоции са важни! Когато ти се радваш на твоето куче, то се радва два пъти повече и това за него е стимул за усвояване на този полезен навик.


Като финал ще отбележим, че за усвояването на каквато и да е команда, е необходимо време - някои го усвояват за дни, други - за седмици, а трети - за месеци.
Пожелаваме приятна тренировка на теб и твоя домашен любимец!


Изпрати ни 30s видео с тренировка на твоето куче за командата ,,Стой” и може да спечелиш подарък изненада от zakucheto.com.

Правила на играта:

1. Изпратете ни 30s видео на кучето Ви като коментар под поста ни във фейсбук
2. Победителят ще бъде избран в зависимост от това кой любимец се хареса най-много от екипа на zakucheto.com


ОБУЧЕНИЕТО Е НАЙ-ДОБРИЯТ ИЗРАЗ НА ЛЮБОВ КЪМ КУЧЕТО.Намерете полезна информация и ни подкрепете в социалните мрежи: 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?