Как кликерът улеснява обучението на кучето?

Публикувана от zakucheto 06/02/2022 0 Коментари Обучение и дресура,

Как кликерът улеснява  обучението на кучето?

 

Кликерът за обучение на кучето е един страхотен инструмент, който използвапозитивното насърчаване. По-лесно е за кучето да се учи в сравнение съсстандартното обучение, базирано само на команди. Дори можеш да тренираш всеки вид животно на всяка възраст. Кученцата го обичат. Старите кучета се учат на нови команди и трикове. Това е много ефективен и забавен метод за обучение на твоетокуче. 

 

Обучението с кликер е основано на принципа на  позитивното насърчаване и не включва корекции и наказания. Фокусът е единствено и само върху заучаване на правилното поведение. Т.е. ако кучето не успява да изпълни действието, което искаш от него, то е важно да създадеш ситуация, в която кучето по-лесно да изпълни действието. Виж повече за основните принципи на обучение, за да започнеш едни забавни и ефективни тренировъчни сесии с кучето си. 

 

Може да използваш обучението с кликер, за да научиш кучето си както на основни команди, така и на сложни трикове.

Когато кучето чуе щракването на кликера, то знае, че ще получи някаква награда, най-често лакомство.

 

Какво всъщност е кликерът?

 

 

Кликерът е много просто, но ефективно пластмасово устройство, което има метална лента отвътре и при натискане на бутон се чува щракащ звук. Този щракащ звук маркира правилното поведение на кучето. Кликерите са евтини и могат да бъдат закупени от тук.

Принципът на обучение на кучето с кликер

Обучението с кликер е един от най-простите начини да научиш кучето си на команди и трикове. Щракащият звук, който кликерът издава, маркира положителното поведение на твоето куче. Когато кучето ти изпълнява дадена команда или трик, то ти трябва да щракнеш с кликера и веднага да дадеш лакомство на кучето си. С течение на времето кучето се научава да свързва звука на кликера с нещо приятно за него – награди, лакомства, похвала. 

 

 

 

Как да използваш кликер за обучение за кучето?

 1. Запознай кучето си с кликера
 • Приготви лакомства или гранули храна за награди, както и кликера. Отидете на тихо място или в стая, където няма разсейващи фактори.
 • Като начало дръж лакомство в едната ръка и кликера в другата, щракни скликера веднъж и веднага дай лакомство на твоето куче.
 • Повтори упражнението няколко пъти. Кучето скоро ще се научи да свързва щракването с награда - лакомство. При някои кучета може да отнеме няколко дни. След като вече е ясно, че кучето прави асоциация  между щракването и наградата, то е време за обучение на команди и трикове.

             2. Тествай кучето

Можеш да тестваш успеха си, като щракнеш, когато кучето не ти обръща внимание и е заето с нещо друго. Ако кучето ти реагира на щракването, като внезапно тепогледне и след това потърси лакомство, то сте готови да продължите с обучението. 

3. Кликер за обучение на команди

 • Фокусирай се върху действието, което искаш твоето куче да направи - например да легне. Веднага щом кучето легне, щракни и дай лакомство. Моментът на кликване (щракане) е изключително важен, той трябва да е по време на изпълнение на желаното поведение. 
 • Повтаряйте упражнението няколко пъти в кратки сесии за няколко дни.  Кучето много бързо ще направи връзката между желаното действие, щракването и лакомството.
 1.  Добави гласови команди
 • Кажи командата и когато кучето я изпълни, щракни и награди. Награждавай всеки път. 
 • Не щракайте и не награждавайте, ако кучето не изпълни коректно командата.
 • Когато кучето овладее командата може понякога да не даваш лакомстваслед кликване, но гледай да е рядко и да бъде заместено с ентусиазирана похвала. Също така можеш да започнеш да използваш и друг маркер за правилно поведение – Ентусиазираното „Да!“ след време може да заместищракването на кликера.
 1. Продължавай с похвалите
 • Окуражаващите похвали са също много желани като награда за кучето. Редувайте похвалите и лакомствата или използвайте и двете при награждаването на доброто поведение. 

Най-важното за успешно обучение с кликер:

 • Моментът е най-важен - Важно е кучето да разбира поведението, което се възнаграждава. Опитай се да щракнеш по време на правилното поведение, и дай лакомството веднага след щракването с кликера.
 • Награждавай всеки път - В ранните етапи на обучение всяко щракване трябва да е гарантирано лакомство, т.е. дори да щракнеш по грешка, то пак дай веднага лакомство на кучето си.
 • Щракай веднъж - За маркиране на правилното поведение щракай веднъж. Ако искаш да изразиш специален ентусиазъм, то е по-добре да увеличиш броя на лакомствата, а не броя на щракванията. И, разбира се, ентусиазирано да похвалиш кучето си. 
 • Обучавай в кратки сесии – Научава се много по-лесно при кратки тренировъчни сесии от по пет минути всяка, отколкото за един час повторения. Много добрирезултати може да има, ако използвате  по няколко щраквания на ден тук-там в обичайната си рутина.
 • Награждавай и с похвала и любов – Кучето има нужда от одобрение и поощрение от собственика си. Това ще помогне и ако кучето ти не се стимулира от храна и лакомства.  В допълнение, ако обучаваш трикове за по-напреднали, то ще имаш нужда от много прецизна координация между ръцете и очите и пълно внимание, за да щракнеш кликера в точното време. Ако не успяваш да кликнеш навреме това може да обърка кучето и обучението няма да е ефективно.
 • Давай малки лакомства - Обучението на кучето изисква използване на много лакомства. Давай малки лакомства, за да не напълнее кучето ти.
 • Завърши положително - Важно е тренировъчната сесия да завършва положително и да се асоциира от кучето с нещо приятно, затова винаги завършвай с правилно действие, щракване и награждаване с лакомство и много похвали.
 • Премахни кликера - Кликерът за обучение на кучета се използва основно за обучение на нови команди, поведения, трикове. След като кучето ти започне да отговоря винаги само на словесната команда, е време да премахнеш кликера и да разредиш драстично лакомствата. Не забравяй да поощряваш и да хвалиш доброто поведение. 

 

Пожелаваме ти много забавно обучение и ще се радваме да споделиш своя опит с нас. :)

 


Надяваме се информацията да ти е била полезна.

 

Подкрепи ни в социалните мрежи: 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

Ако искаш да получаваш повече информация и промо оферти, то не пропускай да се запишеш за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

С пожелания за много весели игри с твоя любимец! :)

Етикети: Обучение Кликер

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?