Как да подберем най-добрата храна за кучето или котката?

Публикувана от zakucheto 05/07/2022 0 Коментари Храна за кучета,

Как да подберем най-добрата храна за кучето или котката?

 

 

 

Най-добрата храна е тази, която предоставя пълноценна и балансирана диета на твоя любимец, за да бъде той в най-добро здравословно състояние и живее дълги години.  

 

Тук всъщност не говорим само за един вид храна на конкретен бранд. Става въпрос за храната, която е богата на важни хранителни вещества, лесно усвоима е и е съобразена с индивидуалните нужди на твоя любимец. Това е храната, от която кучето ти се чувства енергично, козината е гладка и лъскава, а ползите от храната са клинично доказани.

 

В момента на пазара има изобилие от марки и видове храни - сухи храни, консерви, паучове, BARF, grain-free (без зърнени храни) и др. Всяка една от тях има предимства и недостатъци и зависи от теб коя ще избереш. В онлайн магазина ни можеш да намериш повече информация за тях.

 

Много модерно е да се маркетират BARF и грейн фри храните, но все още няма солидни научни доказателства, че те са с доказани ползи пред клинично изпитанитегранули.

 

Например, при BARF е много по-трудно да се създаде комбинация от съставки, които да носят всички необходими хранителни вещества за една балансирана диета, т.е. да не се предизвика излишък или недостиг на определени хранителни вещества. Също така са сложни за складиране и транспортиране. Приготвянето на BARF може да бъде и свързано и със замърсяване с различни бактерии като салмонела или листерия. Те от своя страна могат да заразят и човека.

 

Грейн фри храните също не е доказано, че са по-балансирани и здравословни, но със сигурност са много по-скъпи. Маркетинг комуникацията на този вид храни изключва ползите на определени съставки пред други, а всъщност най-голямо значение имат не съставките, а хранителните вещества, които те доставят (белтъци, мазнини, въглехидрати, минерали, витамини и вода).  

 

Спрямо Глобалния Алианц на Асоциациите за храна за домашни любимци (GAPFA) има създадени стандарти при производството на сухи и мокри храни за домашните любимци, които подсигуряват безопасността на храните и качеството им. Производственият процес при сухите храни е преценен, така че да се осигури балансираното количество хранителни вещества в крайния продукт за твоя любимец.

 

 

Как да избереш най-добрата храна за своето куче или котка?

 • Обърни много повече внимание на информацията от етикета и проучи бранда. 

 

 

 

 

Ето какво да вземеш предвид:

 1. Хранителните вещества, които доставя, а не само съставките

 2. Лесно усвоима ли е храната от кучето или котката?

 3. Индивидуалните нужди на кучето или котката

 4. Качеството на съставките

 1. Хранителните вещества - за да предлага една формула оптимално балансирана диета, то тя трябва да има в състава си най-доброто съотношение на хранителни вещества спрямо индивидуалните нужди на кучето или котката.

Съставките в храната са важни, но е по-важно какви хранителни вещества тези съставки доставят. За да се направи ясно разликата, съставки например са: пилешко, царевица, картофи, ябълки и т.н. Хранителни вещества са градивните елементи на тези съставки: протеини (белтъци), мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и водата. Различните комбинации от съставки могат да доставят всичкинеобходими хранителни вещества за твоето куче или коте. 

 

Например пилешкото и картофеното пюре имат много подобна хранителна стойност с фасула, ориза и тофуто. Въпреки че това са две много различни формули, те са изключително сходни по съдържание на хранителни вещества.

 

 1. Усвояемост на храната - друг фактор за оценка на здравословната храна е усвояемостта ѝ от кучето или котката. 

 

Усвояемост означава възможността на храносмилателния тракт да смила и абсорбира приетите съставки до хранителни вещества, след което те се използват от организма за различни функции и изграждане на тъкани. 

 

Също така може някоя съставка да е богата на хранителни вещества, но да не е добре усвоима от кучето или котката. Така е възможно да се загуби голяма част от полезността на тези хранителни вещества, поради това че не могат да се обработят от организма, и да доведе до дефицити у домашния любимец. 

 

Редица фактори влияят на усвоимостта на храната - вида и съотношението на различните съставки, качеството на съставките и начинът, по който те се преработват при приготвянето им във фабрики за храни за домашни любимци. Например, определени съставки могат да се обработят по начин, който да ги направи по-усвоими за организма на кучето и котката. По този начин полезните вещества на дадена съставка могат да предоставят повече хранителни вещества в най-лесносмилаемата им форма за организма на домашните любимци.

 

По какъв начин можеш да определиш дали кучето ти усвоява добре храната? 

 • Наблюдавай изпражненията.

 

Кучетата и котките трябва да отделят оформени, но не прекалено твърди изпражнения веднъж или два пъти на ден. Ако твоят домашен любимец произвежда голям обем изпражнения или те имат рядка или по-запечена консистенция, може да има проблем с усвояемостта. Признак за храносмилателни проблеми може да е напъването при дефекация, честото изхождане и т.н.

 

Винаги е добре да се консултираш с ветеринарен лекар при съмнения за храносмилателен проблем на домашния ти любимец. Той може да ти даде още насоки спрямо специфичните нужди на твоя косматко и да препоръча правилната храна според здравословното му състояние.

 

 

Какви са рисковете при недостиг на хранителни вещества при котки и кучета? 

 

Дългосрочното приемане на небалансирана и не добре усвояема храна от твоя любимец води до влошаване на здравословното състояние и дори до по-опасни последици. 

 

Например, недостигът на витамин А може да доведе до проблеми с очите и кожата.Излишъкът на калций може да е причина за деформация на костите. Обикновено, при изхранването с пълноценни и балансирани храни не е нужно да се дават хранителни добавки, тъй като самите храни са адаптирани според всеки етап на растеж и според размера на породата. Консултирай се с ветеринарен лекар, ако е нужна промяна в храненето на домашния любимец.

 

 1. Важността на индивидуалните нужди на кучето или котката

 

Храната е важно да бъде разработена спрямо индивидуалните нужди на кучето или котката. Взимат се под внимание - порода, размер, възраст, начин на живот, индивидуални предпочитания и здравословно състояние. Така се създават формули, които доставят пълноценна и балансирана диета за домашните любимци. Храната осигурява оптимална комбинация от протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали. Кучетата и котките с установени проблеми (например кожни, чернодробни, уринарни) е важно да бъдат хранени с най-подходящата за тях лечебна храна. Също така при някои породи има необходимост от конкретни хранителни вещества, за да се предотвратят специфични за породата заболявания или предразположености към заболявания. Има брандове, предлагащи хранене според породата.

 

 1. Качеството на съставките

 

За да разбереш повече за качеството на съставките е добре да проучиш производителя на храната за кучета и котки. Можеш да се свържеш с него да предостави информация за използваните съставки/хранителни вещества и производствения му процес и дали в компанията работят ветеринарни лекари, които да разработват храните.

За да вземеш решение каква храна да даваш на кучето или котката си, то е добре да опознаеш любимеца си, да проучиш марката храна и хранителните вещества и да наблюдаваш въздействието на храната върху домашния любимец. В някои случаи е нужно да направиш допълнителни изследвания при ветеринанрия си лекар, за да се провери ефективността от храненето. Разбира се, твоето куче/коте също е много вероятно да има предпочитания към определени храни. Много клиенти споделят с нас, че кучето или котката им не харесват определени храни, но това е строго индивидуално и затова в търговската мрежа могат да се открият различни брандове с различни вкусови качества.

 

 

Съвет: Добре е да питаш развъдчика, от когото взимаш кучето или котето си, каква храна са му давали досега, и защо точно нея са избрали. Ако имаш съмнения при търсенето на информация за избора на храна за домашния любимец може да помислиш за следните варианти:

 

 1. Дискутирай информацията, която си открил, с твоя ветеринарен лекар.
 2. Потърси каква е репутацията на човека написал информацията и дали е специалист в своята област.
 3. Потърси достоверен сайт като източник на информация - .com са обикновено сайтове на фирми, .edu са сайтове с образователна цел и .org са сайтове на неправителствени организации.
 4. Провери източника на информация. Има ли споменати препратки в края и кои са авторите, има ли цитирани клинични проучвания? Повечето от информацията в интернет не цитира клинични проучвания за маркетинговите твърдения описани на опаковката или в интернет пространството.
 5. Провери хронологията на информацията – медицината е наука, която непрекъснато се развива и нови проучвания и информация могат да се появят и да отхвърлят нещо, което досега се е смятало за истина.
 6. Не се доверявай сляпо на хора, които разказват тяхната ситуация с тяхното животно. По този начин е възможно да се пропуснат важни детайли, а нека не забравяме, че всяко куче и котка е отделен индивид.
 7. Бъди критичен към информацията, която четеш в интернет .

 

В началото е възможно да отнеме време докато избереш най-добрата храна конкретно за твоето куче или коте. Важно е да се информираш и да опознаеш домашния си любимец, за да му осигуриш здравословен и дълъг живот.

И не забравяй: Яж, играй, обичай безкрай! 

 

 

Сподели с нас ти имаше ли колебания каква храна да вземеш на твоето куче или коте?

Какво ти помогна да вземеш решение?

 

 

 

Ако тази статия ти е харесала и я намираш за полезна, то моля да я споделиш с приятели.

 

 

 

 


Дай лапа и в социалните мрежи: 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

Ако искаш да получиш повече информация и промо оферти, то се запиши за бюлетина ни

(по-долу на страницата).

 

 

С пожелания за много весели игри с твоя любимец! :)

 

 

Източници: https://wsava.org/global-guidelines/global-nutrition-guidelines/

<a href='https://www.freepik.com/photos/protein-food'>Protein food photo created by jcomp - www.freepik.com</a>

<a href='https://www.freepik.com/photos/pet-house'>Pet house photo created by boryanam - www.freepik.com</a>

<a href='https://www.freepik.com/photos/dog-pets'>Dog pets photo created by freepik - www.freepik.com</a>

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?