Как да изберем своя нов домашен любимец

Публикувана от zakucheto 11/08/2020 0 Коментари Породи кучета,Кученца Бебета,

 

Как да изберем своя нов домашен любимец

 

Изборът на домашен любимец, както към всяко нещо, към което се привързваме, е труден. Да се сдобиете с нов член на вашето семейство е важно решение. Първо трябва да се уверите, че наистина сте готови на тази стъпка. Ако сте взели това решение и мислите, че моментът е подходящ, поздравления! 

Сега е време да разберем какъв тип куче е най-подходящ за вас. Сдобиването с нов домашен любимец  ще промени живота ви към по-добро. Ще има много нови и различни неща, които ще трябва да научите, но не се плашете. Ние ще ви помогнем да направите правилния избор.

Нашият съвет към вас е преди да вземете куче е да се осведомите относно неговия характер, порода, големина и дори типа козина.

Порода

Чистокръвните породи кучета безспорно са едни от най-търсените и популярни при избора за нов домашен любимец. Причините за това могат да бъдат много: като дете да сте имали досег до представители на тази порода или просто харесвате външния им вид. 

Преди да вземете чистокръвно куче, винаги внимателно проучете характеристиките на породата. Това ще ви подготви за евентуални предизвикателства като нива на енергия и темперамент. Уверете се, че този вид порода ще се впише в начина на живот на вашето семейство. И не забравяйте да потърсите отговорен развъдник за кучета.

Доколкото за кучетата от смесена порода, те могат да бъдат едно прекрасно допълнение към вашия живот. Комбинацията от различни породи кучета може да внесе баланс в техния характер. Както при чистокръвните , така и при смесените породи, не забравяйте да очаквате неочакваното. Вие няма как да знаете предварително как би изглеждало вашето куче, както да предвидите и някои заболявания характерни за чистокръвните породи. Въпреки това много експерти смятат, че кучетата от смесени породи имат много по-малко здравословни проблеми от чистокръвните.

Плюсът на това да изберете куче от смесена порода пред това от развъдник, е че знаете, че спасявате един живот.

Големина

Вероятно вече сте се спрели на размера, който ще е подходящ за вас. Ако искате кученце, което ще може да седи в скута ви или да го носите навсякъде с вас, то е добре да изберете куче от малка порода - мини пудел, чихуахуа, йоркшир териер, мопс и т.н. Но ако на сърце са ви големите породи може да се спрете на ротвайлер, немска овчарка, лабрадор, голдън ретривър, кане корсо и др. А ако не ви допада нито една от двете, средните породи са за вас, някои техни представители са: кокер шпаньол, джак ръсел, шнауцер, френски булдог, бостън териер, бигъл и др.  С радост ще помогнем да направите правилния избор. Намерете повече информация за различните породи, като посетите блога ни. 

Ниво на активност

Един от критериите, който ще ви помогне с избора на нов домашен любимец, е нивото на активност. Вероятно вече знаете, че някои кучета имат повече енергия от други. Нивото на активност на кучето често се определя от породата. Също така може да съдите и по неговите родители. Независимо от породата и размера, всяко куче се нуждае от рутинни упражнения, така че не забравяйте да ги осигурявате. Ако знаете, че сте ангажирани и не можете да отделяте голяма част от времето си за разходки, то тогава за вас са подходящи булдог, булмастиф, френски булдог, чао чао, пекинез, мопс и др. Ако търсите куче, с което ще можете да бъдете партньор в дългите разходки или да бъде с вас докато правите сутрешния джогинг, за вас са подходящи бордър коли, далматинец, хъски, пинчер, стафордшир териер и др. Бъдете готови да се съобразите с нивото на активност на вашия любимец. Куче, което постоянно лае , разрушава ваши вещи или действа по някакъв друг начин, най-вероятно се нуждае от допълнителни дейности. Много от проблемите в поведението на кучето са резултат от излишна енергия. За съжаление често кучетата биват изоставени или дори евтаназирани поради проблемно поведението. Това може да се предотврати с подходящо количество упражнения и внимание.

 

Поддръжка на външния вид

Всяко куче има нужда от поддръжка на външния му вид. Грижата е различна в зависимост от породата и вида на козината.  Независимо дали космената покривка е къса или дълга, падането й е често срещан проблем. Въоръжете се с повече търпение. Има разбира се и кучета с козина, която е подходяща дори и за хора с алергии. Тези кучета имат чиста козина, която рядко пада.  Ако сте от тези хора то тогава ви съветваме да си вземете мини шнауцер, пудел, йоркшир териер или ши тцу. Но както на козината, така трябва да се обърне внимание и на останалата част от тялото на вашия любимец. При кучетата с по-дълги уши е възможно често да се появят ушни инфекции, затова използвайте предназначени за тази цел кърпички и препарати . Намерете продукти за ушната хигиена.

Възраст

Както останалите 3 критерии, така и възрастта е от значение при избора на нов домашен любимец. При подрастващите кученца се изисква много време, внимание и обучение за първата година. Бъдете готови за техните пакости и много енергия.  

Ако решите да си вземете куче над 3-4 годишна възраст ще може да прецените неговите нива на активност, темперамент и поведение. Това, че кучето е възрастно не значи, че то е обучено. Много е възможно да ви се наложи да приложите нови техники за обучението му.

Но не трябва да забравяме и по-възрастните кучета. Ако решите да вземете куче в напреднала възраст, това би била една чудесна възможност да се внесе радост в оставащите „златни години“ на вашия нов домашен любимец. За нещастие кучета в напреднала възраст много по-трудно се осиновяват и много често попадат в приюти или дори биват евтаназирани. 

 

А вие как избрахте вашия домашен любимец? Споделете с нас вашата щастлива история! :)

 

Надяваме се да сме били полезни с информацията, която подбрахме и когато дойде вашият ред  да вземете нов домашен любимец да направите правилния избор.

 


Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

https://www.facebook.com/zakucheto

 

https://www.instagram.com/zakucheto

 

https://www.youtube.com/channel/UCkndtac_ySEXplCmjKtWfHg/featured?view_as=subscriber

 

Етикети: Избор на куче

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?