Най-добрата храна за кучета с алергии

27/07/2023 0 Коментари Храна за кучета,

Храна за кучета с алергии. 

Храната за кучета е една от честите причини за появата на алергични реакции в организма на нашите любимци. Напоследък все по-често се срещат оплаквания, свързани с този проблем.  Когато това се случи, собствениците на кучета често се чудят коя храна е най-подходяща. Алергиите и високата чувствителност на кожата могат да направят живота на вас и вашия четириног приятел нещастен. Алергените в храната за кучета могат да задействат имунната система на любимеца ви и да доведат до симптоми като сърбеж, кихане и дори проблеми с храносмилателната система. 

 

Какви са най-често срещаните симптоми за алергии към храната при кучетата?

Симптомите за алергии към храната при кучетата варират, но най-често срещаните оплаквания са:

- Несезонен сърбеж, който може да включва цялото тяло, или да бъде фокусиран около ушите или краката; 

- Хронични или повтарящи се ушни раздразнения; 

- Някои кучета може да реагират чрез повръщане, диария и неприятен аромат; 

Симптомите често се проявяват в много малка възраст на кучето (преди да навърши 1 година), но не е изключено да се активират и на по-късен етап. 

 

Каква е причината за алергии към храната при кучетата?

В повечето случаи любимците ни проявяват алергична реакция към протеини, извлечени от животински или растителни съставки, добавени в храната за кучета. Протеините са разбити на молекули, които имунната система на кучето приема като потенциална заплаха. 

Най-често срещаните алергени в храната за кучета са телешко, пилешко, млечни продукти и пшеница. За да се развие алергия към даден вид храна, е необходимо кучето да е приемало тези съставки в продължителен период от време.

 

Как се диагностицира алергия към храната при кучетата?

Консултирайте се с ветеринарен лекар, ако подозирате, че кучето ви страда от алергия към храната. Типичните методи за лечение може да облекчат симптомите, но няма да ги премахнат напълно, докато от менюто на любимеца ви не се елиминира алергена, който предизвиква реакцията. 

Методът на изключването е единствения начин да се установи дали кучето е алергично към дадена съставка в храната. Щом се диагностицира алергия към кучешката храна, трябва да се разбере коя точно съставка предизвиква реакция. Тази част е най-голямото предизвикателство в целия процес. 

Съветваме ви да започнете курс с хипоалергенна храна за кучета и да следите дали симптомите на алергия ще отшумят.  След това върнете кучето към старата диета и ако отново се появят алергични реакции, преминете отново към хипоалергенна храна, като добавите отделни източници на протеин (парченца пилешко, свинско и т.н.), за да се определи коя точно съставка трябва да се избягва в бъдеще. 

 

Как да храним куче с установена алергия към храната?

Тъй като алергията към храната при кучетата не се появява рязко, а с времето, можете да изпробвате различни подходи:

 

Нов източник на протеин – важно е той да бъде напълно нов за кучето, за да намалите шанса имунната му система да откликне. Новата диета на кучето трябва да съдържа и неизползван досега източник на въглехидрати, тъй като някои растения също съдържат протеин и е възможно да предизвикат реакция. Тази храна за кучета може да съдържа еленско и картофи, патица и грах, сьомга и картофи, или дори месо от щраус или кенгуру, стига кучето да не е приемало някоя от тези съставки преди.  Важно е съставките, които ще изберете, да са по-рядко срещани, за да сте сигурни, че кучето досега не е приемало такъв вид протеин. 

 

Вижте храна за кучета с еленско и картофи.

Вижте храна за кучета с патешко и картофи.

Вижте храна за кучета с месо от бизон.

 

 

Храна за кучета с монопротеин– тя съдържа ограничено количество съставки.  Често този тип кучешка храна има само един източник на протеин, като например пилешко или агнешко месо. Източникът на въглехидрати също може да е само един. Храната за кучета с монопротеин набира популярност, поради притесненията на хората относно алергените, които се съдържат в храните с много съставки.

 

Хидролизирана храна за кучета – създадена е чрез разграждането на животинския протеин на много малки молекули. Те са толкова малки, че имунната система на кучето не би трябвало да ги разпознае като алергени, като по този начин се потиска възможността да се прояви реакция към храната. Обикновено източниците на въглехидрати, които се използват при хипоалергенно хранене, са нишесте или ориз, защото много рядко се асоциират с алергични реакции. 

 

Grain-free (без зърнена) храна за кучета и grain-free лакомства за кучета – подходящи са за животни с чувствителност към зърно като например пшеница, царевица, ечемик и ръж. Този вид храни са винаги без глутен,  но не всеки вид зърно съдържа глутен. Това означава, че не всички безглутенови храни са grain-free. 

 

Какъвто и тип хипоалергенна храна за кучета да изберете, трябва да давате на любимеца си от нея поне 8-10 седмици, за да подобрите състоянието му. Обикновено през първите 4-6 седмици, при  повечето кучета, симптомите поне частично намаляват. Има породи (като например Лабрадор или Кокер Шпаньол), на които може да им отнеме малко повече време да се възстановят. Когато започнете да храните четириногия си приятел с с хипоалергенна храна за кучета, е важно да избягвате друг вид храни, лакомства и дори овкусени лекарства.

.

Най-често срещаните алергени в храните за кучета са:

-Телешко месо;

-Пилешко месо;

-Пшеница;

-Мая;

-Царевица;

 -Соя;

 -Яйца;

-Млечни продукти.

 

Алергиите могат да повлияят и на здравето на кучето, не само на неговия начин на живот. Важно е да вземем мерки, ако искаме да отглеждаме здрав и щастлив любимец. 

 

Желаем ви много хубави моменти с вашите кучета! 

 

Вие имате ли проблем с алергии към храната при кучето? Напишете в коментарите как се справяте с тях. 

 

За повече информация, вижте уебинара ни на темаЗдравословно хранене на кучето и симптоми при алергия от храна“.

 

 

Прочетете статията ни на тема „Кожни проблеми при кучетата“. 


Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

Източници:

https://www.consumeraffairs.com/pets/best-dog-food-for-allergies.html

https://petlifetoday.com/best-dog-food-for-allergies/

https://www.petmd.com/dog/centers/nutrition/evr_dg_best-dog-food-for-dogs-with-food-allergies

 
Етикети: Храна

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?