Бордър Коли

Публикувана от zakucheto 01/11/2023 0 Коментари Породи кучета,

 

Информация за породата

Произход:

Великобритания,Ирландия

Група на породата:

Работещо куче (AKC:1995 & UKC)

Ръст:

Среден

Вид:

Чистокръвен/ Purebred

Продължителност на живота:

12-15 години

Темперамент:

интелигентен, 

енергичен

винаги нащрек

упорит

отзивчив

лоялен

покровителствен

Височина                 Мъжки:

48-56 см.

                                  Женски:

46-53 см.

Тегло                        Мъжки:

14-20 кг.

                                  Женски:

12-19 кг.

Цветове:

Черен, син, златист, люляков, червен, тигров, самурен

Поколение при едно раждане:

4 – 8 кученца

 

 

Бордър КОЛИ

Информация за породата

Адаптивност

5 Силно изразена

Апартаменти

2/от 5 възможни

Не се препоръчват за апартаменти, Те са много активни вътре и имат нужда от големи пространства. Биха се чувствали добре в кучкарник, ако стопанинът им обръща достатъчно внимание. Не са кучета, които биха свикнали да бъдат държани на верига в задния двор.

Склонност към лаене

5 Често

Отношение към котки

3/от 5 възможни

Отношение към деца

5 Добре се отнасят към децата:  Това е порода, подходяща за деца и се знае, че са  енергични и любвеобилни към малките около тях.

Добро отношение към други кучета

3/от 5 възможни

Нужда от движение 

5 звезди; Само физическо раздвижване не е достатъчно за това много интелигентно и силно енергично куче. Те имат нужда да бъдат натоварени с работа, която включва физическо и мисловно натоварване, и да им се поставят различни задачи. Бързи и съобразителни, тези кучета имат неизчерпаема енергия и жадуват за усилена дейност и игри. Те трябва да бъдат извеждани на дълги разходки в бърз ход. Удоволствие е да ги наблюдава човек как се стрелкат след хвърлена топка, или как връщат заблудени овце в стадото.

Поддръжка

3 звезди/от 5 възможни

Умерена поддръжка. Бордър колито има двойна козина, която има две разновидности. Едната е къса и гладка, понякога с разперени връхчета на краката. Другата разновидност включва груба козина, средно дълга, със загладен косъм, или леко накъдрен. В двата случая, се очаква да бъдат ресани веднъж или два пъти в седмицата, за да се отделят падащите косми и да се ограничат до минимум.

Здраве 

(3 звезди / от 5 възможни)

Хипоалергенност

Не

Интелигентност

5 звезди

Считат ги за изключително интелигентни, много енергични, акробатничи и атлетични, те често успешно се състезават в тестове с кучета пазачи и кучешки спортове. Често ги посочват като най-интелигентните от домашно отглежданите кучета. Все още се използват по света в своята роля на пазачи на стада 

Игривост

4 звезди/от 5 възможни

Падане на козината

3 звезди/от 5 възможни

Умерено падане на козината.  Може да очаквате редовно падане на козината. Четкане на козината ще намали падането, както и ще я направи по-мека и по-чиста.

Отношение към непознати

3 звезди/от 5 възможни

Приятелско отношение към непознати. 

Поддаване на обучение

5 звезди;

Бордър колито е изключително интелигентно и има желание да угоди на стопаните си,  и това го прави много податливо на обучение. Те са чувствителни и сякаш живеят за похвалите на стопаните си. Те са послушни и схватливи, и могат да удвоят много и различни номера. Те с желание участват в тренировки и участват в игри и спортни занимания.

Способности на куче пазач

5 звезда;

Много способни. Тези кучета ще лаят и ще сигнализират на стопаните си, ако усетят чуждо присъствие. Те са умерено настроени да закрилят стопаните си и се считат за добри кучета – пазачи.

 

Характеристика на породата

Това е средно голямо куче, със силна костна структура, с леко по-удължено тяло, съотнесено с височината му. Комбинира грация, живост, ум и упоритост. Походката му е гладка, стабилна и неуморна – може да се придвижва незабележимо и настъпателно. Има способността рязко да сменя скоростта си. Тези колита могат да са силно енергични и след дълги периоди на натоварване. Козината на Бордър колито може да бъде гладка или груба. Меката козина е къса и покрива цялото тяло. Грубата може да бъде дълга или средно дълга, прилепнала или леко накъдрена. Държанието и изражението му е интелигентно,   живо,  изразява готовност и интерес – всичко това в отражение на неговия темперамент. Бордърто коли е едно кълбо от умствена и физическа енергия, чакаща момент, в който да се разкрие пред света. Измежду най-интелигентните и послушни породи, това куче, ако се отглежда затворено, е цяла напаст - ако не му се осигуряват достатъчно предизвикателства всеки ден. Ако му се осигурят достатъчно упражнения, то ще бъде надежден и приятен компаньон. То се съсредоточава върху всичко, което прави, и има склонност да се вторачва, което може да е смущаващо за други животни наоколо. То е резервирано към непознати.

 

История

 

Бордър колито е наречено „Бордър“ тъй като произхожда от пограничните райони между Шотландия и Англия. 

През 1873 г. в Британия са се състояли първите тестове за кучета пазачи на стада от овце, с различни характерови и физически данни. Един от участниците – Хемп, впечатлил всички със способността си да направлява овцете посредством втренчения си поглед, вместо с непрекъснат лай. Хемп станал родоначалник на много поколения и е известен като прародител на съвременната порода „Бордър коли“. До 1906 г. са написани първите стандарти за бордър колитата, които наблягат на характера повече, отколкото на външния вид. През 20-ти век тази порода е внесена в Америка, където са станали популярни като работещи кучета, също и като домашни любимци. 

Тяхната скорост и упоритост ги прави едни от най-добрите състезатели в кучешки спортове като Летяща топка и Фризби /Flyball and Frisbee/. Известни кучета от тази порода са: главния герой от ‘Изпитанията на Ноп“ /Nop’s Trials’/ и Рико, който е обучен да различава наименованията на повече от 250 предмета.

 

 

Не забравяйте да осигурите достатъчно интелектуални занимания на тези енергични космати топчици. 

 

Най-подходящата храна за бордър коли, при положение, че му осигурявате достатъчно физически упражнения, е храната за енергични и активни кучета.

 

Разгледайте :Acana Chicken & Greens Adult All Breeds Храна за Израснали Кучета от Всички Породи Пилешко

 

Ако вие вече имате опит с породата, ще се радваме да споделите с нас любими игри и храни на вашето Бордър Коли.

 

Разгледайте нашите предложения за играчки за кучета

Пожелаваме ви много весели игри с вашето Бордър Коли!

 


 

Разгледайте нашата храна за кучета, за да откриете най-подходящия вариант за вашия любимец. 
 

Етикети: бордър коли енергични породи кучета средни породи кучета

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?