Аджилити тренировка за кучета у дома

Публикувана от Marina 21/02/2020 0 Коментари Обучение и дресура,

Аджилити тренировка за кучета у дома

Аджилити тренировка у дома

Какво представляват аджилити състезанията за куче?

Най-вероятно сте виждали аджилити състезания с кучета. В тях четирикраките ни приятели тичат бързо и пъргаво преминават през различни препятствия. Тези състезания изглеждат много забавни. И със сигурност са! В Съединените Щати аджилити състезанията са сред най-бързо популяризиращите се състезания за кучета. Те са голямо веселие не само за кучетата, но и за техните стопани и публиката.

Аджилити трасето представлява поредица от препятствия, през които кучето ви трябва да премине. За да преодолее тези препятствия, четириногият ви приятел трябва да следва вашите напътствия. Това е забавен начин вие и кучето ви да поддържате добра форма и помага да подобрите поведението на кучето си.

Има много неща, които можете да научите у дома. Дори и да не ходите по състезания за аджилити, забавлението ви е гарантирано и тренировката ще се отрази добре на вас и любимеца ви. Тези умения ще подобрят увереността на кучето ви, ще го забавляват и чрез тях ще изградите по-добра връзка помежду си.

 

Учене на трикове с помощта на кликер
Кликерът е доста популярно помощно средство, използвано за тренировките на кучета и котки. Той издава остър, щракащ звук, който се различава от всички други звуци в ежедневието на домашния ви любимец. Важно е след всяко кликване да последва даване на храна за куче или любима играчка като награда. Не след дълго пухкавият ви приятел ще започне да асоциира звука с награда. Когато му давате храна, е важно тя да бъде много ароматна и с приятен за него вкус, за да действа като силен мотиватор.

 

Разгледайте Training Clicker Кликер за Тренировки за Кученца/Кучета

 

Как да тренирате кучето си за преминаване на аджилити препятствия?

Най-важно е да запомните, че аджилити тренировката е забавление. Няма нужда да се стресирате за това колко бързо или бавно кучето ви придобива тези нови умения. Започнете с малки цели и бавно прогресирайте. Някои кучета може да успеят да научат основното за няколко седмици, но други кучета ще се нуждаят от повече време и търпение. Запомнете, че е важно да ги окуражавате и награждавате за всеки успех.

 

- Мотивирайте кучето си с най-добрата награда

Използвайте позитивни сигнали, докато обучавате любимеца си. Награждавайте го с вкусно лакомство за куче всеки път, когато искате да окуражите дадено поведение. Изберете награда, която наистина ще го мотивира и ще го кара с нетърпение да очаква да му зададете команда.

Не забравяйте, че освен да давате на пухкавия си приятел неговото любимо лакомство за куче, е важно и да му обърнете внимание. Любящо докосване или весело „Браво!“ подсказват на кучето ви, че се държи добре. Разберете какво е най-вълнуващо за любимеца ви и го използвайте, за да го научите на трикове.

 

Разгледайте Tundra Snacks Lamb Лакомство за куче с агнешко месо

 

- Привлечете вниманието на кучето си

Аджилити състезанията са отборна игра. Без вашите насоки, кучето няма да знае към кое препятствие да се насочи, докато тича по трасето. Любимецът ви трябва да се научи да се фокусира, въпреки разсейващата обстановка.

Можете да го научите да ви гледа в очите с командата „гледай ме“ или „виж“. Започнете тренировките на тихо място, на което вие сте най-интересното нещо и след това постепенно можете да тренирате на по-разсейващи места.

 

- Гъвкавостта е важна  

Важно е да подобрите гъвкавостта на кучето ви. Това става с помощта на различни трикове. Един от тях е завъртането в кръг – то разтяга гръбнака на кучето ви.

В началото можете да използвате лакомство за куче, чрез което с движение на ръката да насочвате любимеца си да се завърти в кръг.

Когато напреднете малко повече, е добре да научите кучето си да „изписва“ цифрата 8 около краката ви. Острите завои на този трик тренират гръбначния му стълб и го запознават с част от препятствията по аджилити трасето.

 

- Научете кучето си да ви слуша и да ви следва

Представянето на кучето на аджилити трасето зависи от стопанина и това колко добре го е обучил. Любимецът ви трябва да може да тича от едната или от другата ви страна и да изпълнява вашите команди от разстояние.

Можете да започнете, като научите кучето ви да ходи спокойно до вас от която и да е ваша страна. Когато постигнете това, опитайте да потичате заедно. За постигнете това го възнаграждавайте с лакомства за кучета, докато ходи или тича с вашето темпо.

Друго важно упражнение е да научите кучето си да се отдалечава от вас в посока ляво или дясно. Опитайте да подхвърлите лакомство за куче в желаната от вас посока, за да му помогнете да схване идеята.

Научете кучето си да заобикаля даден предмет с рязък завой (плътно около предмета). За целта можете да използвате конус. Започнете, като възнаграждавате всяко приближаване до него и постепенно научете кучето си да го заобикаля плътно и да се връща при вас.

 

- Научете кучето си да се позиционира правилно спрямо обстановката

Кучетата, за разлика от котките, не усещат къде се намира тялото им спрямо обстановката. За аджилити състезанията е важно кучето знае точно къде поставя лапите си. Има много начини, по които можете да тренирате това.

Първо го научете да се приземява върху различни повърхности. Използвайте пластмасово кошче или табуретка. Окуражавайте взаимодействието на кучето с предмета - може да постави лапата си, да скочи, или дори да седне върху него.

Пълзенето през различни обекти също ще му помогне да позиционира по-добре тялото си спрямо обстановката. Обърнете кашон и примамете кучето вътре. Давайте му награди, докато изучава обекта отвътре, докато не влезе цялото му тяло в него. Можете дори да направите тунел от кашони и да го научите да пълзи през него.

Накрая го научете да минава през стълба. Това ще го накара да обмисля всяка крачка, която прави. Поставете стълбата на земята и примамете кучето да премине през нея. Когато свикне да стъпва на правилното място, можете да увеличите скоростта.

 

- Изградете увереност с движещи се повърхности

Едно от най-страшните за кучетата аджилити препятствия  е тийтър-тоутър - люлка, която се накланя при тежест. На кучето му се струва стабилна, докато не започне да се изкачва по нея. След това люлката започва да се движи, а в даден момент кучето се спуска рязко надолу. За любимеца ви е трудно да свикне с това усещане.

Тийтър-тоутър люлка

Това препятствие също се усъвършенства с подходящата подготовка. Започнете с балансирането на кучето върху по-ниски движещи се предмети, като например скейтборд.  Първоначално награждавайте интереса на кучето си към обекта, а след това започнете да го окуражавате да постави лапата си върху него. В даден момент ще успеете да го накарате да застане напълно върху движещата се повърхност.

 

- Преодолейте страха от тъмното

За някои кучета тичането през тунел не представлява проблем. Но много кучета се страхуват от тъмния вход. Те трябва да свикнат и да се почувстват комфортно с това да преминат през закрито и тъмно място. У дома лесно можете да аджилити тунел, използвайки няколко стола и одеяло или чаршаф. Научете кучето си да свикне с мисълта, че е забавно да минава през тунела. В началото е добре тунелът да е по-къс, за да може любимецът ви да вижда другата му страна. Не принуждавайте кучето си да минава през препятствието, ако не желае. Вместо това го примамете с лакомства или играчка за куче, или си подайте главата от другата страна и го повикайте.

 

- Научете кучето си да прескача препятствия

Прескачането на препятствия е сред основните умения в аджилити състезанията и е лесно да го практикувате у дома. Можете да използвате две подпори, поддържащи хоризонтална летва, за да пресъздадете препятствие за прескачане. Не практикувайте това върху хлъзгава повърхност, тъй като кучето ви може да се нарани. Уверете се, че летвата ще падне, ако кучето ви без да иска се приземи на нея, за да не се нарани.

Важно е да съобразите височината на скока с размера, породата и възрастта на кучето си. Има разлика между това, което кучето може да прескочи и между това, което според вас трябва да прескочи.

Прескачане на препятствие

- Сплит от коловете

Сплит от колове е сред най-предизвикателните аджилити препятствия. Има много вариации на тренировка, с която можете да започнете обучението. Най-вероятно ще ви е необходима помощта на специалист.

За да се упражнявате вкъщи, можете да забиете колове в двора, които да бъдат подобни по размер на тези в аджилити състезанията. Разстоянието между тях трябва да бъде около 60 см. Важно е да се уверите, че кучето ви влиза между първия и втория кол в редицата от лявата си страна.

 

Като упражнявате тези основни умения у дома, вие и вашия любимец ще напреднете по-бързо за аджилити състезанието и много ще се забавлявате. Аджилити обучението и състезанията са много подходящи за кучета от породата Бордър Коли, тъй като те са енергични, интелигентни и имат нужда от много движение. Дори да не се състезавате, тези предизвикателства ще бъдат изключително забавни за вас и вашия любимец и ще ангажират неговото внимание.

 

А вие учите ли кучето си на някой от тези трикове? Споделете с нас в коментарите какъв е вашия опит!

 

Вижте статията ни на тема "8 основни грешки при обучението на кучето"

 

Желаем ви още много забавни тренировки с вашето куче!

 

 


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

 

Източници:

https://www.akc.org/expert-advice/training/10-tips-to-practice-agility-at-home-with-your-dog/

https://www.cesarsway.com/how-to-get-started-with-dog-agility-training/

https://sitstay.com/blogs/good-dog-blog/dog-agility-training-for-beginners

https://www.dummies.com/pets/dogs/dog-tricks-agility-for-dummies-cheat-sheet/

Коментирай