Отравяния при кучетата.

 

 

 

Често кучетата поемат различни отрови. Ако поведението на кучето ви е необичайно или сте го видели да приеме нещо отровно, веднага го заведете на лекар. Ако откриете какво е изяло, занесете опаковката. Това значително улеснява поставянето на диагноза и лечението.

Симптоми

Най-често срещаните симптоми са необяснимо повръщане, разстройство, невъзможност за движение, превъзбуждане, треперене.

Причини

Отравяне настъпва, когато кучето приеме чужд материал, течен, твърд или газообразен, който причинява телесни реакции. Ако не се лекува, състоянието може и да е смъртоносно.

Диагноза

Отровите са с различен произход и форми и често е невъзможно да се постави точна диагноза, ако собственикът не знае какво е причинило отравянето. Ако лекарят не е убеден какво е отровното вещество, пациентът се лекува при поява на симптоми.

Лечение

Целта е да се спрат опасните ефекти на отровата и да се попречи на по-нататъшното й усвояване. Когато е възможно, се поставя лекарство антидот на отровата.

Има няколко подхода за облекчаване на състоянието, включително и болкоуспокояваща терапия.

При затруднения с дишането е задължително да се осигури нормален приток на въздух. При проблеми от страна на сърцето се прилага сърдечен масаж и т.нар сърдечно-белодробно съживяване (CPR).

Често се използва активен въглен, за да се спре усвояването на отрова в организма.

Понякога се налага да се направи и промивка на стомаха. При нея чрез тръба в стомаха се вкарва вода и се промива. Лекарства, стимулиращи отделянето на течност от организма ще допринесат за по-скорошното отстраняване на отровата. 

Живот и грижи

Ще трябва да следите кучето си и как се развива лечението. Може да се наложи неколкократно да се води на лекар. Венозна терапия с течности се препоръчва при обилно повръщане и разстройство.

Предпазване

Най-сигурният начин е да се ограничи достъпа на животното до вещества, за които се знае, че са отровни.

 

Научете кои храни са вредни за кучето ви ТУК, за да предотвратите здравословни проблеми. 


 

 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com