Кучето се дърпа на каишка

Публикувана от zakucheto 24/11/2021 0 Коментари Обучение и дресура,

 

Кучето се дърпа на каишка - какво да направя?


Случвало ли ти се е, когато излезеш на разходка с твоя четирикрак любимец, то да не спира да се дърпа на каишка и това да превръща разходката ти понякога в голямo предизвикателство? Всички искаме кучето ни да върви спокойно по време на разходка и всички да се наслаждават на тази разходка.

Експерти треньори съветват, че за да научиш кучето си да върви спокойно, без да се дърпа, са ти необходими няколко трика и малко търпение. Все пак, те са интелигентни животни - ще те разберат, ако прилагаш правилните тренировки. Бъди подготвен с лакомства, за да награждаваш правилното поведение, а понякога и за да му привлечеш вниманието.

 

Ето и няколкото стъпки, необходими за постигане на добър резултат:

1. Трябва да разбереш защо кучето се дърпа
2. Избери точния момент
3. Правилно привличане на вниманието
4. Бройте стъпките си

1. Трябва да разбереш защо кучето се дърпа - знаеш ли, че кучетата ходят много по-бързо от нас хората? Особено някои спортни породи или кучета, които се пригодени за лов - те изобщо не знаят какво е това ходене редом с човека до тях. Изпълнени са с много енергия, но благодарение на тяхната интелигентност, те са склонни да слушат и изпълняват командите от стопаните си. Ето защо за енергичните кучета е необходимо те да изкарват тази енергия ежедневно. Това се случва с много игра в дома, където е най-препоръчително да се осъществяват такива игри, защото това е най-познатата среда на кучето (или навънка) и тук е важно да отбележим, че не лакомството ще ти помогне да се справиш с енергичното си куче, а постоянната комуникация и контакт с него. Бъди търпелив. Лакомството е за награда, ако кучето изпълни правилно това, което си му наредил. Най-вече е важен очният контакт - по този начин и ти, и кучето ти комуникирате, и то е склонно да те разбере по-добре. Ако кучето ти знае командата ,,седни”, добре е да я използваш, когато е на каишка. 2. Избери точния момент - като негов стопанин ти най-добре ще усетиш кога кучето ще тръгне да се дърпа. Точно в този момент трябва да привлечеш вниманието на кучето си към теб чрез команда ,,седни” или просто да го извикаш по име. Като интелигентни същества кучетата са изключително любопитни за света, който ги заобикаля и затова много често те са склонни да се дърпат повече, когато са навън. И ето тук трябва да се въоръжиш с търпение. Повтаряйки тези малки стъпки една по една, много скоро ще видиш добри резултати в поведението на твоето куче. И разбира се, награждавай любимеца си - той трябва да знае, че се справя добре. Виж кои поводи и каишки са най-подходящи за твоето куче.  

3. Правилно привличане на вниманието - най-вероятно ти се е случвало да изпаднеш в ситуация, в която кучето ти е привлечено от някакъв външен фактор - звук, преминаваща кола, друго куче, топла храна. И в този момент започва да се дърпа от каишката, за да достигне желаната от него дестинация. В такъв случай е добре ти физически да застанеш срещу кучето си и да му привлечеш вниманието изцяло към себе си. Отново споменаваме, че очният контакт е много важен. Остави го да гледа към желаната посока, но не спирай да комуникираш с него. То трябва да чува твоя глас. 

4. Брой стъпките си - когато ходите спокойно с кучето си, брой стъпките си. Когато започне да се дърпа, започвай да броиш наново в момента, в който се върнете към спокойната походка. Разбира се, с подобрение на рекорда за ,,спокойни стъпки” - награждавай с вкусни лакомства за кучета. 
 

5. Команда „До мен“ – научи кучето си на команда „До мен“ като един от ефективните начини е да използваш лакомства. Казваш командата като държиш в ръката си лакомство отстрани на тялото си, правиш една стъпка, а кучето те следва, като души и се опитва да изяде лакомството. Кучето трябва да е позиционирано до теб отстрани на тялото ти. Ако кучето те следва, то го награди с лакомството. Постепенно увеличавай стъпките и награждавай правилото поведение. 

Също така има специално създадени каишки, които помагат в обучението на кучето да не се дърпа. Пример за това е поводът на Kerbl: Важно е да отбележим, че за да бъде успешна тренировката на кучето, тя трябва да се повтаря редовно. Няма конкретен период от време за обучение, тъй като всяко куче е различно и изисква различна степен и интензивност на обучение. 


Би ли споделил твоя опит? Какъв съвет би дал на хората с любимци, които се дърпат на каишка?


Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?