Как да научим кучето да търпи всякакви манипулации?

Публикувана от zakucheto 17/05/2022 0 Коментари Обучение и дресура,

 

КАК ДА НАУЧИМ КУЧЕТО ДА ТЪРПИ ВСЯКАКВИ МАНИПУЛАЦИИ

 

 

Непокорно ли е кучето ти при различни процедури? 

Не иска да си отваря устата доброволно при миене на зъби и не стои мирно, за да му се почистят ушитеили изрежат ноктите? Ако за теб посещението с кучето при ветеринарен лекар е цяло предизвикателство, то в следващите редове ще ти дадем съвети и насоки как да научиш кучето си да бъде послушно при всички тези необходими манипулации.

 

 

ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА НАГЛАСА

Кучето трябва да бъде научено от малко да възприема заобикалящата го среда без страх. За него всичко е опасно или безопасно. Малкият четириног живее с теб, играе с децата ти и посреща приятелите, когато ти идават на гости. По време на разходките и игрите навън среща други хора и домашни любимци и общува с тях.

 

Научи кучето си да го докосват свободно, без да чувства заплаха. Нека свикне на допир от теб и от другите, без да чувства страх и несигурност, а още по-лошо - агресия. 

 

 

Ето няколко важни съвета:

  • Играй с кучето си и го изведи на разходка преди посещението при ветеринар за нужните манипулации. Така ще изразходи енергия.
  • Научи го на знак за ‘’Докосване’’ , за да не се страхува от приближаваща ръка – като застанеш близо до него и му подадеш отворената си ръка. Нека да проучи ръката ти, да я подуши или да я докосне с нос. Тогава му предложи лакомство и кажи ‘’Добро куче!’’. Изчакай за секунди и отново му подай ръката си, като изчакаш кучето да я подуши. Повтаря се така последователно , докато кучето се приближи до ръката ти, когато я подаваш. След като започне да се приближава постоянно до ръката ти, кажи му ‘’Докосни!“ в момента, в който се движи, за да подуши ръката ти. Когато кучето започне да отговаря на командата, застани по-далеч от него, така че да трябва да измине няколко крачки, за да стигне до ръката ти. ‘’Докосване’’ може да помогне на кучето ти да създаде положителна асоциация с докосването.
  • Награди го с лакомство, докато пипате ушите, лапите, устата му и други части от тялото.
  • Практикувай да поставиш кучето си на маса. Вземи кучето и го постави на маса, като го държиш леко.  Похвали домашния си любимец и го награди, за да разбере, че масата е нещо добро. Повтаряй упражнението, докато спре да изглежда уплашено.
  • Всеки път, преди се извършат манипулациите като миене на зъби, рязане на нокти и др., се придържай към рутината, която кучето обикновено има през деня – една бърза разходка, любимата му играчка да е около него, както и лакомство, което обича. Това ще помогне да остане кучето спокойно.

 

 

 

 

КУЧЕТО И ДЕЦАТА 

Желателно е от ранна възраст кучето да свикне с децата и тяхното присъствие, като ти контролираш ситуацията. Да е добронамерено към тях, така че да си играят заедно.

Децата обичат животните, но понякога прекаляват с игрите и им се качват буквално на главите. Пипат ги, дърпат ги (не позволявай това), което не винаги е комфортно за кучето и въпреки това, то трябва да не реагира агресивно.

 

 

Малчуганите не разбират  все още къде е границата, затова може да подпомогнеш тяхната игра да е безопасна както за кучето, така и за детето.

  • Най-доброто, което можеш да направиш, е да помогнеш на любимеца си да стане по-малко чувствителен към грубите ласки често раздавани от децата. Ето как:

Започни леко и нежно да го докосваш по чувствителните места – лапите, корема, опашката, муцуната и ушите. Ако животното се съпротивлява, направи упражнението скоро след хранене или любимите му игри, или докато някой му подава лакомство. Така ще започне да асоциира докосванията с приятни емоции.

 

 

 

ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД

Можеш да изградиш силна връзка с твоя любимец като го насърчаваш за добро поведение. Давай му малки награди тип лакомства или го изведи на разходка (всички кучета обичат разходката навън), когато извърши желаното от теб действие. 

Поощри го с БРАВО и го погали за похвала. Така, всеки път, когато е необходима някаква манипулация или ежедневно изпълнение на хигиенни навици, кучето доброволно ще изтърпи да му се измият зъбите. Сигурно е, че ще получи своята награда /лакомство.

 

Те свързват определенето действие с лакомството - нещо, което  обичат. Кучетата учат чрез асоцииране.

Подходът е важен! Не се препоръчва да се натиска кучето, за да стои на едно място, защото по този начин животното се плаши. И дори може да прояви агресия. 

То трябва да ти има доверие

 

 

Записвай час на кучето си при ветеринар толкова често, колкото е необходимо. Хубаво е да свикне с ветеринарния лекар, за да може домашният любимец  да позволи лесно да му се почистят ушите, да му се постави ваксина и т.н.

 

И сега, най-важното - нашият домашен люимец трябва да възприема всяко докосване без уплаха. Така можем лесно да изпълняваме неговите нужди и ежедневни манипулации. Това, за него ще бъде нещо нормално, а не причиняване на стрес.

 

Нашата задача като собственици на кучета, е да ги накараме да направят това, което искаме, но само чрез положително поощряване! 

Ние трябва активно да ги учим на поведението, което искаме да виждаме повече.

Прави всичко без физическа сила!

Общувай с него пълноценно, дарявай му внимание и не забравяй да бъдеш търпелив в обучението. И скоро ще имаш един спокоен, доволен и добре обучен приятел на четири лапи. :) 

А резултатът от всичко е едно уверено, щастливо куче и още по-щастлив собственик!

 

Ако тази статия ти е харесала и я намираш за полезна, то моля да я споделиш с приятелите ти.

 


 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

Ако искате да получавате повече информация и промо оферти, то не пропускайте да се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

С пожелания за много весели игри с вашия любимец! :)

Етикети: Обучение

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?