Грижи за кученцето през първите дни

Публикувана от zakucheto 19/10/2023 0 Коментари Щастливи кучета,Кученца Бебета,

Грижи за кученцето през първите дни

 

 
 
 
Първите 30 дни с новото ни кученце - как да се погрижим за него?
Кои са първите мисли на стопанина на новородено кученце?:
"Имам си кученце! А сега какво да правя?"
 
Прибирането вкъщи
 
Първият ден с вашето ново кученце е свързан с пътуване - кратко или дълго, в зависимост от това къде се намира развъдника или зоомагазина. Това е перфектна възможност да започнете да учите кучето си да свиква със своята клетка. Осигурете му достатъчно лакомства за бебета кучета и по възможност кърпа или тениска с миризмата на неговата майка или на котилото. Това способства кученцето да се чувства добре за дълго време. Препоръчително е за всеки случай да вземете превантивни мерки, така че кученцето да се адаптира възможно най-лесно към новата среда. Има вече създадени каишка или спрей, които имитират феромоните на майката и помагат на кученцето да се чувства по-спокойно - разгледайте ги тук: Adaptil
 
Когато пристигнете, направете така, че да отиде до тоалетна, преди да се приберете вкъщи. Похвалете го и го наградете след като се изходи. Дръжте го на каишка вкъщи, свободното движение вкъщи оставете за по-късен етап.
 
Седнете с него на пода или на дивана, ако смятате да му позволявате да се качва по мебелите. Показвайте му любов и загриженост, говорете му, за да може да свикне с гласа ви и досега с вас. Това е перфектното време да го научите, че вие му пипате лапите, гледате и душите ушите му, чешете коремчето му и го решите с четка.
 
Запомнете, че кученцата не могат да контролират отделителната си система добре. Всяко въодушевление може да провокира пишкане или наакване. Изведете кученцето си да се изходи навън след 15-20 минути игра, също така и след всяко ядене. Излизането навън, за да се изходи, е първото нещо, което трябва да правите сутрин  и последното вечер.
 
Оставете кученцето си да остане за кратко в клетката си. Това е значим ден за него и то има нужда от време насаме, за да може да възприеме случващото се. Клетката може да бъде в хола или в друга зона от апартамента/къщата, където преминават хора, но не го притеснявайте докато си е в клетката. Подминавайте спокойно покрай клетката дори да лае или скимти, освен ако не му се ходи до тоалетна. Не го пускайте извън клетката преди да се е успокоило.
 
Добре е да отидете на ветеринарен лекар възможно най-скоро. Това е важно, за да се уверите, че кученцето е в добро здраве и да се запознаете и осъществите всички процедури, който сте задължени по закон като стопанин. Първата визита при ветеринаря може да бъде за профилактичен преглед и измерване на теглото. Това е чудесна възможност за кученцето  да се запознае с нови хора и да получи вкусни лакомства за кучета. В зависимост от това кога са били последните му ваксинации, то може да се налага ваксиниране или запазване на час за следващата ваксина.
 
 
 
Хранене, спане и игра
 
Храненето на кученцето е много повече от това да му помогне в растежа. Това е възможност да задълбочавате връзката по между си и да го научите на режим, което улеснява и вас в обучението му вкъщи. Започнете да му давате храната за кучета, с която са го хранили в зоомагазина или развъдника. Ако искате да я смените, то постепенно миксирайте новата храна със старата в продължение на 10 дни, за да не разстроите стомахчето му.
Не препоръчваме да оставяте храна за кучето, която то свободно да яде, когато си поиска. Регулярното хранене провокира очакване у кучето за приятен момент от деня, предотвратява затлъстяване и помага да следите количествата храна, които кучето поема, както и да контролирате апетита му. Промяната на апетита може да е знак за здравословен проблем. Можете да храните кучето си с ръце през първата ви седмица заедно. Мерете храната, за да не му давате прекалено много. Давайте му лакомства с ръка, само ако е спокойно и седи на едно място или ви гледа. Не го награждавайте, ако скача, лае или нещо друго, което не харесвате. Хранете го на различни места в къщата.
 
 
Ако тръгнете с купичката и то ви последва, дайте му още малко храна. Можете да започнете да го обучавате да сяда, става или да се върти. Това не трябва да продължава повече от няколко минути на ядене. Всеки член от семейството може да го прави.
 
Колкото по-дълго го храните на ръка, толкова по-добре. Това ще помогне кучето да бъде внимателно с муцунката си, така че да не да не щипе или хапе, когато взима нещо от ръцете ви. Учи на доверие и самоконтрол. Това помага да се научи да не гълта храната лакомо. Така създавате куче, което ще бъде лесно да се обучава, защото ще е фокусирано върху вас.
 
 
Социализацията на кученцето продължава дори и през нощта. Дори и да решите кучето ви по принцип да спи на леглото, то сега не е подходящ момент. Когато е време за лягане, изнесете го навън за последно изхождане, после го сложете в клетката му с лакомство и кърпата, която мирише на майка му. Не отговаряйте на скимтенето и лая му. Кажете му „ Лека нощ“ и си легнете и вие. Скоро то ще се успокои и ароматът от кърпата, както и вашето дишане ще го успокоят.
 
В зависимост от възрастта му, може да не успее да удържи през нощта до следващото изхождане навън. Ако чуете скимтене и драскане по вратата на клетката му, то го изведете навън до тоалетна. После го върнете в клетката му. Не искате да си помисли, че ще си играете с него през нощта.
 
Най-вероятно вече сте се снабдили с няколко играчки за кучета. През тези няколко дни сте забелязали към кои играчки има афинитет и как обича да си играе. Ако е кученце, което обича да дъвче, се убедете, че играчките му са здрави. Не трябва да поглъща парчета от играчките. Осигурете ми здрави гумени играчки, от които да не може да отхапва части. 
 
Почитатели сме и на интерактивните играчки за кучета. Сложете лакомства в тях преди да отидете на работа и го оставете да разбере как да си вземе лакомствата само.
 
 
 
Критичният обучителен период
 
В зависимост от породата и възрастта на кучето - 7 до 12 седмици, то обучението в този период е изключително важно. През този период то възприема света около него и се учи как трябва да се държи.
 
Критичният обучителен период трае от 14-16 седмица, през него кучето учи всичко много бързо. Разполагате само с няколко седмици да се възползвате. Целта е дживотинчето да има много позитивни преживявания с дружелюбни хора, кучета, котки, животни.
 
Запознаването със съседите, научаването на звуците вкъщи и в квартала, ходенето до ветеринаря за първи път са все част от процеса по социализиране. След като кучето е било вече седмица с вас, е време да засилите познанията му за света.
 
По време на този период е добре да запознаете кучето си с поне 100 различни човека, запознайте го с пощальона, с хората в квартала или в магазина. Взимайте го за кратки пътувания с колата или до химическото, до пощата и т.н. Уверете се, че то се е изходило точно преди да навестите тези места. Вземете лакомства, които да му се дават от непознатите, които срещате по пътя.
 
Запознанствата с нови хора и различните преживявания са важни, защото дава на кученцето обширен опит за живота. Кученце, което е виждало само приятелите ви, или хора на вашата възраст, или само съседите, не може да се социализира след време толкова лесно с друг тип хора като например деца, униформени, хора от други култури.
 
Умерени нива на стрес при социализиращия процес ще обучат кучето ви да бъде подготвено за всичко. Вдигнете го нависоко като го сложите на масата за пикник или на сушилнята, изненадайте го с играчка. Тези прости действия ще го подготвят да бъде спокойно и стабилно с възрастта.
 
Време за обучение
 
Обучението започва веднага. Вие го учите, а в същото време развивате връзката помежду ви. Започнете с трикове, като седни, стани, ела, въргаляй се, завърти се и други. Важно е също така да започнете да го учите на команди като „ Пусни го“, „Дай го“, които не само го учат на добри маниери, но и са важни за сигурността му.
 
Ето шестте неща, които кучето ви трябва да научи през първия месец:
 
 
Пожелаваме ви много приятни и забавни моменти с кученцето ви! 
 
А вие как се грижите за кученцата през първите месеци? 
 

 

Разгледайте нашата храна за кучета, за да откриете най-подходящия вариант за вашия любимец. 
 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com

 

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?