Съвети за къпане на куче

Публикувана от Marina 28/02/2020 0 Коментари

Съвети за къпане на куче

Съвети за къпане на куче

Предизвикателство ли е за вас да изкъпете кучето си? Много собственици срещат силна съпротива, когато им се налага да го правят. Голяма част от стопаните на кучета не знаят как да изкъпят любимеца си така, избегнат стреса.

Съществува и друг въпрос: Колко често трябва да къпете кучето си? Това зависи от много фактори – размер, вид козина, ниво на активност и т.н. Кучетата, които прекарват повече време навън, се нуждаят от по-често къпане. Кучетата, които прекарват по-голямата част от времето си у дома, е добре да се къпят веднъж на няколко месеца. Здравословният фактор винаги трябва да бъде определящ, когато мислите по въпроса колко често да къпете кучето си. Ако любимецът ви страда от алергии или раздразнения по кожата, в зависимост от насоките на ветеринарен лекар, може да има нужда от по-често или по-рядко къпане.

Не прекалявайте с къпането на пухкавия ви приятел. Къпете кучето си веднъж месечно, за да избегнете неприятната миризма. Ако прекалявате с къпането, можете да предизвикате дразнене на кожата. Четкайте козината на кучето си често. Така ще го поддържате по-чисто между къпанията, а е и полезно за кожата и козината.

Баните могат да бъдат стресиращи за любимците ви, но с малко познания и подготовка можете да направите къпането на пухкавия ви приятел приятно преживяване и за двете страни.

 

1) Купете шампоан за кучета и пригответе мястото за къпане предварително

Изберете подходящия шампоан за кучета. Той трябва да бъде с неутрално pH. Шампоанът за хора, дори и този за бебета, може да предизвика раздразнения по кожата на кучето ви. Препоръчваме ви да използвате хипоалергенен или изцяло натурален шампоан, за да предотвратите потенциалните кожни раздразнения и сухота.

 

 

Подгответе предварително всичко, от които се нуждаете, за да ви бъде по-удобно по време на къпането. Ще ви бъдат необходими кърпи, памук, шампоан, лакомства за кучета и голяма кърпа.

Отворете шампоана, за да не е нужно да правите това, докато  мокрото ви куче се опитва да избяга. Възможно е да ви е необходим помощник.

 

2) Изберете място за къпане.

Ако имате куче от малка порода, например Чихуахуа или Йоркширкски Териер, можете да го къпете в мивката за миене на ръце. За къпането на големи и средни породи кучета по-подходящо място е банята. Ако времето навън е горещо, можете да къпете любимеца си дори в двора.

Ако къпете кучето си в мивка или във вана, дъното ще бъде доста хлъзгаво. По избор можете да поставите постелка, ако не искате любимеца ви да се хлъзга.

Избере местоположението така, че на кучето да му е трудно да избяга. Затворете вратата на банята, за да не играете на гоненица с мокрото си куче. Ако къпете кучето си в двора, не забравяйте да поставите заграждение, за да предотвратите бягство.

 

3) Подгответе кучето си за къпане.

Срешете кучето си

Срешете предварително козината на кучето си, преди да го изкъпете. Това е изключително важно, ако вашето куче има гъста, рошава или козина с дебел подкосъм. Погрижете се за всички заплитания и сплъстявания, с помощта на аксесоари за подстригване и груминг.

 

Разгледайте Alcott Bamboo Groom Soft Slicker Brush with Stainless Steel & Comfort Pins - Бамбукова Четка с Ъглови Метални Бодлички за Всеки тип Козина

 

Ако кучето ви се е изцапало с нещо лепкаво, предварително разтъркайте участъка с вазелин или растително масло и го оставете за 24 часа.

 

Изрежете ноктите на кучето си

Изрежете ноктите на кучето си преди да го изкъпете, така ще се предпазите от това да ви одраска без да иска.

Не режете ноктите на кучето си твърде късо! По този начин има шанс да засегнете живеца, което би могло да доведе до кървене и инфекция. Ако не сте сигурни как да отрежете ноктите на кучето си, се обърнете към ветеринарен лекар или груминг специалист.

 

Поставете памучни топки в ушите на вашето куче

Поставете памук в ушите на кучето си, за да ги предпазите от намокряне. Ако намокрите ушите на любимеца си, това би могло да доведе до развитието на ушни инфекции. По този начин ще запазите ушните канали сухи.

Не натискайте памучните топчета прекалено навътре, за да можете да ги махнете после лесно.

 

Свалете нашийника за куче

Свалете нашийника на любимеца си, за да измиете врата му. Ако е необходима каишка, за да го държи, докато го къпете, използвайте нашийник за куче от синтетична материя. Коженият нашийник може да се свие, когато се намокри и да задуши кучето ви.

 

Разгледайте Rogz Indigo Bones Рогз Нашийник за Куче

 

4) Изкъпете кучето си

Определете правилната температура

Кучетата чувствителни към горещата вода. Проверете дали температурата на водата е подходяща, преди да изкъпете любимеца си. Тя трябва да е топла, но не гореща. Ако температурата на водата е твърде хладка, може да простудите кучето си.  Това е много опасно за малките кутрета.

Ако къпете кучето в мивката или във ваната, я напълнете до половината от краката на любимеца си.

 

Измийте тялото на кучето си

Не е препоръчително да миете главата на кучето, защото има опасност в ушите му да попадне вода, или да раздразните очите му с шампоан. Намокрете  тялото му в посока от врата към опашката. Уверете се, че козината е напълно мокра, преди да нанесете шампоан за кучета. Това би могло да отнеме време, особено при животни с гъста козина. Напръскайте тялото му с душа, като внимавате струята на водата да не е твърде силна, за не се стресира любимеца ви.

Започнете да нанасяте шампоана за кучета отдолу нагоре с кръгови движения. Следвайте инструкциите на бутилката. Някои шампоани съдържат леки репеленти срещу бълхи и може да се наложи да се задържат известно време върху козината, за да бъдат ефективни. Обърнете особено внимание на лапите на кучето. Ако вашето куче има много дълга козина, масажирайте шампоана по посока на растежа на косъма. Така ще предотвратите заплитането.

 

Разгледайте Biogance Fleas Away Shampoo - Репелентен Шампоан за Кучета

 

Използвайте само ръцете си, за нанасяне на шампоана. Така, освен че ще измиете добре кучето, можете да проверите и за всякакви неравности или възпаления по кожата му.

Не нанасяйте шампоан върху главата или лицето на кучето. Ако лицето му е мръсно, използвайте влажна кърпа и избършете внимателно. Не почиствайте в ушите на кучето с мокра кърпа, тъй като те може да се намокрят и това да предизвика инфекция. Консултирайте се с ветеринарен лекар, ако забележите малки пъпки или зачервени неравности по кожата на любимеца си. Ако кучето ви е от породите с повече гънки по кожата на лицето, не да почистите старателно между тях с влажна кърпа.

Изплаквайте кучето си, докато от него не започне да тече чиста вода. Важно е старателно да премахнете всичкия шампоан от козината на любимеца ви. Ако не изплакнете правилно козината на вашето куче, това може да доведе до раздразнение.

 

5) Изсушете кучето си.

Важно е много добре да изсушите кучето си. Силно абсорбираща кърпа с микрофибърни частици ще направи сушенето много по-бързо. Не разтривайте козината с кърпа, тъй като това може да доведе до заплитане при дългокосместите породи. Естественият инстинкт на вашето куче ще го накара силно да се изтръска, така че бъдете подготвени за това.

 

Изтръскващо се куче

 

Ако решите да сушите кучето със сешоар, не използвайте прекалено висока температура и сила на струята. Дайте време на кучето си, за да свикне с шума и странното усещане, ако използвате сешоар за пръв път. Не го насочвайте към лицето на кучето си.

 

6) Не забравяйте за лакомства за куче

Последни, но не на последно място, са лакомствата за куче. Те са много важни, за да бъде къпането на кучето ви забавно за него. Не спирайте да го възнаграждавате с лакомства за кучета често и да го поощрявате с „браво“. По този начин то ще свикне с това, че къпането не е начин да го мъчите, а забавно и приятно преживяване.

 

Разгледайте Braaaf Roll Duck Sticks Браф Солети за Кучета от Телешка Кожа с Патешко Месо

Разгледайте Tundra Snacks Lamb Лакомство за куче с агнешко месо

 

Точно като хората, кучетата обичат да бъдат чисти. За разлика от котките, те не могат да се изкъпят сами, затова е важно да се грижите за добрата им хигиена. За тях къпането може да бъде стресиращо и неприятно преживяване. Ако ги къпете правилно и им отделите време, можете не само да намалите стреса, но и да направите банята забавно преживяване за вас и пухкавия ви приятел. 

 

Споделете в коментарите какви са вашите хитрини, чрез които се справяте със стреса при къпане на кучето ви. 

 


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

Източници:

https://www.caninejournal.com/how-often-to-bathe-a-dog/

https://www.wikihow.com/Wash-a-Dog

Коментирай