Кучето ми е стресирано? Защо и как да му помогна?

Публикувана от zakucheto 17/11/2018 0 Коментари Щастливи кучета,

 

Изпробвайте Адаптил с 10 % отстъпка на zakucheto.com:
Промо код: ADAPTIL-Z1
СРОК: 31.12.18

-------

Стрес при кучетата – как да се справим?

 

Ако домашният ви любимец се държи странно или дори агресивно при определени ситуации, не бързайте да го наказвате – проблемът стрес при кучетата е сериозен и следва да се познава. Симптомите могат да бъдат много, но най-често са следните: криене, ровене, лай, виене, повръщане или желание да атакува. За стрес при кучетата говорим, когато едно животинче се чувства застрашено от определен външен фактор или случка, в резултат на което поведението му рязко се различава от обичайното.

Ако възниква рядко, тази емоция може и да няма последствия, но е възможно да се превърне в хроничен проблем. Нетретираният стрес при кучетата може да влоши качеството на живот както на пухкавите четириноги, така и на хората. Затова сме подбрали някои съвети как да се справите.

Най-честите причини за стрес при кучетата

Всяко животинче има индивидуални потребности и страхове, но трябва да ги познаваме, за да живеем заедно щастливо. Основните причини за стрес при кучетата са:

  • Силни или непознати шумове: фойерверки, сирени, гръмотевици, сешоар, прахосмукачка и други;

  • Страх от раздяла със стопанина или самота: паника, когато кучето е само. Може да лае, вие или да се изпуска;

  • Непознати хора или ситуации: среща с чужди кучета, хора, които не са от семейството;

  • Пътуване, подстригване, посещение при ветеринар или друга процедура, която събужда неприятни за любимеца асоциации.

Кучетата умеят по удивителен начин да създават асоциации в съзнанието си и са способни да запаметяват преживявания и да реагират, когато нещо се случи. Важно е първо да се установи причината за стреса при вашето куче, а после да се действа в посока на неговото решение. Колкото по-рано се започне, толкова по-добре ще бъде и за двете страни. 

Поведението на стопаните също може да задълбочи среса при кучетата, затова е необходимо да внимаваме. При силен шум или друга ситуация, която притеснява животинката, запазете самообладание. Не се карайте и не правете резки движения, така само стимулирате паниката на стресираното същество. Прекалената загриженост и умилението също не са препоръчителни – така кучето ще се приучи да лае и да търси компанията ви при всеки смущаващ случай и неволно ще го насърчите да се стресира.

Специалисти съветват да носите в себе си лакомства и да награждавате кучето винаги, когато се е успокоило или е реагирало спокойно при дразнение. За да се справите успешно възникнал стрес при кучетата, е редно първо да възпитате на базови команди чаровния домашен любимец. Той трябва да идва при вас, когато го викнете, да сяда или ляга, а не да е неконтролируем.

Начини за справяне със стреса при кучетата

Специалистите съветват да приучавате лаещите си приятели към дисциплина и социализация още от първите месеци. Някои градски шумове: сирени, аларми, мотори и други може да ги изплашат, затова ги подгответе за тях. В интернет има звукови файлове, които може да пускате всеки ден (макар и тихо), за да свикне кученцето с тях. Пускайте ги с много тих звук, всеки ден по малко, за да свикнат кучетата с тях. Така няма да бъдат толкова изплашени и стресирани, когато ги чуят в реалността.

 Помощни средства

Няма вълшебни пръчки, с помощта на които да изтрием стреса при кучетата, но има средства, които ни помагат в начинанието. Може да се ползват в комбинация или поотделно, всичко зависи от индивидуалните нужди на животното и от нивото му на стрес:

  • Различни продукти с феромони – например каишката на Адаптил, спрей за пътуване или дифузер;

  • Психотропни лекарства – след консултация с ветеринар. Не приспиват кучето, а действат успокояващо на мозъка;

  • Продукти с билков произход – полезни, когато проблемът е лек.

Феромоните са лесни за използване и често – доста ефективни. Това са химически вещества, които организмът произвежда и те могат да влияят на отношенията и емоциите. Когато майката кърми малките си паленца, тя продуцира голямо количество феромони и нейните рожби се чувстват защитени и спокойни. Веществата може да помогнат и на по-възрастните кучета. Ако напръскате шалчето на вашето кутре или ползвате специалния продукт на Адаптил за пътуване, самият аромат подсъзнателно ще влияе на животинката да се отпусне. 

За най-тежките случаи на агресивни кучета или такива, при които стресът се е развил в упорита фобия, се налага и работа с възпитател на кучета. С много търпение и правилен подход ще помогне да преодолеете трудностите.

Наличието на стрес при кучетата може да попречи на тяхното храносмилане, поведение, да затрудни комуникацията помежду ви и дори да има сериозни здравословни последици. Съветваме ви да отделяте необходимото време на своя домашен любимец, той го заслужава. 

 

А вие сблъсквали ли сте се със стрес при кучетата? Как се справяте?

 

Вижте видеото от уебинара с д-р Костадинова от ветеринарна клиника Новет: 

 

 

А тук можете да видите предствянето на уебинара:

На живо на Facebook страницата на Zakucheto.com

ЗАДАЙТЕ СВОИТЕ ВЪПРОСИ по темата към ветеринарния лекар преди и по време на уебинара и спечелете награди! :) 
-----------
ЧУЙТЕ СЪВЕТИТЕ на д-р Костадинова относно това как да помогнете на вашето КУЧЕ да се чувства СПОКОЙНО по време на празниците и при други обстоятелства, стресиращи кучето, които са основно следствие от забързания начин на живот на нас - хората, а не на кучетата. 

ОСНОВНИТЕ ВЪПРОСИ, които ще обсъдим са:

- От какво се стресират кучетата?

- Кои са признаците на стрес при кучетата?

- Как да се подготвим за стресовите ситуации (фойерверки, пътуване и т.н.)?

- Какви са средствата и техниките за преодоляване на тези ситуации?

- Какви са най-естествените средства за спрявяне със стреса и какво са феромоните в Adaptil
https://www.adaptil.com/bg/Produkti/ADAPTIL-uspokoyavaschi-poslaniya

Обикновено за нас празниците (Коледа, Нова година, сватби, рождени дни, ваканции) са свързани с много положителни емоции, но за много от кучетата са повод за неудобство и стрес. 

Фойерверките, пиратките, гостите вкъщи и всякакви други силни шумове могат да стреснат дотолкова кучето ви, че то да избяга и дори да не знае къде се намира. 

Не се заблуждавайте - не се случва само по празниците. 

Пътуването, оставането само, престоят на чуждо място или в хотел напрягат кучетата изключително много, а за нас това са толкова обикновени неща. Оказва се, че сме неподготвени за ефекта на тези ситуации върху кучето.

Предотвратете неприятните последици за кучето, като ни гледате на 27 ноември от 19:00 и научите от Д-р Костадинова какви са най-ефективните методи кучето ви да се чувства спокойно.

-----
Приветстваме всеки, който има въпроси, да ни пише преди и по време на тази онлайн среща. 

За участвалите с въпрос ще има томбола с награди! 

Трима ще спечелят една от наградите:
1. Адаптил Калм Каишка
2. Адаптил Спрей за пътуване
или
3. Държач за пликчета за събиране на отпадъците 

Очакваме с нетърпение вашите въпроси, както и тегленето на печелившите! 
——

Радваме се, че успяваме да ви даваме винаги полезна и интересна информация, необходима за отглеждането на здрави и щастливи домашни любимци. 

Специални благодарности на френската фармацевтична компания Ceva за подкрепата на уебинара! 
Огромно „Благодаря!“ на ветеринарните лекари от клиники Новет за подкрепата на инициативата ни и за професионалните съвети.

Ако харесвате това, което правим и искате да получавате интересна и полезна информация и необходими продукти, моля подкрепете ни като харесате страницата ни: Zakucheto.com
----

Повече за доктор Надежда Костадинова:

Завършва специалност ветеринарна медицина през 1996 година в гр.Стара Загора – Тракийски Университет.Веднага след това заминава за САЩ-Флорида,където завършва двугодишна програма за следдипломна квалификация в болница за дребни и екзотични животни – South Trail Animal Hospital , Fort Myers,Florida.
В края на 1998 година се връща в България и заедно със съпруга си д-р Милен Костадинов основава и започва работа във ветеринарна клиника Новет – гр.Пловдив.
През 2010 година завършва курс по Терапия на поведенчески проблеми при животни за компания с ръководител професор Даниел Милс към университета Линкълн, Англия.
През 2014 година завършва и международно призната магистърска степен по бизнес администрация и мениджмънт .
Има многобройни участия като лектор на национални и международни ветеринарни форуми и конгреси по темите на поведението на домашните любимци и на мениджмънта на ветеринарната практика.
Д-р Костадинова обича изключително много работата си и се радва всеки ден на разнообразните си пациенти.

Клиники НОВЕТ
Идеята за името НОВЕТ (от “нов” и ветеринарна медицина) идва от желанието на лекарите от клиниката винаги да практикуват съвременна медицина и да използват нововъведенията, за да осигурят най-добрата грижа за пациентите – животните, които толкова много всички обичаме.

Държат изключително много на профилактиката на заболяванията и на вашето образоване как да се грижите правилно във всеки един аспект на съвместното ви съжителство с различните домашни любимци.

Намерете повече за тях тук: http://novetbg.com/za-nas/ 

Повече за феромоните: Adaptil Bulgariahttps://www.adaptil.com/bg#redirected

Повече за Ceva Animal Health Bulgaria: https://www.ceva.bg

Разгледайте и нашите предложения за кучешка храна.

Коментирай