Сибирско хъски

Публикувана от zakucheto 20/02/2019 0 Коментари Породи кучета,

 

 

СИБИРСКО ХЪСКИ
Информация за породата
Адаптивност
Силно изразена
Апартаменти
Оибичайно не ги препоръчват за апаратаменти, но могат да живеят така, стига да им се осигурява достатъчно движение и упражнения. Те са много активни вътре и най-добре е да се държат в добре оградени дворни пространства. Имат дебела козина и затова предпочитат по-хладен климат. Стопаните следва да се съобразяват с това, ако решат да ги отглеждат при по-топли условия -  трябва да им осигурят достатъчно сянка и/или охлаждане с климатик.  Тази порода предпочита да живее в глутница.
 
Склонност към лаене
Понякога
Отношение към котки
1 звезда /от 5 възможни
Отношение към деца
4 звезди - Добре се отнасят към децата:  Това е порода, подходяща за деца и се знае, че са игриви, енергични и любвеобилни към малките около тях.
Добро отношение към други кучета
5 звезди
Нужда от движение 
4 звезди; Сибирските хъскита се нуждаят от доста движение, включително ежедневната разходка или джогинг. Но това не трябва да става само при топло време. Те имат нужда от голям двор с висока ограда, но под оградата трябва да има допълнително ограждение с жици, защото те са склонни за прокопаят дупка под оградата и да излязат на лов.
Поддръжка
3 звезди; Умерена поддръжка: Сибирското хъски има нужда от седмично разресване с четка и гребен, особено при задните крака, и по-често – когато си сменя козината.
Здраве 
(3 звезди / от 5 възможни)
Хипоалергенност
Не
Интелигентност
4 звезди
Игривост
4 звезди
Падане на козината
4 звезди; Умерено падане на козината:  Може да очаквате редовно падане на козината. Бъдете подготвени да минавате често с прахосмукачка. Четкане на козината ще намали падането, както и ще я направи по –мека и по-чиста.
Отношение към непознати
3 звезди; Приятелско отношение към непознати. 
Поддаване на обучение
2 звезди; Сибирското хъски ще се подчини на команди, които за него имат смисъл. Много независимо куче е и затова стопаните му трябва да имат достатъчно търпение и добро разбиране на неговата природа.
Способности на куче пазач
1 звезда; Не особено добър пазач, защото е приятелски настроен дори към непознати
Характеристики
Сибирско хъски комбинира сила, скорост и издръжливост, които му позволяват да пренася леки товари с умерена  скорост на дълги разстояния. Има умерено плътно тяло, леко по-издължено в сравнение с височината му, и видът му подсказва произход от северните породи. То е бързо и подвижно, с гладка и лека походка, и излъчва едновременно хъс и издръжливост. Има двупластова козина със средно дълъг косъм, като прилежащата козина е мека и гъста, а над нея се намира връхната  козина с прав и плътно прилепнал косъм. Има остър, но приятелски поглед, който изразява буден интерес със закачливо-пакостлива нотка.
Има склонност към забавления и приключения. Винаги нащрек, независимо, умно, упорито и инатливо – всички това описва Сибирското хъски. Кучето от тази порода обича да тича и ще се скита надалеч, ако му се удаде случай. Може да прояви агресия към непознато куче, но иначе е приятелски настроено към другите домашни кучета. Всъщност е едно социално куче, което се нуждае от човешка компания или от себеподобни наоколо. То може да преследва котки или домашни животни. Някои от тях вият, други си заравят храната и после я дъвчат.
 
 
История
 
Сибирското хъски (наричано още „Чукча“, „Кушия“ или „Арктическо хъски“) се отглежда като куче за шейна при племето на чукчите в Източен Сибир (в северна Русия) от преди няколко хиляди години. То е внесено в Аляска в началото на 20-ти век по време на златната треска там. 
Сибирското хъски привлича вниманието още през 1900 година, когато участва в състезания с впрягове в Аляска. През 1910 г. побеждава безапелационно и се е налага  над тамошните местни породи при надбягването на 400 мили ‘All-Alaska Sweepstakes’от Ном до Кендъл.
През 1925 година добива още по-широка популярност, когато златотърсач на име Леонард Сепала използва вече известния впряг от Сибирски хъскита, за да достави спешно противодифтеритен серум в Ноум, и спасява хиляди хора. Тази доставка е известна като „Великият преход на милосърдието“ /‘Great Race of Mercy’/, когато сибирското хъски привлича огромен интерес, който не е стихнал и до днес. Балто, кучето водач пред последната част от прехода, е може би най-известното куче в историята. Статуя в чест на впряга на Сепала е издигната в Сентрал парк. 
През 1930 г. Русия за последен път е позволила износ на сибирски хъскита. Породата е призната от Американски кенел клуб същата година. Повечето сибирски хъскита произхождат от тази доставка през 1930 година и от впряга на Леонард Сепала. Днес сибирското хъски е една от най-популярните северни породи, подходящо да бъде домашен любимец, да участва в състезания и шоу програми, и да бъде куче за впряг.

 

 

 

 

 

Снимки: 

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/winter">Winter photo created by freepic.diller - www.freepik.com</a>

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/summer">Summer photo created by asier_relampagoestudio - www.freepik.com</a>

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/winter">Winter photo created by jannoon028 - www.freepik.com</a>

 

Етикети: Хъски

Коментирай