Поведенчески проблеми при кучетата и как да ги решите?

Публикувана от Marina 16/04/2020 1 Коментари Обучение и дресура,

Поведенчески проблеми при кучетата и как да ги решите?

 

Кучетата са част от семейството ни. За да живеем в хармония с пухкавия си приятел е важно да елиминираме нежеланото поведение. Има много причини да се появят поведенчески проблеми. Любимецът ви няма как сам да разбере как искате да се държи.

Ако започне да дъвче ваша вещ и скоро след това му дадете лакомство за кучета, пухкавият ви приятел ще остане с впечатлението, че следващия път, когато иска да бъде награден, трябва да започне да гризе този предмет.

Какво можете да направите, за да избегнете поведенческите проблеми?

 

1) Агресия

Агресията е най-сериозният поведенчески проблем. Тя не винаги е породена от желание за атака. Обикновено причината за това поведение е проста, но въпреки това може да доведе до нежелани последствия и опасни ситуации.

Ако кучето ви не желае да споделя храната и играчките си или показва зъби, когато го дръпнете, за да го свалите от дивана, значи поведението му е агресивно. Ако не работите по него, то няма да се оправи от само.

Как да постъпите? Награждавайте само доброто поведение на кучето. Не реагирайте емоционално, така може да предизвикате още агресия. Ако не можете да се справите сами и проблемът се задълбочи, консултирайте се с професионален треньор на кучета. Следвайте стриктно неговите напътствия, за да се преборите с проблема в дългосрочен план.

 

2) Лаене или скимтене

Лаенето е естествено за кучетата – това е техният начин да комуникират. Ако лаенето ви дразни и се развикате на кучето си, за да замълчи, то разбира, че вие отвръщате на звука и трябва да ви отговори.  

Научете кучето си да лае  и да спира по команда. Първата стъпка е да се въоръжите с вкусни лакомства за кучета и много търпение.  

Първо научете командата „Тихо“. Създайте ситуация, която ще накара кучето ви да лае – някой звъни на звънеца, чука на вратата и т.н. Погледнете кой е на вратата, върнете се обратно и привлечете вниманието на любимеца си. Когато лаенето приключи го наградете с вкусно лакомство за кучета. Повтаряйте тези стъпки. С времето кучето ви ще започне да пази тишина за все по-дълго време. Тогава идва моментът да въведете и думата „тихо“. Докато кучето лае, кажете командата с тих, ясен тон, докато държите наградата. Дайте я на кучето си , когато спре да лае. Практикувайте това често, но нека тренировките са кратки.

След това е време да научите кучето си да лае по команда. Изберете една проста дума за командата – „говори“, „лай“ и т.н. Накарайте кучето си да започне да лае. Докато любимецът ви лае, кажете командата с ясен глас. Похвалете го и му дайте лакомство за куче. Повтаряйте това, докато кучето ви свикне и научи командата.

 

3) Просене на храна

Това е лош навик, който е по-лесен за превенция, отколкото за поправяне. Важно е още щом се сдобиете с новия си пухкав приятел да го отделяте от вас, докато ядете и да му дадете някакъв вид дентална играчка за кучета или лакомства, за да го занимават. Пуснете го при вас, когато сте готови с храненето. Не му давайте храна от масата.

 

4) Дъвчене на покъщнината

Всички кучета имат нуждата да дъвчат. Важно е да ги научите какво не им  е позволено да гризат. Бъдете сигурни, че любимецът ви винаги има наоколо дентална играчка за кучета.

Ако кучето ви дъвче всичко в къщи, не го оставяйте да се разхожда свободно и да изяжда покъщнината ви. Ограничете го и му дайте играчка, която може да гризе -  така няма да му остане друг избор, освен да задоволи нуждите си за дъвчене с играчката.

 

5) Скачане по вас или по гостите ви

Сложете повода на кучето си и накарайте някой да звънне на вратата. Приближете се с кучето си към вратата и го накарайте да седне. След това отворете вратата. Когато човекът влезе, нека той каже на кучето да седне и да го награди с лакомства, когато изпълни командата. Ако не го направи, нека гостът ви му обърне гръб за малко. Уверете се, че кучето ви няма да започне да скача по него. Важно е гостът ви да накара кучето ви да седне и да го награди с лакомства. Повторете това колкото пъти е необходимо.

Ако си имате малко кученце и то започне да скача по вас, обърнете му гръб и го игнорирайте. Поощрявайте го и му давайте лакомства за кучета, когато се успокои и постави лапите си на пода.

 

6) Твърде груба игра

За да научите кучето си да спре, когато си играе грубо, спрете да се движите или да издавате звуци. Изправете се, ако сте седнали на пода. Дръжте ръцете и краката си близо до тялото си. Бъдете като статуя. Така кучето ви ще пренасочи енергията си към някоя играчка, която му е позволено да хапе. Отделете време за дресировка, за да разбере кучето ви, че вие сте лидерът у дома.

 

7) Тревожност при раздяла

Много кучета се стресират, когато ги оставяте сами, защото мислят, че ще ги изоставите. В резултат започват да унищожават вещите ви и да лаят или скимтят неукротимо.

Започнете да оставяте кучето си само за малък период от време. Давайте му дентална играчка за кучета, която да го занимава, дъвченето ще го успокои. Важно е любимецът ви винаги да вижда, че излизате.

 

Разгледайте KONG Classic - Каучукова играчка за кучета

 

 

Не отделяйте много време на сбогуването. Погалете любимеца си, кажете му „чао“ и излезте. Постепенно увеличавайте времето, в което ви няма.

Когато сте отсъствали за няколко минути и кучето ви е запазило спокойствие се върнете, оставете нещата си и спокойно го поздравете. Не тичайте към него с готовност за целувки. Сложете му повода и го изведете навън. Точно както бихте направили всеки ден след работа. През първите няколко дни повтаряйте това по няколко пъти на ден, след това постепенно увеличавайте времето, в което ви няма.

 

8) Уриниране у дома

Консултирайте се с ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че проблемът не се дължи на здравословен проблем.  Сложете кучето върху място, което лесно ще почистите. След това се приближете към него, след като сте били далеч за кратко.

 

Запазете хладнокръвие и го направете без емоция. Преструвайте се, че кучето ви е непознато куче, което трябва да разходите. Изведете го възможно най-скоро. Ако кучето уринира, докато го извеждате навън, не реагирайте. Продължете и го изведете.

 

Предотвратете скуката

Голяма част от поведенческите проблеми са породени от скуката. Когато кучето няма какво да прави, то ще започне да прави бели. Кучетата са активни животни и имат нужда от движение. Трябва да намерите начин да им помогнете да изразходят енергията си.

 

Когато кучето ви прояви нежелано поведение, проявете търпение и подходете правилно към ситуацията. Започнете да работите по това да поправите поведенческите проблеми, защото кучетата не могат сами да решат кое е правилно и кое не е. Така ще бъдете много щастливи заедно и ще водите хубав живот, основан на хармония и разбирателство.

 

Желаем ви много дълги и щастливи години с вашите прекрасни любимци!

А вие с какви поведенчески проблеми сте се сблъсквали? 


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

Източници:

https://www.thesprucepets.com/train-your-dog-to-speak-1117307

https://www.nylabone.com/dog101/tips-for-solving-common-behavior-problems

1 Коментари

Даниела:
03/05/2020, 06:29:57 PM
Отговор

Здравейте, бих искала да поискам съвет относно поведението на моето куче по време на разходка. Той е на 1 година, йорки. Като беше малък беше много спокоен и щастлив, но два пъти беше нападнат и сега се страхува от всички други кучета, дори и от най-спокойните. Опитвам се да не избягвам срещата му с кучета и да съм спокойна при такива срещи, но той все още се страхува много и при всяка среща с друго куче се мята на повода и се опитва да се скрие. Не смея да го пусна да се разхожда свободно, защото има много агресивни кучета, които не са на повод и които могат да го наранят, докато успея да реагирам. Бихте ли ми дали съвет какво да правя? Не искам да се превърне в злобно и страхливо куче. Имам и друг проблем с разходките - опитва се да изяде почти всичко, което намери навън, но основно дъвки и кокали - бързо ги лапва и бяга далече, за да може да ги изяде преди да успея да му ги извадя от устата. И това ме притеснява, защото не знам какво ще изяде някой път и ще му навреди. Благодаря ви предварително.

Marina Dimitrova:
04/05/2020, 01:31:17 PM

Здравейте, съветваме Ви да се свържете с професионален треньор на кучета. В случая може да става дума за фобия в следствие на травмиращото преживяване. Треньорът би могъл да Ви помогне и с двата проблема. Ако не знаете с кого да се свържете, можете да ни пишете имейл, за да Ви дадем препоръка. Можете да гледате и уебинара ни на тема Страх, агресия и безпокойство при кучетата: https://www.youtube.com/watch?v=Rxl0s-Z5vHg&t=127s Поздрави, Екипът на Zakucheto.com

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация