Паразити по кучетата

Публикувана от zakucheto 16/04/2018 0 Коментари Новини,Здраве на кучето,

 

Външни и вътрешни паразити – признаци, превантивност, лечение 
На живо на Facebook страницата на Zakucheto.com


Здравейте приятели! 

Искате ли да разберете какви мерки да вземете, за да предпазите кучето си от вътрешни и външни паразити? 

Какви превантивни средства са най-ефективни?

А как се подхожда в борбата с вече установени паразити по кучето?

Затова се радваме, че ви срещнахме онлайн на 20 март с Д-р Мила Бобадова, основател на ветеринарни клиники Добро хрумване. Тя ни даде важните насоки, необходими за борбата с паразитите по нашите кучета. 

Всеки, който участва с въпрос, получи шанс да спечели награда от томболата.

Основните теми, на които наблегнахме са:

• Видове паразити, как се разпространяват?
• Превантивни методи за обезпаразитяване
• Кои методи са най-ефективни? Комбиниран метод? – нашийници, пипети, пудри, медальони… 
• Признаци/симптоми за наличие на паразити
• Лечение

Мила отговори на всичките ни въпроси и ни даде професионални съвети.

Защото паразитите могат да бъдат много опасни за здравето на кучето и здравето му зависи от това какви превантивни мерки взимаме! 

Намерете нашия зоомагазин София.
 

Награда от Zakucheto.com - Canina противoпаразитeн препарат 
Награда от Добро Хрумване: 3 - ма участвали с въпрос спечелиха тест за дирофилариоза.

Дата и час: 20.03.2018 от 19.00

Място: На живо на Facebook страницата на Zakucheto.com

 

Вижте най-основното, което научихме от Д-р Бобадова

 

 

Външни и вътрешни паразити при кучетата. Най-важното за тях.
Наличието на вътрешни и външни паразити при кучето ви е опасност както за него, така и за вас. За да ви улесним по темата за обезпаразитяването, сме подбрали най-важното по темата. Ценните съвети са селектирани след разговор с д-р Бобадова – ветеринар с богат опит, работещ в клиника „Добро хрумване“, София. 
Кога да обезпаразитяваме кучето?
Краткият отговор в 1 дума: целогодишно. Дори да смятате, че зимата няма паразити, това не е така. Бълхите са активни през всеки месец, а домашният комар често се крие в домовете ни, мазетата, под пердетата ни, дори когато не го виждаме, включително през студените сезони. Кучетата ни и ние можем да бъдем ухапани и заразени, ако не обезпаразитяваме редовно животните си. Ползвайте профилактика под формата на таблетки, спот он разтвори или репеленти 12 месеца в годината.
Най-важното за вътрешните паразити при кучето
Д-р Бобадова споделя, че хората често се притесняват, най-вече от външните паразити, просто защото виждат само тях. Вътрешните паразити обаче са също толкова опасни, а често дори повече. Тук говорим за ужасните тении, глистите и дирофиларии (сърдечни червеи). Някои от тях са непосредствена опасност за живота на любимеца ви.
Тениите са най-характерни за селските райони, където кучетата се възприемат предимно като пазачи, често не се обезпаразитяват, консумират сурово месо от овце и други животни. Заразяват се с тях и от други кучета, а така са опасни и за хората. Не са застраховани и домашните ни любимци, имайки предвид колко бездомни животни има. Затова обезпаразитявайте редовно.
Глистите са сравнително често срещани, макар и по-лесни за третиране. Ако обезпаразитите кучето си и то изхвърли глисти, следва да повторите процедурата след 14 дни.
Гиардиите също са паразити, за които трябва да внимавате. Често заразените кучета нямат симптоми или имат лека диария. Повечето лекарства за вътрешно обезпаразитяване предпазват от тях. Тези паразити обичат водата – кучето ви може да се сдобие с тях, скачайки в локва или играейки до водоем.
Дирофилариите се смятаха за екзотични за България, но все по-често се срещат в страната. Познати като сърдечни червеи, често генерират симптоми, едва когато животното е вече прекалено болно. Затова съветваме да се правят тестове всяка година и да се дават хапчета за обезпаразитяване и срещу дирофилария. Това заболяване обезсилва сърцето и може да доведе до летален край, ако не се хване навреме или не се лекува по протокол.  Профилактиката е най-доброто решение. Важно е да се изследва любимецът, преди да се даде медикамент срещу дирофилария. Това е едно от най-опасните заболявания, затова не го подценявайте.
Накратко за вътрешното обезпаразитяване:
  • Обезпаразитявайте редовно – всеки месец;
  • Правете кървен тест веднъж годишно, за да установите дали кучето ви страда от дирофилария;
  • Почиствайте дома си редовно и внимавайте какви продукти ядете вие и кучето.
Външни паразити при кучето
Знаете, че трябва да предпазите домашния си любимец от бълхи, кърлежи, комари и мухи. Те могат да пренасят опасни заболявания или да предизвикат кожни алергии. Обезпаразитявайте кучето всеки месец, следвайки стриктно предписаното на съответния медикамент. Ако каишката, която сте купили, предпазва 3 месеца, на третия месец вече следва да купите друга. Дори да се забавите малко, е възможно кучето ви да бъде нападнато от паразит.
Какви продукти да изберете за външно обезпаразитяване? Най-добре заложете на спот он разтвори, които се слагат обикновено на шията на животното. Повечето от тях са със срок на действие около 1 месец. През последните години набират популярност противопаразитните нашийници. Стремете се да избирате доказал се производител. Пудрите не са много добър вариант – може да предизвикат респираторни проблеми. Удачни са, когато трябва да третирате малко пале или куче от миниатюрна порода.
Всички знаем колко разпространени са кърлежите. Ако не можете сами да ги вадите, посещавайте ветеринар. Не пръскайте олио и други течности върху тях, рискувате да навредите повече на домашния си любимец. 
През последните години и мухите започнаха да хапят и да пренасят болести. Често ухапване от определени видове може да предизвика кожни раздразнения при кучето, най-често атопичен дерматит. Можете да третирате с продукти, които съдържат репеленти, отблъскващи насекомите. Попитайте вашия ветеринар за най-доброто решение, което е и безвредно за кутрето ви.
Малко дете и куче – как да обезпаразитим домашния любимец?
Ако имате кученце и малко дете, трябва да помислите за здравето на всички и да бъдете внимателни. Особено ако малчуганът непрекъснато гушка, гали и спи с животното. Специалистите съветват да не забравяте никога ежемесечното обезпаразитяване на кучето, да го измивате редовно след разходка и да проверявате всеки ден за наличие на кърлежи или други паразити. Освен това за препоръчване е да не ползвате пудра върху животното – тя може да предизвика астма в детския организъм. По-добре обезпаразитявайте кучето с пипета спот он и се уверете, че поне в същия ден след поставянето, момиченцето или момченцето не пипа врата на кучето. 
Дори да сте направили всичко, което описахме по-горе, пак има възможност кучето да прихване паразит. Гадинките са все по-устойчиви и климатът се променя. Вие трябва да сте готови, за да реагирате и да посетите ветеринар. Следете датите, на които давате таблетки за вътрешно обезпаразитяване и не забравяйте да се погрижите и за външното. 
Осигурете здраве и спокойствие на нежния си домашен любимец. Така осигурявате същото и за себе си.Научете повече за Мила Бобадова:


През 2005 г. заедно с д-р Кирилов полагат началото на клиники “Добро хрумване!”, като се фокусират върху високо качество на ветеринарните услуги, приятелското отношение и активност в общността на стопаните на животни.
Мила е Асоцииран член на European society of veterinary dermatology и Учредител на Българска Асоциация по Ветеринарна Дерматология.
До скоро Мила е била председател на Комисията по контрол и професионална етика към Областна колегия – София град на Български ветеринарен съюз, както и заместник председател на Областна колегия – София град на Български ветеринарен съюз.
През 2011 г получи наградата на публиката на Български хелзинкски комитет “Човек на годината” за активната й дейност по темата за насилието над животните, в следствие на която особената жестокост към животни и боевете с животни са квалифицирани като престъпление в Наказателен кодекс на Република България. Няколко месеца по-късно, Мила е включена в класацията “100 най-влиятелни жени на България” на списание Капитал.
Декември 2012 е лектор на TEDxWomen по темата за гражданската активност и социалната ангажираност, а през 2016 - лектор на Форум Ключ.
Основни нейни интереси са: дерматология, цитология, образна диагностика, паразитни болести, ендокринология, поведенчески проблеми на котката. А в свободното си време – фотография. 

Във Ветеринарна клиника "Добро хрумване" работи разнообразен екип от специалисти, който е посветен на животните и не спира да се развива, за да предлага медицина и обслужване от световно ниво на пациентите си. Те са готини, свежи, активни и винаги професионалисти!

Повече за тях на сайта на клиниката: Ветеринарна клиника "Добро хрумване"

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация