Кучето ми е дебело!? Ами сега?

Публикувана от zakucheto 08/02/2022 0 Коментари Храна за кучета,

Имам дебело куче!? Ами сега?

 

Проблемът с наднорменото тегло при кучетата

 

 

Затлъстяването при кучетата става все по-належащ проблем в днешно време. То обикновено е резултат от прием на повече калории, които кучето не може да изразходи. Затлъстяването може да доведе до неприятни последици като намалена продължителност на живота, намалена подвижност, диабет, артрит, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, затруднено дишане, заболявания на бъбреците и черния дроб, повишен риск от хипертермия, хипотиреоидизъм и рак. Затлъстяването при домашните любимци води до повече ветеринарни разходи и влошено качество на живот както за кучето, така и за стопанина му. 

Процентът на дебелите кучета постепенно се увеличава и ние, като стопани, е важно да вземем превантивни мерки, за да нямаме проблеми в бъдеще. Малки промени в диетата, упражнения и информираност могат да доведат до много добри резултати. 

 

Признаци за наднормено тегло при кучетата

 

Признаците, по които можеш да прецениш дали кучето е дебело са:

 • Качването на тегло
 • Излишна телесна мазнина
 • Подут корем
 • Липса или леко видима талия
 • Няма осезаем гръден кош
 • Липса на мобилност
 • Летаргия
 • Затруднено дишане

Наблюдаваш ли такива признаци при твоето куче? Ако ДА - то тази информация е важна за теб. 

 

Причини за наднормено тегло при кучетата

 • Прехранване – Освен прехранване с основната храна на кучето, то допълнителен проблем е дохранването с остатъци от масата, с храни с високо съдържание на мазнини, по-честите хранения, приемът на повече лакомства и честите промени в диетата.
 • Липса на достатъчно движение
 • Погрешно схващане за състоянието на кучешкото тяло – Собственикът не разпознава, че кучето е с наднормено тегло.  
 • Възраст – След пет годишна възраст кучетата стават по-неактивни и следователно изгарят по-малко калории дневно.
 • Генетична предразположеност – някои породи са предразположени към затлъстяване, като например териери, булдози, шпаньоли, дакели, гончета, лабрадор ретривъри и др. 
 • Кастрация – След кастрация намалява производството на полови хормони, което води до повишен апетит и намалена активност.
 • Лекарства - Някои медикаменти могат да повлияят на апетита на кучето и на натрупването на мазнини. Ветеринарният лекар би трябвало да те уведоми за тези странични ефекти. 
 • Някои болести 

 

Кога кучето е дебело?

 

Най-лесният начин за определяне дали кучето е дебело е да се направи оценка на състоянието на тялото:

 

 

Поднормено тегло: Ребрата, гръбначния стълб и/или тазовите кости се виждат от далече.

 • Идеално тегло: Ребрата се усещат при нежно галене. Талията е очевидно по-тънка от горната част на тялото, когато кучето се погледне отгоре.
 • Наднормено тегло: Ребрата не се усещат при нежно галене. Няма разлика между размера на горната част на тялото и размера на талията при погледотгоре.
 • Затлъстяване: Ребрата се усещат само при натиск. Талията е със същия размер или по-широка от горната част на тялото. Коремът е подут.

 

 

 

Ако твоят домашен любимец е с наднормено тегло или затлъстяване, то е добре да се свържеш с ветеринарния лекар, за да започнете да работите върху здравословното отслабване и да нормализирате диетата. Разбира се, най-добрият вариант е да не позволяваш кучето ти да качва излишни килограми, затова е добре да го наблюдаваш и да реагираш навреме. 

 

Лечение на затлъстяването при кучетата

 

Фокусът е върху загуба на тегло и поддържане на здравословно тегло за цял живот. Както при хората, намаляването на приема на калории и увеличаването на упражненията са здравословният начин за намаляване на теглото. Твоятветеринарен лекар също може да даде насоки относно размера на порциите, честотата на хранене, вида храна и т.н.

 

 

 

1. Диета

 

Храните с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини водят до оптимална загуба на тегло, тъй като протеините и фибрите стимулират метаболизма и повишават ситостта. Спирането на дохранването с остатъци от масата и лакомства е също изключително важно. Алтернатива на лакомствата са зеленчуците. На пазара има голямо разнообразие от диетични гранули за кучета или консерви, които са специално разработени за намаляване на теглото и поддържане на здравословно тегло. 

 

Един добър пример за диетична храна за кучета с наднормено тегло е Essential Foods Contour. Протеинът в храната е висок – 32 %. Тя е приготвена със 78% прясно и сушено пилешко, патешко, сьомга, пъстърва, яйца. Пресните съставки са  45 % с много високо качество и няма зърнени култури. Количеството мазнини е по-ниско - 14 %. Червените боровинки са естествено оръжие срещу инфекции на пикочните пътища, сърдечно-съдови заболявания и дори рак. Глюкозаминът и хондроитинът са важни за ставите и сухожилията и предотвратяване на артрит. Пребиотикът в тази диетична храна за кучета способства за добра стомашно-чревна флора.  Разгледай в детайли храната Essential Contour и не се колебай да тестваш дали твоето куче също ще я хареса и оцени качествата й.

 

 

 

 

 

 

 

Важно е да отбележим, че домашните диети не се препоръчват особено, тъй като в повечето случаи им липсват така необходимите ежедневни хранителни вещества, витамини и минерали. Създаването на една балансирана диета в домашни условия не е лесно и отнема време, което трябва да имаш готовност да отделиш.  

Промените в диетата трябва да се правят постепенно, за да не се разстрои стомашно-чревния тракт. Правилото е да има плавно преминаване от старата храна към новата в продължение на поне 3 до 7 дни, като двете храни се смесват поетапно. 

 

 

2. Упражнения

 

Упражненията са съшо толкова важни за достигане и поддържане на здравословно телесно тегло. Игрите вкъщи и навън, разходките от поне 30 мин. сутрин и вечер, обучението на бягаща пътека и дори плуване (вече има спа за кучета с басейн и бягащи пътеки за упражнения). Посещението на Daycare за кучета два до три пъти седмично също е перфектно за игра и упражнения.

Виж идеи за игри в статията: 8 най-занимателни игри за кучета вкъщи.

Ако кучето яде твърде бързо, вече се предлагат в зоомагазина специални купи за бавно хранене, snuffle mat, които провокират домашния любимец да се потруди, за да си получи храната. Друг вариант е играчка за лакомства, в която да слагаш част от дажбата, за да провокираш кучето да се упражнява повече, а и да стимулираш инстинктите му. 

 

 1. Обучение

Обучението на кучетo е също много забавен начин за увеличаване на упражненията. При награждаването обаче гледай да даваш нискокалорични лакомства и/или зеленчуци.

Намери повече информация за обучението на кучето ти в блога ни: Обучение и дресура.

 

 

Възстановяване след затлъстяване при кучетата

 

След като започнат новата диета и упражнения, то е важно да следиш дали избраният режим е подходящ конкретно за твоето куче или се налагат изменения, за да се постигнат оптималните резултати. 

Усведоми семейството и приятелите си за промените в диетата на кучето, за да предотвратиш дохранване с остатъци от масата или изхвърлена храна.  

След достигане на здравословното тегло, то трябва да се поддържа. Спазването на диетата и упражненията са през целия живот на кучето, за да бъде то здраво и жизнено дълги години.  

 

А ти имаш ли куче, което е с наднормено тегло?  Какви са причините според теб и как се справи с проблема?

 

 

Хранене на кастрирано куче:

 

 

 


 

Надяваме се информацията да ти е била полезна.

 

Подкрепи ни в социалните мрежи: 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

Ако искаш да получаваш повече информация и промо оферти, то не пропускай да се запишеш за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

С пожелания за много весели игри с твоя любимец! :)

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?