Команда "ЕЛА"

Публикувана от zakucheto 25/11/2020 0 Коментари Обучение и дресура,

 

 

Как да научим кучето на команда "ЕЛА“?

 

Командата „Ела“ може да помогне в ситуации, в които кучето хуква към непознато куче, или към дете, не е с нашийник, а вие сте далече, за да реагирате.

Големите кучета не осъзнават размера си и изглеждат страшни и опасни, въпреки обичайно добрия си нрав.

Ако кучето е  още малко, обучението на тази команда може да отнеме седмица-две. Ако е голямо и вече и свикнало на определено поведение и свободата да тича наоколо необезпокоявано, то задачата ви е по-трудна, но за няколко седмици бихте могли да постигнете успех.

Стартиране на обучението

Трябва да отделите по 10 минути на ден за една-две седмици, докато усвои командата и я изпълнява безпрекословно.

 

МЕТОД С ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАШИЙНИК

Стъпка 1: Подгответе се

Сложете му нашийника и отидете на тихо място. Може да бъде в затворено пространство, ако имате голямо помещение. Погрижете се джобовете ви да са пълни с лакомства, или любимата му храна, натрошена на малки парченца.

Стъпка 2: Въведете команда

Застанете на разстояние около 3 метра от него и дайте команда „Ела“. Произнесете командата със уверен, но ведър глас. То ще откликне бързо, ако мисли, че го очаква игра.

Стъпка 3: Отдръпнете се

Когато дадете командата, започнете да се отдалечавате заднишком. Ако не тръгне веднага, повикайте го с добронамерен глас или го примамете с лакомство. Повечето кучета ще тръгнат към стопанина си.

Стъпка 4: Наградете го

Щом стигне до вас, дайте му лакомство и ентусиазирано го похвалете. Важно е да наблегнете на позитивното му поведение с много похвали. То трябва да разбере, че е постъпило  правилно, като е дошло в краката ви.

Стъпка 5: Увеличете дистанцията

Постепенно увеличавайте разстоянието между вас, преди да дадете команда „Ела“.  След няколко дни, когато мислите, че разбира командата, можете постепенно да увеличавате трудността на упражнението, като заставате все по-далече от него. На този етап е добре да не ползвате нашийника. Постепенно се отдалечавайте, докато не стигнете разстояние от около 5-6 до 10 метра от него, преди да му извикате командата.

Стъпка 6: Разсейвайте го

На този етап можете да въведете в упражнението други членове на семейството или други домашни любимци, които са му познати. Когато му извиквате командата и то се подчинява, дори и при повече възможности за разсейване, можете полека да намалите даването на лакомства, докато не започне да се подчинява само при команда, без възнаграждение.

 

МЕТОД СЪС ЗАДЪРЖАНЕ И ПУСКАНЕ

Стъпка 1: Вземете си помощник

Вземете приятел с вас, който да стои до кучето и да го задържа. Вие седнете на няколко метра разстояние и дръжте пред себе си любимата му играчка. Примамете го с нея, в знак на готовност да си поиграете с него.

Стъпка 2: Повикайте кучето си

Повикайте го с тих приятелски глас. Можете да размахате играчката пред очите му. Когато понечи  да тръгне към вас, кажете на приятеля си да го пусне да дотича при вас.

Стъпка 3: Възнаградете го

Когато кучето стигне до вас, похвалете го и използвайте играчката му, за да поиграете около  60 секунди. Важно е наградата му да бъде истинско удоволствие за него. Колкото по-забавно му е, когато дойде при вас, толкова по-лесно ще се научи да откликва на командите ви.

Стъпка 4: Добавете команда

Повторете процеса, както досега, но му дайте команда да дойде при вас. Не е нужно да използвате думата „Ела“. Ако в миналото сте я използвали, и не се е получавало, тогава е по-лесно да го научите на изцяло нова команда. Може да използвате каквато и да е дума, стига да е кратка и вие да я произнасяте с игрив глас. След като сте дали командата, нека приятелят ви го пусне да дойде при вас. Тогава го похвалете и поиграйте с него.

Стъпка 5: Увеличете разстоянието между вас и кучето

Постепенно увеличавайте разстоянието между вас, като не е нужно повече някой да го задържа. След няколко дни ще можете да тренирате по време на разходките. Просто носете играчката му и го викайте, като използвате командата. Когато започне да изпълнява командата ви всеки път безотказно, оставете играчката. Кучето трябва да е свикнало да отговаря на вашето повикване, и това ще се е превърнало в навик.

 

МЕТОД „ТИ И ЛАКОМСТВОТО“ 


Стъпка 1: Намерете подходящо място за тренировки

Заведете кучето в тих заграден двор или на поляна, или място, където няма да бъде разсейвано.  При тези тренировки няма нужда от нашийник, само от много лакомства и търпение.

Стъпка 2: Отдалечете се

Оставете го за малко свободно да потича и поиграе. После отидете близо до него – на метър, метър и половина - клекнете и го повикайте с команда, като например „Тук“.  Примамете го с лакомство в ръка. Може да се наложи да повишите глас, но веднъж забелязало лакомството, ще сте привлекли вниманието му.

Стъпка 3: Поощрявайте кучето

Похвалете го, щом тръгне към вас. Трябва да му покажете, че приближаването му към вас е правилното действие, и продължавайте да го поощрявате, докато стигне до вас. Щом дойде, дайте му лакомството и поиграйте с него минута-две.

Стъпка 4: Бъдете търпеливи

Ако кучето спре и не продължи към вас, веднага спрете и вие да му говорите поощрително. Важно е да получава похвали само ако извършва правилните действия. Щом загуби интерес, спрете да му говорите и просто дръжте лакомството пред себе си. Не е нужно да го наказвате, че не идва при вас. Доказано е, че обучение посредством всяване на страх, никога не е продуктивно. Просто трябва да му покажете, че ако идва при вас и поведението му е правилно – ще получава внимание и лакомства. Отклони ли се от това поведение – ще среща мълчание и липса на внимание.

Стъпка 5: Увеличете разстоянието

Увеличавайте разстоянието между вас, преди да го повикате, и бавно намалявайте честотата, с която му давате лакомства. Когато усвои командата, постепенно въвеждайте предизвикателства, като все повече увеличавате разстоянието. Разсейвате  го, като въвеждате други членове на семейството или домашни любимци. Когато започне да идва при вас, постепенно намалете случаите, когато му давате лакомство, докато престанете изобщо да го поощрявате по този начин и той реагира само на команда.  

 

А вие какъв опит имате? Споделете с нас като коментар под поста.


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?