Колко често трябва да разхождате кучето си?

Публикувана от Marina 13/03/2020 0 Коментари Щастливи кучета,

Колко често трябва да разхождате кучето си?

Всяко куче се нуждае от движение. Попитайте любимеца си дали иска да отиде на разходка. Каква е неговата реакция? Започва ли да размахва опашка развълнувано и да подскача? Това е ясен знак, че то се наслаждава изключително много на разходките.

 

1) Защо разходките са толкова важна част от живота на едно куче?

Кучето има необходимост от физически упражнения

Ежедневното разхождане е добър начин да поддържате кучето си във форма. Идеалното тегло ще намали риска кучето ви да развие редица здравословни проблеми – диабет, проблеми с опорно-двигателната система, чернодробни заболявания и др. Любимецът ви има нужда от движение, за да бъде здрав и щастлив. Ежедневните разходки ще се отразят добре и на вас – физически и психически.

С ходенето мускулите и ставите на кучето ви ще укрепнат. Това е чудесен начин и за вас да поддържате добра форма. Освен това редовната разходка може да подобри настроението и да повдигне нивата на енергия.

 

Разгледайте Alcott Adventure Retractable Leashes - Автоматичен Розов Повод за Кучета с Мека Дръжка Адвенчър

 

 

Кучетата обичат да разучават и да изследват с носовете си

Не бързайте много, когато изведете кучето си на разходка. Дайте му шанс да опознае квартала. Необходимо му е време, за да подуши заобикалящата го среда, а това ще стимулира мозъчната му дейност.

За да бъдат разходките с кучето ви винаги забавни, не забравяйте да сведете рутината до минимум – разхождайте от време на време се в друг квартал или в някой непознат парк. Така разходката ще бъде вълнуваща както за вас, така и за пухкавия ви приятел.

 

Разгледайте Collar Tie Модерна Кърпа/Бандана за Врата - Нашийник

 


Разходките са важни за увереността на кучето ви

Кучето ви ще бъде по-уверено, ако го извеждате често. То ще се изправя през различни препятствия ежедневно и лесно ще свикне с тях. Този подход е подходящ за срамежливи и страхливи кучета. Важно е да запомните, че в такъв случай е добре постепенно да го запознавате с новите преживявания, за да се пребори със страха. Любимецът ви ще бъде уверен и щастлив, ако го извеждате всеки ден.


Честите разходки са важни за социализацията на кучето. Като го разхождате, вие го запознавате с нови кучета и хора. По този начин можете да избегнете много от поведенческите проблеми, които липсата на социализация би могла да предизвика. Социализацията на кучето е важна още докато то е куре, но е добре непрекъснато да го запознавате с нови хора и сутации, за да поддържате доброто му поведение.


Разходката с кучето укрепва връзката помежду ви

Разходката е чудесен начин да укрепите връзката между вас и кучето ви. Освен че е лесно за вас, прави любимеца ви много щастлив. Кучетата са най-уязвими, докато се изхождат.

 

Разгледайте Rogz Alpinist Нагръдник

 

 

2) Колко често трябва да извеждате кучето си?

Честотата на разходките зависи от до голяма степен от породата, възрастта и нивото на активност на кучето ви. Важно е да съобразите това и с времето, с което разполагате.

 

Възраст

По-младите кучета разполагат с повече енергия и ще се нуждаят от повече упражнения. По-младите кучета прекарват повече време в игра от по-старите.

Винаги има изключения на това правило. Имайте предвид, че кучетата на средна възраст и кучетата в напреднала възраст може да страдат от артрит, мускулна артрофия, диабет и други болести, които ще понижат тяхната енергия. Психически може и да са готови за упражнения, но физически да не успяват да наваксат.  

 

Порода

Каква е породата на вашето куче? Пойнтерите, Колитата и Овчарките се нуждаят от повече упражнения от кучетата, които са развъждани да бъдат малки (Йоркширски Териер и Папийон).  

Някои кучета са родени спортисти, докато други не обичат толкова много да се упражняват. Разбира се, това може да се дължи не само на породата на кучето, но и на неговите лични предпочитания.

 

Способността на кучето да издържа физическо натоварване

В каква физическа форма е кучето ви? Повечето кучета могат да издържат от 20 до 30 минутни разходки всеки ден, ако са в добро здравословно състояние. Някои кучета в перфектна физическа форма могат да издържат на разходки или катерене до 2 часа. Ако кучето ви е с наднормено тегло е най-добре да го разхождате около 10 минути, като правите няколко почивки, за да не се натоварват много ставите и сърцето му.

За да решите колко време е необходимо да разхождате кучето си на база здравословното му състояние, е добре да изведете кучето си на разходка и да прецените какво е нивото му на енергия. Ако кучето ви се дърпа силно и енергично по време на разходка, инвестирайте в добър нагръдник за куче и здрав повод. Ако се забавя на около 30-тата минута от разходката, най-вероятно се изморява. Любимецът ви може да започне повече да се спира и да се интересува повече от заобикалящата го среда.

Поемете към вкъщи и наблюдавайте поведението на кучето, докато се прибирате. Забавя ли се повече? Ако продължава да се движи бавно, това означава, че любимецът ви е вървял прекалено много. Следващия път е добре да изберете по-кратък маршрут за разходка.

Важно е да наблюдавате и повдението на кучето след разходката, когато вече сте у дома. Ако кучето ви пие много вода, автоматично си ляга в леглото и не помръдва някоко часа, може и да се е преуморило. Ако любимецът ви започне да куца по време на разходката или след нея, това също е знак, че упражненията са му дошли в повече. Следващия път отидете на по-кратка разходка.

Толерантността на кучето към упражнения може да се повиши, докато кучето е в добро здраве. Точно както вие не бихте могли да се включите в маратон веднага, ако не сте физически подготвени за това, не бива да очаквате кучето ви да умее да ходи, тича или да се катери по планините с часове, ако не е в добра форма. Започнете бавно и постепенно увеличавайте натовареността и дължината на упражненията седмица след седмица.  По този начин подготвяте кучето си за по-голямо физическо натоварване.

Ако имате куче в напреднала възраст и то се нуждае от подкрепа, за да ходи, можете да инвестирате в нагръдник за куче, с който леко да го повдигате и ще ви помогне да го придържате и да свалите малко тегло от ставите му. Трябва да бъдете внимателни да не прилагате твърде много напрежение, защото има вероятност да нараните гърба на кучето.

 

Това да прекарвате качествено време с кучето си ежедневно прави връзката помежду ви по-силна. По този начин изграждате доверие помежду си. Те ви доверяват ежедневните си нужди всеки ден.


А вие разхождате ли всеки ден кучето си? Споделете в коментарите колко често променяте маршрута на разходки!

 


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

Източници:

https://www.petmd.com/news/view/how-often-should-you-walk-your-dog-37552

 https://www.puppyleaks.com/walk-your-dog-every-day/

 

Коментирай