Как да си вземем куче? – СЪВЕТИ на ветеринарния лекар

Публикувана от zakucheto 04/12/2021 0 Коментари Съвети от ветеринарния лекар,

Съветите на ветеринарния лекар при избора на куче

 

Днес се срещаме с д-р Симона Давидова от ветеринарния кабинет „За кучето и котката“, с който работим в тясно сътрудничество. Тя ще ни сподели какво е най-важното, което трябва да преценим при взимането на нов домашен любимец вкъщи. 

За Д-р Давидова:

Д-р Давидова е вeтеринарен лекар от 2016 г, дипломирайки се в “Лесотехнически университет” – София. 

Интересите й са в полето на вътрешни болести, образна диагностика, дерматология, инфекциозни болести, паразитология, АГ. 

Д-р Давидова вярва, че профилактиката е за предпочитане пред терапията, затова и винаги обръща особено внимание на превенцията на заболявания. Целият й живот е съпътстван с животни и винаги е имала домашен любимец. 

Научете повече за д-р Давидова на Facebook страницата на “За кучето и котката“  или тук.

 

Ето и нейните съвети при избора на куче и първи моменти с кучето вкъщи:

 

  1. Какво е важно да решим преди да си вземем куче?

Взимането на домашен любимец е много емоционален, но и отговорен момент. Има много важни въпроси, върху които трябва да помислите, преди да си вземете нов член на семейството. Техните отговори са важни за съжителството Ви с кучето за следващите петнайсетина години.

 - Имате ли достатъчно свободно време? Нужно е да прекарвате време заедно, за да му осигурите необходимата адаптация, разходки и обучение.

 - Колко често пътувате? Ако пътувате често трябва предварително да сте подготвени кой ще поеме отговорност за кучето, докато ви няма. Ще се изненадате, колко "pet-unfriendly" е средата у нас. Много малко хотели, вили приемат хора с кучета. Транспортът също често е предизвикателство. 

- Имате ли други домашни любимци или деца? Ще могат ли да съжителстват заедно и да се разбират? Тук трябва да съобразите много, много неща:

- възрастта на детето

- програмата и навиците му

- темпераментът му на какъв тип куче би паснал

- Вашата ангажираност

- темпераментът на сегашния Ви любимец

- новият от същия пол ли ще е или не 

- Ако са от различен пол как ще се предпазите от нежелана бременност.  Дали с хирургична, дали с химична кастрация ще подходите, важно е за всеки от методите да се информирате в детайли.

- Можете ли да посрещнете разходите по отглеждането на домашния любимец, без това да затормозява бюджетът Ви прекалено много? 

- храна, профилактика (паразити, ваксинации), ветеринарни лекари 

- обучение, социализация и т.н

  1. Какво куче да си изберете?

Ако след всички тези въпроси сте взели решението да си вземете куче – честито! Това е важно решение, което ще промени живота Ви. От тук насетне е добре да вземете решения, свързани с избора на куче.  

- Бебе или възрастно куче? Бебетата са по-игриви, по-палави и трябва да сте наясно, че се изисква значително време за обучение, усилия и търпение от ваша страна, за да си сигурите спокойно и щастливо съжителство заедно в близките поне 10-14 години. Възрастните кучета са по-улегнали , вече са минали презобучение и изграждане на социални навици в общия случай, но това са животни с вече появили се хронични заболявания или с изградени лоши навици, които е добре да получите като информация, за да няма изненади. 

- Мъжко или женско да е кучето? Трябва да сте наясно с репродуктивния цикъл на кучето, здравословните проблеми, които могат да появят и при двата пола и как да действате. Поведенческите особености също е хубаво да обмислите. 

- Породисто или кръстоска ще е кучето Ви? Ако сте решили, че искате породисто куче задължително проучете изискванията на породата, особеностите й, специфики на нрава, медицински нужди. Сладките снимки в Инстаграм или веселото куче на съседа ни не са представителна извадка за всичко това. Съобразете всичко с Вашия нашин на живот. Ако предпочитате да си почивате повечко, то една белгийска овчарка или джак ръсел териер просто не е Вашето куче. Това са изключително енергични кучета в дребен и едър размер, на които, ако не отговорите на нуждите им за движение и активности, скоро ще започнат проблемите. 

 

3. Откъде да вземем куче? 

- Развъдник, организация, приют, зоомагазин, от комшията, от обява в интернет? Хората имат наистина огромен избор, което може да е объркващо. Важно е да се обърне внимание на имунизации, направени профилактични прегледи и обезпаразитявания, здравословното състояние на майката. Оптималните варианти са развъдник (в случай, че държите на порода) или приют/организация. Много внимавайте, когато купувате куче от развъдници. Искайте документи. Има много измамници, възползващи се от незнанието на хората, какво точно означава развъдник и родословие и че покупката на куче е често емоционален акт. Проверете в интернет отзивите от този развъдник. Дали е регистриран в киноложките федерации. Всичко останало не Ви гарантира исканата порода, а и си е класическа измама. Животинките от приют пък са уникални. Никой друг няма да има куче като Вашето. От организацията ще Ви информират за всички особености на животното, както и дали има придружаващи заболявания. Ще имате възможност да се срещнете с кучето и да прецените не само дали Вие харесвате кучето, а дали то харесва Вас.

 

  1. Преди да вземем кучето вкъщи – за какво да се подготвим?

След като вече сте минали през мрежата от решения и отговорите  на горните въпроси стигаме до момента на подготовката на жилището за новия член на семейството. Необходимо е да обезопасите кабелите. Да приберете или качите нависоко растенията (доста от домашните растения са токсични, проверете и това). Приберете всички препарати - лекарства, хербициди и инсектициди, почистващи препарати. Внимавайте с дребните играчки на децата. Въвлечете ги и тях в този процес, това ще ги възпита на отговорност. Разбира се има и покупки - купи за вода и храна, легълце, поводи, различни аксесоари в зависимост от индивидуалните нужди - четки , дрешки и т.н.

  1. Когато вече кучето е вкъщи 

Началото е невероятно всеки път. Буря от емоции, въртележка от весели моменти и първите неприятности. Необходимо е още с влизането у дома да поставите ясни граници и да започнете обучението. Непозволявайте да се случват неща, които не са ви приятни и ще ви напрягат занапред, само защото кучето влиза у дома за първи път, защото е малко или защото е сладинко и Ви е трудно да сте твърди. Качването по мебелите, просенето на храна, докато се храни семейството Ви, спане извън зоните, които сте решили да са за целта. Вземете трайно решение по тези въпроси и го следвайте. Не давайте лъжливи сигнали. Днес не може да се качваш на дивана, утре обаче искам да те гушна и може. Или едното, или другото. Всичко останало обърква животното и започват проблемите, които Вие ще разчетете като пакост. Започнете с граденето на навици от ден първи. Миене на крачка след разходка, миене на зъби, сресване – все неща, с които кучето Ви ще трябва да свикне още в началото на съвместния Ви живот. Ако не успявате да се справите с възпитанието и имате затруднения е удачно да потърсите своевременно помощ от професионалист. Кога да потърсите помощ, обаче? Няма никакво значение от възрастта на кучето и от колко време сте заедно. Важно е да го направите, за да си осигурите спокойствие, щастие и здрава връзка с кучето.  Няма нищо по-хубаво и приятно от живеенето с добре възпитано куче. В най-ранна възраст можете да започнете с така наречените "puppy classes", които вече и у нас се предлагат. Има услуги като Daycare за кучета, това също би могло да Ви е от помощ за възпитанието и социализацията на кучето. Разбира се има и треньори, училища за кучета – все места, на които ще срещнете специалисти, които да Ви посъветват как да изградите навик и как да коригирате поведенчески проблем. 

 

Ако имате нужда от преглед или консултация можете да посетите д-р Давидова във ветеринарния кабинет „За кучето и котката“ на бул. “Цар Борис III” 23 в кв. Хиподрума. 

 

Намерете всичко необходимо като легла, каишки, купички и др. за новото ви кученце вкъщи в онлай магазина тук

 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube

 

Етикети: ново куче

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?