Как да научим кучето да не гризе обувки и всичко вкъщи?

Публикувана от zakucheto 18/03/2019 14 Коментари Обучение и дресура,

 

Как да научим кучето да не гризе обувки и всичко вкъщи?

 

Когато личните ни вещи се превърнат в играчки за домашния любимец, възниква сериозен проблем. Ако имате куче и то гризе всичко вкъщи, причините за това може да са много различни. Важно е да ги откриете, за да действате в посока корекция на поведението. Най-често палетата разкъсват и дъвчат обувки, аксесоари, книги и всичко, което им попадне, просто защото зъбите им растат и четириногите изпитват неутолима нужда да ги ползват.

Възрастните кучета също може да гризат вашите предмети, като основните причини за това са:

  • Не са научени от малки какви са правилата;
  • Искат да привлекат вниманието ви;
  • Скучно им е;
  • Имат фобия, която провокира проблема;
  • Изпитват страх да остават сами вкъщи;

Важно: ако кучето ви има проблем да остава само или фобия, с която не можете да се справите, потърсете помощ от зоопсихолог или възпитател на кучета/треньор със специализация в поведенчески проблеми с доказан опит.

 

Разграничете позволеното от забраненото

Животинките не винаги успяват да разберат кой предмет е ценен за нас и кой – удачен за игра. Не им се сърдете, че са съсипали новите ви обувки, ако сте им предоставили други свои стари, с които да играят. Възможно е да не откриват разликата. 

Ако сте забелязали, че кучето има афинитет към нови книги, вдигнете четивата си високо, не ги дръжте на холната маса или на нисък рафт. Същото важи за обувките – слагайте ги на скрито място, ако сте забелязали, че животното иска да ги унищожи. Особено внимавайте с препаратите и всички предмети, с които палавникът може да се нарани. Сложете ги на място, където не може да ги открие. Щом излезете за работа, оставете на пода играчки за кучето, за да има с какво да се занимава, когато е само.

 

 

Какво си струва да пробвате?

 

Домашният ви любимец не само заслужава вашето внимание, той го изисква. Отделете достатъчно време, за да контактувате с него и да го възпитавате. Много от белите, които животинките правят, са продиктувани от скука, недостатъчно движение навън и желание за изразходване на енергията.

Постарайте се да провеждате дълги, приятни разходки, за да може кучето да се наслади на времето с вас и досега с природата. При наблюдаване на поведенчески проблеми, също отделете време, за да посетите възпитател, но и вие се включвайте активно с обучението. В противен случай резултатите ще са незадоволителни или нетрайни.

Когато хванете кучето в „нарушение“, реагирайте с твърда нотка в тона. Можете да кажете „Не!“ и да извикате името на кучето, за да дойде при вас. В никакъв случай не тичайте след него, може да възприеме това действие като игра, след което да хукне с обувката или предмета, който гризе. Така сякаш поощрявате „злодеянието“. По-разумен подход е да предложите играчка на кучето, а след като я приеме и пусне другия предмет, да го възнаградите с лакомство. Можете да го приучите на жизнено-важната команда „Дай!“ и да процедирате така, когато го хванете пак да гризе непозволен предмет. Не забравяйте да му дадете лакомство, след като пусне предмета и вземе своята играчка. Така ще насърчите животното да се занимава с неговите вещи, не с вашите.  

Има някои занимателни играчки, в които могат да се слагат лакомства или гранули и са перфектни за дъвчене. Задължително пробвайте и с тях. Винаги оставяйте на кучето такъв тип играчка преди да излезете за работа. За екстремни дъвкачи препоръчваме играчките Kong Extreme, които са изключително издръжливи. 

Има и специални медикаменти, безвредни за кучето, с които можете да напръскате някои от „забранените“ предмети, за да ги предпазите от захапката на четириногия ви приятел, това са например UrinOFF, Camon Puppy Trainer и други. Съветваме ви да се консултирате с ветеринар за избора на продукта, преди да ползвате този метод. Най-важното е да на навредите на здравето на кучето.

 

 

Насилието не е решение

 

Някои собственици толкова много се ядосват от нанесените вреди върху имуществото вкъщи, че прибягват до насилие над животното или дори изоставяне. Не бъдете крайни и проявете търпение към своето куче. Ако има нерешени проблеми, те най-вероятно зависят или дори са предизвикани от вас. Като собственик на домашен любимец имате отговорност да се грижите за него, а не да го наранявате. С повече търпение, нежност и помощ от специалист можете да си върнете спокойствието, а освен това да помогнете на кучето си, за да се ориентира кои от действията му са желани и кои – не. 

Не очаквайте кучето ви да спре да гризе предмети мигновено. Особено малките кутрета изпитват силна нужда, защото израстването на зъбките им диктува такова поведение. Възрастните кучета със склонност към разрушение също може да бъдат приучени към добро поведение, ако отделите нужното време и подходите с обич и разбиране. Давайте им играчки за кучета, в които да се слагат лакомства и им осигурявайте възможност да изхабят енергията си навън. 

Пожелаваме ви да се наслаждавате на хиляди моменти с вашето здраво и весело куче и да виждате следи от зъби...само по играчките му.

 

 


 

А вие как успяхте да научите кучето си да не гризе и унищожава всичко вкъщи? 

 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

 

Имате проблем с това, че кучето ви маркира вкъщи? Научете как да се справите ТУК.

14 Коментари

Венцислава:
20/03/2019, 12:08:29 AM
Отговор

Ние ползваме лакомства за дъвчене за да има с какво да се занимава

Dani:
21/03/2019, 11:26:06 PM
Отговор

Скриваме обувките

Грозданова:
21/03/2019, 11:27:55 PM
Отговор

С повишаване на тон .за да разбере че не е редно

Моника Велева:
22/03/2019, 10:50:54 AM
Отговор

Ние се справихме с дъвченето със спрей специално за тази цел, както и с кожен плюшени играчки, които да разпарчедосва, вместо мебелите.

Мариана Димитрова:
26/03/2019, 05:19:58 PM
Отговор

Когато е бебе трудно може да го контролираш,но ако има миризма която да го отблъсква например; Ацетон,Белина,Спирт ,Дезодорант или нещо подобно няма да прави бели там,аз имам 3 кучета ???? какво ли не съм пробвала,но въпреки че са ме побърквали си ги обичам.????

Галя Стоева:
26/03/2019, 07:33:11 PM
Отговор

Прибрахме всички обувки на недостъпно за нея място и й купихме по-твърди играчки.

Любомира:
26/03/2019, 10:18:52 PM
Отговор

Имаме БОК с името Нерон на 4 месеца. По съвет на Антон Михайлов -треньор на кучета и стопани,му подарихме чехли ,чорапи и обувки. Нашите ги носи за игра и правим размяната с неговите. По този начин,до момента,нямаме нито едно поражение. Системата действа :)

Мартин Михайлов:
27/03/2019, 11:02:53 AM
Отговор

Просто трябва да им обръщаме повече внимание

Анастасия:
27/03/2019, 12:17:59 PM
Отговор

Повишавах му тон и след известна доза конско се правех на сърдита и го игнорах. Така успяхме да оправим проблема с яденето на книги, уви дивана вкъщи все още избухва, когато излезнем.

Любомира:
27/03/2019, 02:08:31 PM
Отговор

Имаме БОК с името Нерон на 4 месеца. По съвет на Антон Михайлов -треньор на кучета и стопани,му подарихме чехли ,чорапи и обувки. Нашите ги носи за игра и правим размяната с неговите. По този начин,до момента,нямаме нито едно поражение. Системата действа :)

Моника:
27/03/2019, 02:38:24 PM
Отговор

С нашето хъски се справихме много лесно. Бяхме постоянно с него, занимавахме го и не го оставяхме да скучае и така нямаше време да прави бели, също така му бяхме взели играчки, които да гризе, той се научи много бързо и не дъвчеше нищо вкъщи.

Илка Антонова:
28/03/2019, 10:45:48 AM, www.ilchoni.com
Отговор

Моят метод беше с много разгодки за изразходване на енергията и обучение, за да знае границите си. И все пак имахме кратък период, в който като останеше сам се опитваше да гризе портмантото. Сложих камера за наблюдение с опция за говор през приложение на телефона и в момента, в който тръгнеше да гризе, веднага с команди през камерата прекратяваше всичко :)

Десислава Христова:
28/03/2019, 02:41:47 PM
Отговор

Аз го научих чрез метода на поощряването. Когато взимаше чужда вещ го карах да я пусне, а в замяна му давах лакомство. Проработи много бързо, в рамките на дни. Когато започнах да го уча на това кучето ми - мъжки померан, беше на два месеца

Славина:
29/03/2019, 09:32:44 PM
Отговор

Споделям 30 годишен опит. Нямаме изядени обувки. Обувките, чехлите и джапанките нависоко или в шкаф, докато кучето е малко (до 1 годинка например). Много играчки за кучето, ако посегне към нещо наше, просто го взимам и му давам негова играчка, която имам в резерва скрита някъде. О, имаме също и много подредена къща...

Коментирай