Как да науча кучето да не тича след колела?

Публикувана от zakucheto 22/12/2020 0 Коментари Обучение и дресура,

 

КАК ДА ОБУЧИМ КУЧЕТО ДА НЕ ТИЧА СЛЕД ВЕЛОСИПЕДИ?

 

Трудност – средна, 

Времетраене на обучението – 2 до 4 седмици

Тип обучение - поведенческо

 

Дори и да изглежда естествено кучето да тича след движещи се обекти, като велосипеди например, това поведение е опасно за хората на велосипедите, и за самото куче. Добре е обучението да започне от най-ранна възраст на кучето. То може да бъде научено да остава спокойно при преминаването на бързо движещ се велосипед. Също така може да бъде научено да тича успоредно на колелото.

Важно е да се отбележи, че едно добре социализирано куче е много малко вероятно да изгради навик да тича след колело. Вижте повече за социализацията на: Защо е важна социализацията?

При това обучение на кучето ще бъде полезно да имате асистент на колело, който да е запознат с целите ви и не се страхува от вашето куче. Не бихте искали да стреснете непознат велосипедист и някой да пострада по време на тренировъчните сесии. Имате нужда от здрава каишка и нагръдник, за да бъде удържано кучето, ако се втурне след минаващо колело. Лакомства също е добре да имате под ръка. Можете да използвате и специални каишки, които позволяват на кучето да тича успоредно с колелото ви.

 

МЕТОД „АЛТЕРНАТИВНО ПОВЕДЕНИЕ“   

 

Стъпка 1:

Команда „Обърни се и седни“ 

Научете кучето да се обърне, седне и да погледне към вас. Използвайте лакомства и/или кликер, когато го обучавате в спокойна среда. След това го изведете на двора, където има и други разсейващи фактори и практикувайте командата. Продължавайте да повтаряте командата и да възнаграждавате успешните опити.

 

Стъпка 2:

Практикувайте навън

Изведете кучето си на разходка из квартала, вързано на каишка. Периодично повтаряйте командата  - да се обърне и седне, когато се появят дразнители като деца, кучета, катерички, за да се уверите, че то изпълнява командата в различни условия.

Стъпка 3:

Въведете велосипеда

Нека вашият асистент премине на колело на няколко метра покрай вас и кучето, вързано на каишка. Когато кучето види колелото да наближава и стане неспокойно, задайте командата „Обърни се и седни“.

Стъпка 4:

Възнаградете изпълнението на командата. Ако кучето ви понечи да преследва колелото – спрете го и повторете ситуацията, като вашият асистент увеличи разстоянието между вас, докато кучето започне да отговаря адекватно. Винаги възнаграждавайте доброто изпълнение. 

Стъпка 5: 

Практикувайте без каишка

Когато кучето ви започне да изпълнява командите, когато колелото минава близо до вас, свалете каишката. Затвърдете наученото, като продължите обучението  без каишка, като в началото колелото следва да е по-далеч от вас. Постепенно, с практиката, все повече доближавайте колелото. Ако кучето не може да изпълни командата при много близо преминаващо колело, то върнете се една стъпка назад, и продължете обучението. 

 

МЕТОД, ВКЛЮЧВАЩ КОМАНДАТА „НЕ“ 

Стъпка 1:

Команда „Не“ 

Поставете каишка на кучето си у дома. Търкулнете тенис топка от единия край до другия на стаята. Когато кучето понечи да тръгне след топката, дръпнете каишката и го спрете. Не го оставяйте да докосне топката.

Стъпка 2:

Практикувайте извън дома

Практикувайте, докато кучето се научи да се откаже от топката, когато кажете „Не!“. Повторете упражнението без каишка. Наградете го, когато успее.  Вземете по-голяма топка и се преместете навън, където има повече разсейващи фактори. Повтаряте упражнението. Възнаграждавайте кучето при всеки успех.

Стъпка 3:

Включете велосипед в обучението

Включете асистент, който да кара велосипед. Кучето следва да е на каишка. Когато кучето започне да става неспокойно, или се втурне към велосипеда, кажете „Не!“. Дръпнете каишката, ако се налага.

Стъпка 4:

Възнаграждавайте изпълнението на командата „Не!“

Когато кучето се отпусне и изпълни командата, дайте му награда. Ако кучето все още се дърпа, повторете упражнението, но при велосипед на по-далечно разстояние.

Стъпка 5:

Повторете и приближете велосипеда

Постепенно, стъпка по стъпка, приближавайте велосипеда, след всеки успех на кучето – когато се подчини на командата „Не!“. След като се установи определено поведение, махнете каишката и упражнявайте командата.

 

МЕТОД, ПРИ КОЙТО КУЧЕТО ВЪРВИ ДО ВЕЛОСИПЕДА

Стъпка 1:

Кучето ходи до велосипеда

Разхождайте кучето на обикновена каишка, като то върви до вашето колело, а вие внимавате да не се заплете, докато направлявате колелото, без да се качвате на него. Дайте на кучето лакомство за това, че върви спокойно и контролирано до колелото. При разходките подбирайте неравни терени, с храсти и локви, точно през каквито обичайно минавате с колело. 

Стъпка 2:

Въведете насочващи движението гласови команди 

Докато разхождате кучето и вървите до колелото си, научете кучето  да разбира някои вербални насоки, като например „Бавно“, „Бързо“, „Стоп“, „Назад“ и „Приближи“ (вие можете да използвате други думи, които са синоними, но изискват същото действие от страна на кучето), за да контролирате колко бързо върви кучето и къде е позиционирано спрямо колелото. Завивайте наляво и надясно, обърнете колелото на 360 градуса, рязко спирайте и тръгвайте. Давайте лакомство на кучето при всяко успешно изпълнение на командите и насоките ви.

Стъпка 3:

Използвайте специална каишка

Поставете на кучето специална каишка за куче, която се използва, когато кучето върви до колело. Продължете да разхождате кучето си, докато вървите до него и колелото си.

Стъпка 4:

Качете се на велосипеда си

Качете се и подкарайте бавно велосипеда, докато кучето тича до вас. Карайте на малки разстояния, спирайте често и го хвалете, като му давате лакомство при всеки успех, който включва адекватно поведение – не се дърпа и отговоря на вербалните команди.

Стъпка 5:

Повишете трудността

Практикувайте командите, като излизате с колелото си и карате на все по-дълги разстояния, които включват по-трудни ситуации - други велосипедисти, други кучета и превозни средства.

 

А вие какъв опит имате? Споделете с нас като коментар под поста.


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com

 

 

Pic: <a href='https://www.freepik.com/photos/flower'>Flower photo created by Racool_studio - www.freepik.com</a>

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?