Как да науча кучето да не агресира, ако му вземат играчката?

Публикувана от zakucheto 25/11/2020 0 Коментари Обучение и дресура,

 

Как да науча кучето да не агресира, ако му взимат играчките?

 

Препоръчва се да фокусирате върху това какво очаквате от кучето си, вместо да коригирате по-късно поведение, което не приемате.

 

За кучетата не е необичайно да пазят и защитават играчките си. Но какво е приемливо и какво – не? И какво може да се направи по въпроса?

 

Нормално е кучетата да крият играчки или кокали, сякаш си ги пазят за по-късно. Нормално е дори за кучета, които имат много играчки, които са им непрекъснато под ръка.

 

Ако искате това поведение да престане, опитайте да намалите броя на играчките и кокалите, до които има достъп кучето. Може би кучето ще престане да крие, защото няма да има повече от необходимото, което да си пази за после. 

 

Обаче, ако кучето ви си пази играчките – ръмжи, стиска зъби, хапе, ако се опитате да му ги вземете  - то това е съвсем различно. Защитата на  храна, играчки, дори хора, е дълбоко вкоренена в нуждата на кучето за сигурност и оцеляване. Кучето усеща другите хора или кучета като заплаха и то защитава периметъра си, за се чувства защитено и удобно.

 

За съжаление, съществува митът, че поведението на кучетата, които защитават собствеността си, е в резултат на стремежа им да доминират. В резултат на това добронамерени стопани мислят, че трябва да се противопоставят на кучетата си за да имат контрол върху тях и да им наложат подчинение. Тъй като поведението на кучето е породено от чувство на несигурност и беззащитност в неговата среда, то такъв подход е опасен и неефективен. Често може да доведе до влошаване на поведението. Такъв конфронтационен подход може само да „валидира“ несигурността на кучето и да започнат да се зъбят или да хапят.

 

Как да се реши проблемът? 

Добър начин да се предотврати развитието на агресия за защита на играчки, или да се разреши проблемът, ако вече е възникнал – е като се избегне всякаква конфронтация, и вместо това изпускането на играчки се превърне в забавна и релаксираща игра.

 

Научете кучето си на команда „Вземи“ като го възнаграждавате с нова играчка, която криете зад гърба си, и насочвате вниманието му към новата играчка, докато вие си играете с нея. Когато кучето изпусне първата играчка, веднага го похвалете и го възнаградете с втората играчка, евентуално заедно с думите „Пусни“.

 

Защитата на предмети е сложно за справяне поведение, особено ако има малки деца или повече кучета в домакинството. Фокусирайте се върху това какво искате от кучето си, вместо да коригирате това, което не харесвате. Ще откриете, че кучето с удоволствие се учи и ще прояви доверие към вас очаквайки защитена и безпроблемна среда, където то няма да има нужда да пази или защитава ценните си предмети.

 

А вие какъв опит имате с този проблем? Споделете с нас като коментар под поста.


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?