Как да науча кучето да дава лапа?

Публикувана от zakucheto 25/11/2020 0 Коментари Обучение и дресура,

 

Как да научим кучето да дава лапа?

 

Да подава лапа е един от забавните трикове, на които може да се научи едно куче. Не е труден за научаване. Добре е преди това кучето да е научило някои от базовите команди. Да е научено да изпълнява команда „Седни“ би помогнало в обучението да подава лапа.

Някои стопани научават кучетата си на няколко вариации на тази команда. Някои хора казват „Дай лапа“ , „Подай лапа“ , други „Ръкостискане“.  Добре е кучето да е запознато с тези варианти.

 

Стартиране на обучението

Обучението може да трае няколко кратки сесии, което е за предпочитане пред една дълга сесия. Подгответе се с много лакомства. Освен тях, имате нужда от време, търпение и постоянство.

 

МЕТОД „ДОКОСВАНЕ НА ЛАПАТА“

Стъпка 1: Команда „Седни“

Поставете кучето в седнало положение и му предложете лакомство. Това ще му покаже, че имате лакомства и то може да си ги заслужи.

Стъпка 2: Докосване

Леко докоснете възглавничката на лапата на кучето. 

Стъпка 3: Реакция

Кучето ще реагира на вашето докосване. Може да погледне към вас и да подуши ръката ви. Може да издърпа лапата си и да я отдалечи от пръстите, които го докосват.

Стъпка 4: Ръкостискане

Когато лапата на кучето се отдалечава от ръката ви, внимателно я вземете и кажете думата „Ръкостискане“

Стъпка 5: Похвали и лакомства

Похвалете го и му дайте награда за добре свършената работа.

Стъпка 6:  Повторение  

Повтаряйте тези действия, докато кучето вече няма нужда от докосване и отговаря на командите „Ръкостискане“ и „Дай лапа“. Винаги го възнаграждавайте, когато успешно изпълни командата. 

 

МЕТОД „НАКАРАЙ ГО ДА МИСЛИ“ 

Стъпка 1: Команда „Седни“

Кажете на кучето да седне и му дайте лакомство, когато го направи. Това го поставя в позиция, удобна за даване на лапа, и му показва, ме има лакомства, ма които да се потруди.

Стъпка 2: Празна ръка

Дръжте ръката си с дланта нагоре на нивото на гърдите на кучето.

Стъпка 3: Подушване

Кучето може да подуши, дори за близне ръката ви, но вие го накарайте да чака и да мисли защо ръката ви е там, където е.

Стъпка 4: Изчакване

Дръжте ръката си отворена, изчаквайки за друга реакция, освен подушване и близване. То евентуално ще прояви любопитство и ще вдигне лапа да докосне ръката ви.

Стъпка 5: Награда

Щом кучето вдигне лапа, дори и да не докосне ръката ви, дайте му лакомство и го похвалете.

Стъпка 6: Повторение

Повторете няколко пъти, докато всеки път, когато подадете напред ръка, вашето куче ще вдига лапа, вместо да подуши или ближе ръката ви.

Стъпка 7: Команда

Запомнете, че трябва да изричате командите „Ръкостискане“ и „Дай лапа“ всеки път, когато доближите дланта си до кучето.

Стъпка 8: Практика

Практикувайте това няколко пъти на ден, докато кучето научи командата и действията, които я придружават. Всеки път при командите „Ръкостискане“ и „Дай лапа“ трябва да вдига лапа и да я поставя в ръката ви. Погрижете се да бъде похвалено и възнаградено при всяка успешно изпълнена команда.

 

МЕТОД „ДАЙ ЛАПА“  

Стъпка 1: Прав и седнал

Застанете пред кучето си и му кажете да седне. Погрижете се да получи лакомство за послушанието си. Ако не ви послуша и не седне веднага, когато му кажете, постарайте се да опресните знанията му за базовите команди за подчинение,   преди да продължите да го учите да дава лапа.

Стъпка 2: Лакомство в юмрука

Скрийте лакомство в ръка и стиснете в юмрук. Покажете юмрука си на кучето, така че да може да подуши лакомството, но да не може да го стигне и да го вземе.

Стъпка 3: Команда

Произнесете думите „Дай лапа“ и поставете юмрук под носа на кучето, така че да може да подуши лакомството.

Стъпка 4: „Копаене“ с лапа

Кучето ви ще иска да се добере до лакомството, така че дайте му да докосва с лапа и да „копае“ вашата длан, в очакване да я отворите и то да изяде лакомството. 

Стъпка 5: Награда

Щом кучето постави лапа в ръката ви, дайте му лакомство и го похвалете.

Стъпка 6: Практика

Практикувайте тези стъпки в няколко кратки обучителни сесии, докато кучето ви започне да разбира, че когато използвате команда „Дай лапа“, то трябва да постави лапа във вашата длан.

Стъпка 7: Отворена длан

Когато кучето научи как да действа при тази команда, не слагайте лакомство в юмрук, и отворете дланта си за хубаво ръкостискане. На този етап, кучето трябва точно да изпълнява командата и няма нужда от скрити лакомства в ръката ви.

 

А вие какъв опит имате? Споделете с нас като коментар под поста.


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?