Как да избера правилната храна за кучето си?

Публикувана от zakucheto 31/12/2021 0 Коментари Храна за кучета,

​Как да изберa правилната храна за кучето си?

 

Да храним кучетата си с висококачествена добре балансирана храна е най-доброто, което можем да направим за тяхното здраве. Добрата храна поддържа кожата и козината здрава и лъскава. Засилва имунитета и поддържа храносмилателната система. Качеството на храната на кучето ви е пряко свързано с неговото здраве и дълголетие. 

Изключително големият избор на храна за кучета на пазара се превръща в голямо предизвикателство. В тази статия ще ви дадем насоки как да подберете правилната храна за вашия любимец.

 1. Възраст

Първо е добре да вземете предвид възрастта и породата на вашето куче. Брандовете предлагат различни формули за различните възрасти и размери на кучето, което не е случайно. 

 

 

Кученцата-бебета до 1 година имат нужда от храна, която ще отговори на техните нужди на растеж. Те са много енергични, имат нужда от добро количество протеини, мазнини, витамини и минерали. Добре е храната да има минимум 25-30 % протеин, а гранулите да са с по-малък размер. 

Зрелите кучета в повечето случаи са по-неактивни и имат по-бавен метаболизъм. Затова те имат нужда от по-малко калории и мазнини, да се съблюдава да не надебеляват, но и да не губят мускулна маса. За да не губят мускулна маса добре балансираните храни за зрели кучета имат малко повече протеин отколкото от формулите за израснали кучета над 1 година. 

Както сме споменавали, едни от фаворитите ни за високо качество добре балансирана храна е Essential foods. Формулите им са съобразени с възрастта и различните по големина породи. Предлагат в състава си голямо количество протеини, мазнини, витамини, минерали и полезни вещества. Проучете марката и различните вкусове и съставки на храната ТУК

 

 1. Порода

Малките породи кучета имат други енергийни нужди в сравнение с големите породи. 

При формулите за малките породи има добавен повече протеин. Те много по-бързо достигат до зряла възраст от по-големите, имат по-бърз метаболизъм и нужда от по-калорична храна. Отделно самата гранула е създадена за по-лесно сдъвкване. За малките породи гранулата е малка, докато при големите, гранулата е по-голяма. 

При големите породи темпото на растеж е по-бавно и достигат зряла възраст по-късно от малките - след 18-24 месец. За да бъде по-плавен растежът и да нямат проблеми с опорно-двигателния апарат, процентът протеин в храната е по-малък. 

 1. Нива на активност

Въпреки породата и възрастта всяко куче си е индивидуално и някои са по-енергични и имат нужда от повече калории. Същото важи и за работещите кучета. Важно е да разбирате индивидуалните нужди на своя любимец и да подбирате храната спрямо тях. 

Има много фактори, които влияят на количеството храна, която да давате на кучето си. 

 • Енергийните нива – по-активните кучета, разбира се, имат нужда от повече храна. Подходяща формула за много активни, работещи кучета е Essential Stamina - високоенергийна храна, приготвена с 88% прясно и сушено пилешко, патешко, сьомга, пъстърва и яйца.

 • Външни температури – тялото изгаря повече калории, за да поддържа по-топла или по-студена телесна температура

 • Физическо натоварване – работните кучета имат нужда от повече енергия и храна с повече протеини и въглехидрати

 • Кастрация – кастрираните кучета в повечето случаи имат нужда от храна с по-малко калории, тъй като са предразположени към надебеляване. При тях е важно нивата на протеин в храната да са по-високи, а на мазнините - по-ниски, за да може в процес на редукция на тегло да се запази мускулната маса на кучето. Подходяща храна за кастрирани кучета, склонни към наднормено тегло, е Essential Contour(приготвена с 78 % прясно и сушено пилешко, патешко, сьомга, пъстърва и яйца).

Най-добрият начин да поддържате здравословното тегло на вашето куче е да познавате индивидуалните му нужди и да изберете храната спрямо тях. Всяка храна има таблица за количеството, което е препоръчително да се дава на кучето спрямо възраст и размер. Тези таблици са само насочващи и вие преценявате какво количество е необходимо конкретно на вашето куче.  


 

 

 1. Съставки

 • Протеинът в храната трябва да е на първо място на етикета и упоменат какъв точно е. Ако пише ясно месото, от което е направена храната - например пилешко, сьомга, телешко, то това е добър индикатор за качество на храната. Висококачествени съставки като прясно месо, зеленчуци, плодове, някои лесно смилаеми зърнени култури са основните хранителни съставки, от които се нуждае вашето куче.  

Essential Foods Estate Living например имат в състава си на първо място прясно обезкостено пилешко и патешко месо.

 

В случаите, когато на етикета пише думи като „вечеря“, „меню“, “предястие”, означава, че храните трябва да съдържат най-малко 25% от посочената съставка. Ако в името пише „с/със“ ( например „с ориз“), то би трябвало тази съставка да е минимум 3 %. Ако пише например „с вкус на агнешко“, то това означава, че количеството на тази съставка е толкова, колкото да се усети вкуса.


 • Месните деривати(субпродукти) или „by-products” - включват силно смилаеми и хранителни органи, като черен дроб, бели дробове и т.н. Те НЕ включват неща като коса, рога или копита. Погрешно е схващането, че месните деривати са „негодни“ за консумация, въпреки че те са по-малко популярни съставки. Компаниите с добра репутация включват в състава на храните си качествени месни деривати, затова избирайте фирми, на които имате доверие. Проучете добре производителя.   

 • Здравословни мазнини – омега 3 и 6 мазнини, които се съдържат в сьомговото масло, рапичното, лененото. 

 • Аминокиселини и мастни киселини - кучетата се нуждаят от 22 аминокиселини за оцеляването си, дузина от които могат да произвеждат сами. Останалите десет аминокиселини кучетата не могат да синтезират сами. Това означава, че ВСИЧКИ тези 10 аминокиселини трябва да бъдат в храната на вашето куче. Това са: валин, левцин, изолевцин, аргинин, хистидин, лизин, метионин, фенилаланин, меланин, триптофан, треонин.

Аминокиселините са градивните елементи на протеините. Протеините са жизненоважни за поддържане на мускулната маса, косата и ноктите, транспортиране на хранителните вещества през тялото, осигуряване на правилното функциониране на имунната система, произвеждане на хормоните.

 1. Алергии

Има кучета, които проявяват алергия към някои храни. Много често има кучета, които развиват алергия към пилешко например. Ако забележите признаци на алергия, е добре на първо време да смените основния протеин за поне няколко седмици. Ако не наблюдавате промяна, то е време да се обърнете към ветеринарен лекар. Най-подходящите храни за алергични кучета са на базата на само 1 протеин. Също така има специално създадени хипоалергенни формули като например Essential Balance, която е монопротеинова формула с пуешко месо. Не съдържа яйца, пилешко, агнешко, говеждо или риба. Комбинацията от пуешко, ориз и овес е внимателно подбрана, за да балансира храносмилателната система.

 1. Вредни храни

Запознайте се с вредните храни за кучетата и избягвайте да ги давате. Можете да намерите повече информация в статията ни:  Токсични и вредни храни за кучето

 1. Марка

Проучете етикетите и производителя, за да можете да изберете правилната храна за кучето си и да сте спокойни, че правите най-доброто за него. 

 

 

Признаци, че кучето ви си хапва подходящата храна за него: 

 • Енергично е
 • Лъскава кожа и козина
 • Добро тегло
 • Регулярно с добра консистенция изхождане – 2 до 3 пъти на ден
 • Бистри очи
 • Добър дъх

Има много фактори, по които да подберете храната за вашето куче. Най-важното е да сте наясно с нуждите му и да го наблюдавате. Също така всяко куче си има вкус и може да предпочита едни храни пред други. Ако сменяте храната, то винаги го правете постепенно в продължение на поне няколко дни като смесвате старата с новата.  

А вие на какъв принцип избирате храната за вашето куче? Кои храни смятате, че са високо качество и си заслужава да давате от тях на кучето си?

 


 

Надяваме се информацията да ти е била полезна и да споделиш с нас своя опит.

 

Подкрепи ни в социалните мрежи: 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

Ако искаш да получаваш повече информация и промо оферти, то не пропускай да се запишеш за бюлетина н ипо-долу на страницата.

 

С пожелания за много весели игри с твоя любимец! :)

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?