Изграждане на хигиенни навици на малко кученце

Публикувана от Marina 01/04/2020 0 Коментари Кученца Бебета,

Изграждане на хигиенни навици на малко кученце

Изграждане на хигиенни навици на малко кученце

Да си вземете кученце е вълнуващо събитие. Няма по-очарователна гледка от пухкавия ви приятел, който с интерес изучава новия си дом. Още с влизането си в къщи, кутрето става член на семейството ви. За да живеете в хармония, трябва да го научите къде и кога е позволено да ходи по нужда.

Важно е да знаете, че кучето не пристига в комплект с хигиенни навици. Те са плод на търпение и постоянство от страна на стопаните.

 

Разгледайте M-Pets Dog Waste Bags - Ароматизирани пликчета за кучета

 

Изграждане на хигиенни навици – кога да започнете?

Хигиенните навици са основна част от възпитанието на пухкавия ви приятел. Добре е до 6-месечна възраст кучето ви да ги е придобило.

Започнете с обучението между 12-тата и 16-тата седмица на кучето. На тази възраст то има достатъчно контрол над пикочния си мехур, за да се научи да се сдържа.

Ако любимецът ви е осиновен на по-голяма възраст, този процес може изисква повече търпение. Награждавайте желаното от вас поведение с лакомства за кучета и много любов, не наказвайте любимеца си, ако направи „беля“.

 

Изграждане на хигиенни навици - Какви стъпки да предприемете?

- Обособете място за ходене по нужда и се придържайте към него. Обонянието на любимеца ви ще му подсказва какво трябва да направи;

- Създайте хранителен режим и го спазвайте стриктно. Не давайте храна на кучето си между основните хранения;

- Създайте рутина за себе си. Важно е разходката да бъде първото нещо, което правите сутрин. В началото е добре извеждате кучето на всеки 30 минути, а след това на всеки час. Винаги го разхождайте след като го нахраните и след като се събуди от сън. Нека разходката е последното нещо, което правите, преди да оставите любимеца си сам и преди да си легнете;

- Ограничете свободното движение на кученцето си из апартамента, докато придобива хигиенни навици. Ако му позволите да се разхожда навсякъде, най-вероятно ще си свърши работата в някой ъгъл;

- По време на разходка използвайте дълъг повод за кучета. Наблюдавайте любимеца си. Така ще научите какво е поведението му преди ходене по нужда и ще го разпознавате в бъдеще;

 - Създайте позитивни асоциации –  награждавайте го с лакомства за кучета и внимание при добро поведение;

- Създайте рутина за любимеца си – важно е да създадете график за ходенето по нужда. Кучетата реагират добре на постоянството;

Когато не сте у дома е трудно да контролирате кучето си. В такъв случай можете да го научите да използва пелени за кучета. В повечето случаи тези аксесоари за хигиена са напоени с миризма, която предразполага кучетата да облекчават нуждите си върху тях. Подменяйте пелените често.

Бъдете сигурни, че сте научили любимеца си да ходи по нужда навън, преди да го научите да го прави върху пелените.

 

 

Изграждане на хигиенни навици – допълнителни съвети

Как да разберете, че кучето трябва да се изходи? Скимтенето, обикалянето в кръг, душенето, лаенето или драскането на вратата са знаците, за които да следите. Веднага изведете любимеца си на разходка, ако ги забележите.

Наказанието след „беля“ би могло да уплаши и травмира кучето. Ако хванете любимеца си да се изхожда у дома, плеснете силно с ръце, за да разбере, че върши нещо, което не е позволено. Изведете го навън. Когато се изходи по време на разходката го похвалете и му дайте лакомство за кучета.

Ако откриете доказателството, но не сте хванали любимеца си в „нарушение“, не реагирайте остро - не му крещете и не му натривате носа в изпражненията. Малките кутрета не могат да свържат гнева ви с направената „беля“.

Не почиствайте след кучето си с препарат, базиран на амоняк, а с такъв на ензимна основа. Така ще неутрализирате миризмата, която би подтикнала любимеца ви да облекчи нуждите си на същото място.

 

Бонус - любопитен факт

Новият член на семейството ви несъмнено ще ви зареди с много позитивна енергия. Хигиенните навици са важни, но не забравяйте да дарявате любимеца си с любов и внимание. Подхождайте търпеливо към ситуациите и инцидентите и не реагирайте първосигнално, това няма да доведе до нищо добро.

Желаем ви още много щастие с малките ви пухкави приятели!

А вашият любимец как придоби хигиенните си навици? Споделете с нас в коментарите! 

 


Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

Източници:

https://thepetdaily.com/house-training-puppy/

https://pets.webmd.com/dogs/guide/house-training-your-puppy

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация