Екскрементите и заразите

Публикувана от zakucheto 25/11/2020 0 Коментари Обучение и дресура,

 

 

Защо да почистваме фекалиите на кучето си при разходка?
 

  1. Заради хигиената на населеното място. По статистика 10 % от жителите на София имат кучета. Да приемем, че в София живеят 2 милиона човека. Следователно това са около 200 000 кучета. Няма как да се оставят 200 000 кучета да се изхождат навсякъде и да не се почиства след тях.  Наша е отговорността като стопани да си почистваме след кучето, за да опазим прковете и улиците по-чисти и да не се цапат хората с кучешки изпражнения.

 

  1. Поради опасността от предаване на болести на животни и хора. 

Опасност от пренасяне на паразитни  и инфекциозни заболявания. Въпреки обезпаразитяването и грижата за домашните любимци, заразите си се разнасят и ние трябва да направим всичко възможно да намалим разпространението. 

  • Само три седмици след обезпаразитяването в кучето отново могат да се развиват различни видове паразити, които отделят яйцата си чрез фекалиите. Яйцата им са изключително устойчиви на атмосферни влияния и дълго време оцеляват навън - в градинки, паркове, в уличния прах, полепват по козината на кучетата и по подметките на хората.  
  • Ларвите  на някои глисти могат да проникнат през кожата на кучето и да го заразят, а то да зарази нас.
  • Пренасяне на инфекциозни заболявания – например вирусите на парвовирозата и ганата се разпространяват главно чрез изпражненията на болните животни. Много други заболявания се разпространяват по този начин. Кучетата, които боледуват латентно, са най-опасни, защото никой не подозира, че са заразени.

В много държави в Европа има огромни глоби, ако човек не почисти след кучето си. Но не е нужно да стигаме до глоби, за да започнем да сме отговорни.

Нека се погрижим за чистотата и хигиената на нашите населени места. От нас зависи дали ще имаме чисти паркове, градинки и улици и дали ще разпространяваме зарази, застрашаващи здравето кучетата ни и децата ни. 

 

А вие виждали ли сте хора да не почистват след кучето си? Споделете с нас като коментар под поста.

 


 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?