Дирофилариоза (червеи в сърцето)

Публикувана от zakucheto 31/01/2018 0 Коментари Новини,

Д-р Андонова, Ветеринарна Клиника БГ Вет, www.bg-vet.com, 0888 855 324

Дирофилариозата - вземете превантивни мерки

 

Някога рядко за България заболяване сега то е на път да придобие епидемичен характер .Най- засегнати са Бургас, Варна, Хасково, Русе, Силистра, Пловдив, Стара Загора и София.Заболяването се предава при ухапване от кръвосмучещи насекоми (комари) през лятото и есента (от м.април – до м.октомври ), когато те са активни.

 

Това е паразитоза на пулмоналните артерии и дясното предсърдие при кучето, котката, вълка и др., причинена от нематода (кръгъл червей) Dirofilaria immitis. След раждането, микрофилариите (ларви I степен) достигат по кръвен път до капилярите на кожата, от където при ухапване попадат в междинен гостоприемник – комар или бълха (един комар може да пренесе 10-12 инвазиоспособни ларви). За 8-28 дни паразитът се развива до инвазиоспособен стадий (ларви III степен). При повторно ухапване той попадат в подкожната тъкан, където за около 6 месеца се развива до ларви IV и V степен и се превръща във възрастен паразит (полово зрял). Ларвите V степен са дълги 1-2 см и могат да предизвикат клинично проявено заболяване при придвижването си в най-дисталните краища на пулмонарните артерии, където те зреят. Целият цикъл на развитие трае 8-10 месеца, а паразитирането в сърцето и артериите продължава 3-5 години. Възрастните паразити достигат 17 – 27 см. Те живеят в белодробните артерии и дясното предсърдие и предизвикват нарушаване на хемодинамиката, повишаване на кръвното налягане, хипертрофия на дясната камера и дясностранна сърдечна недостатъчност. Тези промени са по-силни при физически активни кучета

За профилактика на заболяването, продуктът (Stronghold, Advocate )трябва да се прилага на редовни месечни интервали, през този период от годината, през който се наблюдава наличие на комари (междинни гостоприемници, които пренасят и предават ларвите на дирофиларията), а това става, когато денонощните температури се задържат в продължение на няколко дни >14 градуса. Продуктът може да се прилага в течение на цялата година или най-малко от един месец преди първото очаквано нашествие и ухапване от комари до един месец от последната опасност от ухапване от комари. За да се създаде рутинна практика, се препоръчва третирането да се извършва на същия ден или дата всеки месец. Когато се заменя друг продукт, който е бил използван за профилактика на дирофилария в профилактична програма то първото третиране с него трябва да се осъществи в рамките на един месец от последното третиране с другия профилактичен продукт.

*Кучетата/котките , които живеят в ендемични за дирофилариозата области или такива, които са пътували до ендемични зони могат да бъдат заразени с възрастни форми. По тази причина преди да се започне профилактика на заболяването трябва да се направи изследване за наличие на дирофилариоза, защото смъртта на възрастните форми в кръвотока на организма може да доведе до катастрофални последици за кучето/котката и много често до летален изход.

Най-добрата защита на домашният ви любимец е съчетание на задължителната ежемесечна профилактика на дирофилариозата (от м.април – до м.октомври ) с третиране за вътрешни и външни паразити всеки месец или на всеки два месеца.

 

 

Ветеринарна Клиника БГ Вет

 

Д-р Андонова е родена на 15.04.1979 г., в гр. София. Завършва ветеринарна медицина през 2004 г. в Лесотехнически университет гр. София. По време на следването си д-р Андонова стажува ( 1999 - 2004 г.) в клиниката към Катедра "Хирургия, Анестезиология, Радиологя и Физиотерапия" на Факултета по Ветеринарна Медицина към ЛТУ – София,  респ. в НЕМСКИ КАСТРАЦИОНЕН ЦЕНТЪР към факултета. Също така участва като част от екипа на ФОНДАЦИЯ ЧЕТИРИ ЛАПИ в редица техни изяви:

2000 г. - Акция по кастрация и връщане по места на бездомни и дворни кучета в гр. Пазарджик

2000 г. - Участие в откривнето от ФОНДАЦИЯ ЧЕТИРИ ЛАПИ на "Парк за реадаптация на танцуващи мечки" край гр. Белица

2001 г. - Посещение на ФОНДАЦИЯ ЧЕТИРИ ЛАПИ - Румъния в гр. Букурещ с цел обмяна на опит по проблема с бездомните кучета

През 2002 г. д-р Андонова стажува във Ветеринрна клиника "АМИ-ВЕТ" София

От 2004 г. до 2010 г. работи като ветеринарен лекар във Ветеринарна клиника "Св. Георги" - София

Междувременно д-р Андонова остава вярна на бездомните си приятели и през 2007 г. става официален ветеринарен лекар на ЗООЕКСПО-1 - първото по рода си благотворително зооекспо на бездомни кучета и котки с цел осиновяване, последвано от ЗООЕКСПО-2 по-късно същата година. Кампанията Зооекспо "Приятелството няма порода" се проведе по инициатива на  Столична община, Сдружение "На ТИ с Природата", "Германо-българска помощ за животните", сайтът "ДОГ.БГ", Фондация "АФА", Сдружение "ДАРА" и много други.

Етикети: Дирофилариоза

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация