Ушни възпаления при кучетата – признаци и лечение

Публикувана от zakucheto 21/09/2023 2 Коментари

Ушни възпаления при кучетата – признаци и лечение 

 

 

 

 

Ушните възпаления при кучетата най-често се причиняват от бактерии. Ушни паразити, прекалено окосмяване, влага или ушна кал, чужди тела, алергии и хипотиреоидизъм – всички тези състояния могат да допринесат за развитието на възпаление.

Поради устройството на ушния канал на кучетата, който е основно вертикално разположен, а не като човешкия, хоризонтално, е лесно влага и чужди тела да се задържат там. Вече има много почистващи лосиони, които да използвате превантивно, за да нямате проблеми с ушни възпаления. Намерете ги в онлайн зоомагазина ни. 

 

Как да разбера дали кучето ми има ушна инфекция?

Следните симптоми може да показват, че има нужда ушите на кучето ви да бъдат прегледани от ветеринарен лекар:

- сърбеж в ухото или в областта около него

- кафяво, жълтеникаво или кърваво изтечение от ухото

- неприятна миризма

- зачервяване

- подуване

- люспи или раневи корички по външното ухо

- загуба на окосмяване около ухото

- търкане на ухото и околната област по пода или мебели

- тръскане на главата или накланяне на главата

- нарушена координация

- необичайни движения на очите

- ходене в кръг

- загуба на слуха

 

Кои кучета са податливи?

Кучетата с алергии и тези с неизправени външни уши могат да са предразположени към развитие на ушни инфекции, като Кокер Шпаньол, Ши тцу, Бигъл, Лабрадор, Голдън Ретривер, Басет, Пудел, Сан Бернар, Немски Дог, Нюфаундленд, Доберман, Кавалер Кинг Чарълз, Дакел и др. Кучета с обилно окосмяване в ухото също могат да са по-чувствителни.

 

Как се поставя диагнозата?

Ветеринарен лекар може да открие заболяването при преглед на външното ухо, ушния канал и извивките му чрез уред, наречен отоскоп. Прегледът може да наложи използването на лека упойка, особено ако засегнатото ухо е твърде чувствително. Проба от изтеченията може да бъде изследвана за наличие на вредни бактерии, гъбички или паразити. Допълнителни изследвания може да са необходими (за щитовидната жлеза), ако лекарят прецени, че има нужда.

Поради голямото разнообразие от причини за възпаление на ухото, от съществено значение е поставянето на правилната диагноза.

 

Как се лекува?

Най-често се прави почистване от лекар на ушния канал, последвано от лекарства за домашно лечение. Може да бъдат предписани локално действащи лекарства или такива за прием през устата.

Не е рядкост някои кучета често да страдат от такива възпаления.

 

Вижте всички наши предложения на тема аксесоари за кучета.

 

Как се предотвратяват тези състояния?

- често проверявайте ушите на кучето си за изтечения, миризма и/или зачервяване

- ако външното ухо изглежда замърсено, нежно го почистете с памучен тампон и разтвор на дезинфектант, препоръчан ви от лекар. Посъветвайте се с лекаря и за честотата на почистване

- след баня и плуване, старателно подсушете ушите на кучето

- прекомерното окосмяване във външната част на ушния канал е редно да бъде премахнато

- почиствайте ушите на кучето с лосиони за почистване или кърпички

 

Може да се направи при фризьор за кучета или да помолите ветеринарен лекар да ви покаже как.

 

Кога е време за лекар?

Ако кучето ви показва някой от описаните по-горе симптоми, трябва да бъде прегледано от специалист, колкото е възможно по-бързо. Възпаленията на ушите могат да са силно болезнени и ако не се вземат мерки навреме, могат да засегнат вътрешността на ушния канал и средното ухо.

 

 

 


 

Разгледайте нашата храна за кучета, за да откриете най-подходящия вариант за вашия любимец. 
 

Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

 

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

Facebook Zakucheto.com

Instagram Zakucheto.com

Youtube Zakucheto.com

Етикети: Ушни инфекции

2 Коментари

Петко Георгиев Белегански:
23/07/2020, 10:33:52 AM
Отговор

Чихуа показа признаци на възпалено ухо.Стигна до ходене с наведена към болното ухо глава. Ветеринерят почисти,показа как да се чисти и постави инжекция.Даде лекарство за в къщи. В Четвъртък.Кучето повръща цял следобяд и вечерта.На другият ден започна да се храни и в уреченият ден ( Събота ) му дадох лекарство спазвайки съветите.След 1.5 или 2 часа кучето повърна всичко и продължи през деня да повръща водата която пие.Спрях хапчето и кучето се свести и пооправи,но за 3-4 дни.От тази сутрин пак е с наведена глава да я тръска и се крие.

МАРИЯНА МАВРОДИЕВА:
26/04/2023, 09:46:33 AM
Отговор

Здравейте.кучето за което се грижа има проблеми с ушите от три месеца.през това време е лекувано от ветеринар и сменени три вида антибиотици.последните две седмици е с много странно поведение.дезориентирано.постояно тръскащо главата си.бягайки от мен и криейки се. Ветеринар на 25.04.2023 и направи под упойка пункции на ушите.като изчисти и двете уши също така сложи и немски капки с действие от 28 дни.Мислех че ще промени поведението си след тази манипулация.но днес пак си е същото.бяга.крие се .тръска главата и е дезориентирана.Въпроса ми е това нормално поведение ли е???

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация ?