Как да научим кучето си да е само вкъщи?

Публикувана от zakucheto 07/11/2017 0 Коментари Обучение и дресура,Щастливи кучета,Кученца Бебета,
 
Кучетата са много социални и често е стресиращо за тях, когато останат сами. Въпреки това вие можете да научите кучето да се радва на времето, когато е само или поне да не му е неприятно. Ако не успеете да го научите да бъде само, то може да се стресира или да се отдаде на непрестанен лай, дъвкане на различни неща и създаване на бъркотия в дома ви.
 
Кои са стъпките, необходими, за да тренирете кучето ви да остава само?
 
1. За начало оставяйте кучето само на легълцето му за половин до 1 час дневно. Постепенно увеличавайте времето до 2 часа за кученца до 2-3 месеца. За кученца до 6 месеца – 4 часа.
Кученцето ще започне да свиква да бъде само и да се учи, че вие винаги се връщате.
 
До 1 година е препоръчително да оставяте своето куче на безпоасна за него територия – леглото му, къщичката му или отделена част за игра. Някои кучета могат да имат нужда от още няколко месеца, разбира се.
 
2. Направете така, че когато кучето е само да е и моментът за хранене и то ще се научи да се радва на това време още повече. Използвайте Kong - играчки, които се пълнят с лакомства и му ги давайте преди да го оставите само.
 
 
3. Научете кучето си, че има периоди на тишина и спокойствие, когато трябва да се успокои и да е кротко. Понякога прекъсвайте играта с кратки почивки без вдигане на шум. Казвайте на кучето си да се успокои и да легне за 1-2 секунди. Наградете го и продължете с играта. В началото тези интервали трябва да са кратки – само няколко секунди. Постепенно удължавайте моментите на тишина и спокойствие до 10-20 секунди. Кучето бързо ще научи, че след това време на тишина и спокойствие идва времето за игра, а то може да чака достатъчно дълго.
 
Съвет: В началото оствяйте кучето само за кратко време - най-много за 30 минути, така то ще запомни, че вие се връщате винаги при него. Направете времето му интересно, като му дадете 2-3 занимателни играчки, пълни с лакомства. Преди кученцето да отиде в леглото си, се постаряйте всичките му нужди да са задоволени – ходене до тоалетна, да не е жадно и да е имало време за игра. Ако плаче, то поне ще знаете, че не е защото е жадно, гладно или му е некомфортно.
 
Как да се справим с кучето, което плаче всеки път, когато излизаме?
 
Това може да се случи, когато сте преминали прекалено бързо през обучението. Изчакайте малко преди да се върнете при него. В момента, в който е заплеснато с неговите играчки за дъвкане или се е успокоило, можете да излезнете за кратко. В следващия етап на обучението, оставете кученцето само за време, за което знаете, че то лесно ще приеме отсъствието ви и практикувайте. Когато вече е свикнало, можете отново постепенно да увеличавате времето, като спирате, ако видите, че кучето става отново неспокойно.
 
Как да процедираме, когато кучето става агресивно, когато остава само?
 
Това също така може да бъде нормална реакция, особено ако остава само за пръв път. Можете да се учудите колко дълго е под влияние на яростта си – 5-10 минути е нормално, въпреки че ни се струва цяла вечност. Много кучета ще се опитат да драскат или ядат вратата, за да стигнат до вас, но спират след като разберат, че това няма да има успех.
 
Тези типове поведения са напълно нормални и очаквани, особено в началото на обчението. Старайте се да следвате стъпките, които споменахме по-горе, не дръжте кучето прекалено дълго в леглото му и му давайте занимателни играчки с лакомства, докато ви няма.
 
Разгледайте и нашите предложения за легло за куче.
 
Симптоми на тревожност при раздяла и кога да потърсите помощ от треньор на кучета:
 
  • Не е яло никаква храна или лакомства, докато ви е нямало;
  • Унищожително дъвкане, драскане, изхождане особено на изходите – при вратите и прозорците на къщата. Ако ноктите и зъбите му са изхабени или дори кървави, или е изключително отпаднало , то кучето страда от силна тревожност при раздяла;
  • Пищи, хапе, подскача нервно, когато се оправяте за излизане.
Етикети: Само вкъщи

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация