Хлорът в басейните – безопасен ли е за домашните любимци?

Публикувана от zakucheto 10/10/2019 0 Коментари Здраве на кучето,

Хлорът в басейните – безопасен ли е за домашните любимци?

 

Грижа за домашните кучета 

Температурите се покачват и започваме да си задававаме въпроси дали е добре домашният любимец да се потопи в семейния или обществен басейн. Собствениците на домашни любимци стават все по-информирани и настоятелни в търсенето на информация за ефектите на различни химикали при съприкосновение с техните любимци в ежедневието. Естествено е хората да се чудят дали е възможно натравяне с хлор.

Ето какво е нужно да се знае:

 

Какво представлява хлорът и какво въздействие има?

 

Когато се добави към вода, хлорът се разпада на хипохлорна киселина и хипохлоритен йон. Тези химикали оксидират микроорганизмите във водата чрез разрушаване на стените на клетката и вътрешната и структура. Без хлор, басейните бързо биха се превърнали в зелено, дори черно, блато след като водораслите и бактериите изпълнят водата.

 

Хлорът токсичен ли е за кучета и котки?

 

Както при много потенциално опасни химикали, рисковете от съприкосновение с хлор са свързани с дозата. Водата в басейните съдържа силно разредени количества хлор, които не биха причинили отравяне на хора или животни. От гледна точка на риска, един домашен любимец по-скоро може да се разболее от мръсотията в една локва или езеро, пълно с неизвестни микроорганизми, като амеби, например, отколкото от плуване в правилно поддържани басейни, пълни с хлорирана вода.

 

Таблетки хлор: опазване на кучетата

 

Най-големият риск за хора и домашни любимци е свързан с хлора в концентриран вид, преди да бъде поставен в басейна. Хлорните таблетки трябва да се съхраняват в оригиналните контейнери и да се пазят на защитено място, далече от деца и домашни любимци. Хлорният газ може да бъде опасен, ако се вдиша, и директен контакт с неразреден хлор може да нарани кожата и очите. Би било много необичайно домашен любимец да погълне таблетки хлор, тъй като миризмата често не е привлекателна за кучета и котки, но правилното съхранение ще елиминира изцяло риска от хлорно натравяне.

 

Какви са рисковете при излагане на хлорирана вода

 

Пиенето на хлорирана вода може да причини леки разстройства на стомаха, но не би причинило сериозно неразположение на домашните любимци. Любимците, които обичат да гълтат вода, докато плуват, трябва да бъдат обучени да не го правят. За щастие, повечето симптоми, свързани с хлора, са минимални. При любимци, които прекарват по-дълго време в басейни с хлорирана вода, могат да се проявят признаци за чувствителност като зачервени очи или сърбяща кожа. Басейни с високо ниво на хлор могат да причинят дразнене на дихателните пътища поради освобождаването на хлорен газ, особено при по-зле вентилирани зони.

Домашни любимци, които редовно плуват, могат да се сблъскат с по-чести ушни инфекции. Докато собствениците се чудят дали това е свързано с хлора, по-често повтарящи се инфекции са по-скоро свързани с мокрите уши, отколкото самия хлор. Вашият ветеринар може да препоръча подсушаване след плуване, ако вашият любимец е склонен към ушни инфекции.

 

Има ли алтернативи на хлора за собствениците на басейни?

 

Бромът е най-честият заместител на хлора за басейни и спа зони. Близък братовчед на хлора, бромът има по-неуловима миризма и по-слаб избелващ ефект. Хора, които се оплакват, че хлорът им дразни на очите или кожата, споделят, че бромът няма  чак такъв ефект. Докато хората предпочитат бром заради тези по-меки качества, то той е по-скъп от хлора и също така по-нестабилен, когато е изложен на слънчева светлина, което го прави лош избор за външни басейни. Професионалистите могат да ви посъветват дали във вашия случай бромът е добър избор.

 

Други рискове за домашните любимци, свързани с басейните 

 

Когато става дума за плуване, най-големият здравословен риск е свързан с опасността от удавяне. Въпреки, че хората погрешно приемат, че инстинктивното цапане с лапи на кучетата означава, че всички кучета са защитени във водата – кучетата могат да изпитат паника, да се уморят и да се удавят във всякакъв вид водни басейни, хлорирани или не. Собствениците трябва винаги да наглеждат плуващите кучета, което ще позволи да забележат веднага, ако се прояви малък проблем, преди да прерасне в голям – независимо дали е кашлица, изтощение или зачервени очи. С малко внимание и наблюдение на държанието на вашия любимец няма причина да не се насладите на лятното плуване и да използвате различни видове водни играчки за кучета, като плаващи топки, стикове и други.

 

 

Пожелаваме ви весела игра! 

 

 


Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

 

Какви характеристики имат различните породи кучета? Вижте ТУК.

 

източник: Джесика Вогелсанг / By Jessica Vogelsang, DVM

Етикети: куче в басейн

Коментирай