Хлорът в басейните – безопасен ли е за домашните любимци?

Публикувана от zakucheto 10/10/2019 0 Коментари Здраве на кучето,

Хлорът в басейните – безопасен ли е за домашните любимци?

 

Грижа за домашните кучета 

Температурите се покачват и започваме да си задававаме въпроса дали е добре домашният ни любимец да се потопи в семейния или обществен басейн. Собствениците на кучета стават все по-информирани и настоятелни в търсенето на информация за ефектите на различни химикали при съприкосновение с техните любимци в ежедневието. Естествено е хората да се чудят дали е възможно натравяне с хлор.

Ето какво е нужно да се знае:

 

Какво представлява хлорът и какво въздействие има?

 

Когато се добави към вода, хлорът се разпада на хипохлорна киселина и хипохлоритен йон. Тези химикали оксидират микроорганизмите във водата чрез разрушаване на стените на клетката и вътрешната и структура. Без хлор, басейните бързо биха се превърнали в зелено, дори черно, блато след като водораслите и бактериите изпълнят водата.

 

Хлорът токсичен ли е за кучета и котки?

 

Както при много потенциално опасни химикали, рисковете от съприкосновение с хлор са свързани с дозата. Водата в басейните съдържа силно разредени количества хлор, които не биха причинили отравяне на хора или животни. От гледна точка на риска, един домашен любимец по-скоро може да се разболее от мръсотията в една локва или езеро, пълно с неизвестни микроорганизми, като амеби, например, отколкото от плуване в правилно поддържани басейни, пълни с хлорирана вода.

 

Таблетки хлор: опазване на кучетата

 

Най-големият риск за хора и домашни любимци е свързан с хлора в концентриран вид, преди да бъде поставен в басейна. Хлорните таблетки трябва да се съхраняват в оригиналните контейнери и да се пазят на защитено място, далече от деца и домашни любимци. Хлорният газ може да бъде опасен, ако се вдиша, и директен контакт с неразреден хлор може да нарани кожата и очите. Би било много необичайно домашен любимец да погълне таблетки хлор, тъй като миризмата често не е привлекателна за кучета и котки, но правилното съхранение ще елиминира изцяло риска от хлорно натравяне.

 

Какви са рисковете при излагане на хлорирана вода

 

Пиенето на хлорирана вода може да причини леки разстройства на стомаха, но не би се стигнало до сериозно неразположение на домашните любимци. Кучетата, които обичат да гълтат вода, докато плуват, трябва да бъдат обучени да не го правят. За щастие, повечето симптоми, свързани с хлора, са минимални. При любимци, които прекарват по-дълго време в басейни с хлорирана вода, могат да се проявят признаци за чувствителност като зачервени очи или сърбяща кожа. Басейни с високо ниво на хлор могат да причинят дразнене на дихателните пътища поради освобождаването на хлорен газ, особено при по-зле вентилирани зони.

Домашни любимци, които редовно плуват, могат да се сблъскат с по-чести ушни инфекции. Докато собствениците на кучета се чудят дали това е свързано с хлора, по-често повтарящи се инфекции са по-скоро свързани с мокрите уши, отколкото самия хлор. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча подсушаване след плуване, ако вашият любимец е склонен към ушни инфекции.

 

Има ли алтернативи на хлора за собствениците на басейни?

 

Бромът е най-честия заместител на хлора за басейни и спа зони. Той е близък братовчед на хлора и има по-неуловима миризма и по-слаб избелващ ефект. Хора, които се оплакват, че хлорът им дразни на очите или кожата, споделят, че бромът няма толкова силен ефект. Бромът е предпочитан заради тези качества, но е по-скъп от хлора и също така по-нестабилен, когато е изложен на слънчева светлина, което го прави неподходящ избор за външни басейни. Професионалистите могат да ви посъветват дали във вашия случай бромът е добър избор.

 

Други рискове за домашните любимци, свързани с басейните 

 

Когато става дума за плуване, най-големият риск за кучетата е свързан с опасността от удавяне. Хората погрешно приемат, че инстинктивното цапане с лапи на любимците им означава, че всички кучета са защитени във водата. Голяма част от тях могат да изпитат паника, да се уморят и да се удавят във всякакъв вид воден басейн, независимо дали е хлорирани или не.

Винаги наглеждайде плуващите кучета, следете за проявата на малък проблем, преди да прерасне в голям – независимо дали става дума за кашлица, изтощение или зачервени очи. С малко внимание и наблюдение на държанието на вашия любимец няма причина да не се насладите на лятното плуване и да използвате различни видове водни играчки за кучета, като например плаващи топки, стикове и други.

 

Разгледайте Liker Плаваща Топка с Въже

 

Вижте уебинара ни на тема "Кучешката кашлица" - нещо банално или повод за притеснение?

 

 

 

Пожелаваме ви весела игра! 

 

Какви са вашите притеснения относно кучетата и басейните? Споделете с нас в коментарите! 


Ако информацията ви е била полезна, получавайте първи статии, промоции и нови продукти като се запишете за бюлетина ни по-долу на страницата.

Подкрепете ни в социалните мрежи: 

 

Zakucheto.com Facebook

Zakucheto.com Instagram

Zakucheto.com Youtube

 

 

 

източник: Джесика Вогелсанг / By Jessica Vogelsang, DVM

Етикети: куче в басейн

Коментирай