Клетка за куче – за или против?

Публикувана от zakucheto 06/11/2017 0 Коментари Обучение и дресура,Щастливи кучета,Кученца Бебета,
 
Много хора отказват да ползват клетка за кучето си, защото имат чувството, че това е жестоко. Въпреки това обаче клетката създава чувство за безопасност и спокойствие. Ако тренировката се изпълнява правилно, то клетката може да бъде високоефективен метод. Бидейки използвана по подходящ начин, използването на клетка може да е полезна за много цели – обучение на правилата в къщата, превантивен метод за деструктивно поведение, обучение на кучето да бъде спокойно и да си почива на място.
 
Позитивният подход при обучението на кучето за ползване на клетката има за цел да установи клетката като лично  и защитено пространство за кучето, където то се чувства спокойно. Там е мястото, където кучето няма да бъде закачано. Перфектно място, ако кучето е уморено или нервно. Инстинктът на кучетата е да имат бърлога и клетката играе такава роля.
 
Клетката също така допринася за много позитиви и за нас, стопаните. Способства за обучението на кучето вкъщи. Кучето няма да се изхожда там, където спи, което помага за научаване на кучето да контролира пикочния мехур и червата. Използвайки клетката, се предотвратяват опасни или непозволени ситуации, когато нямате възможност да го наблюдавате – през нощта, като сте на работа и т.н. Кученцата могат да бъдат оставени в клетката с лакомство или пълен Kong, за да се чувстват спокойни и защитени.
 
Избор на клетка за куче
 
Има различни варианти на клетки. Най- важното е да изберете правилния размер на клетката. Тя не трябва да бъде прекалено голяма, тъй като кучето може да ползва една част за тоалетна. Изберете клетка, която е достатъчно голяма кучето да стои право, да се завърта свободно и да си ляга комфортно. Добре е клетката да е ситуирана на лесно достъпно за вас и за кучето ви място.
 
Клетката като позитивно място
 
Важно е кучето да свиква с клетката постепенно. Сложете лакомство в клетката и оставете вратата отворена, така че кучето да влиза и излиза свободно. Когато вече кучето се чувства комфортно и свободно да влиза и излиза, то сложете лакомство в клетката и затворете вратата за няколко секунди преди да отворите отново вратата. Поставете одеяло или килимче, за да му е по-удобно и да не се издават звуци при движението на кучето. Когато не го обучавате, оставете вратата отворена и сложете кошче с играчки вътре. Хранете го в клетката като в началото оставяйте отворена вратата и постепенно я затваряйте за по няколко секунди. С времето увеличете периодите на затваряне в клетката. Допълнителен бонус е, че кучето свиква с одеялцето си, тъй като яде върху него. Взимайте одеялцето, когато ходите на ветеринар, за да е кучето по-спокойно при визитата си при ветеринаря.
 
Команди
 
Когато кучето отива в клетката по свое желание, кажете командата „Влез вътре“ и след това му дайте лакомство. На следващ етап задайте командата и изчакайте кучето да влезне в клетката. Кажете му „Да“ или „Браво“  и тогава му дайте лакомство. Същото упражнение важи, когато искате да го научите да излиза от клетката по ваша команда.
 
Продължителност
 
Ако кучето ви е спокойно при затворена врата за няколко секунди, постепенно удължете времето. Запомнете да използвате команда за излизане от клетката. Когато кучето остава затворено спокойно за няколко минути, то удължете времето и излезте от полезрението му за няколко секунди. Постепенно увеличавайте времето, в което то не ви вижда. Ако кучето  почне да скимти – игнорирайте го и го пуснете, когато се успокои. Ако искате да оставите кучето си за по-дълго време затворено в клетката – сложете вътре напълнен с лакомства Kong или кокал, който ще му задържи вниманието за дълго време и ще се чувства спокойно.
Важно е да не бързате при това обучение и да става постепенно. Добро правило е да оставяте кучето си за час всеки месец спрямо възрастта. 3-месечно кученце може да седи 3 часа в клетката. Когато кучето ви е добре обучено може да седи до в клетката до 8 часа, но кучето трябва да има добра тренировка преди и след това и да има занимавка вътре. Много вероятно е кучето ви да прекарва повечето време в сън.
Кученцата не могат да бъдат оставяни затворени в клетка за повече от 8 часа. Те не могат да издържат толкова дълго да не ходят до тоалетна. Кученцата трябва да спят в клетката през нощта.
 
 
Трудности
 
Когато кучето ви не може да свикне лесно с клетката и скимти и плаче, пуснете го навън, но запомнете, че то не трябва да асоциира, че скимтенето, плачът, лаят ще доведе до пускането му навън. Бъдете търпеливи и последователни в обучението, че спокойното поведение е ключът към пускането му навън. Изчакайте за няколко секунди мълчание и тогава отворете вратата. Можете също така да сложите бутилка гореща вода и одеяло с вашия аромат. Това ще помогне на кученцето да се чувства по-спокойно.
 
Почивка
 
Клетката може да бъде използвана като ефективен и хуманен начин за наказание. Щом вече клетката символизира позитивни чувства, можете да я използвате за почивки. Слагайки непокорното и палаво кученце в клетката за почивка за няколко минути, го учи да се успокои и да застане на едно място. Не слагайте обаче кучето да си в клетката по няколко пъти на ден, защото тогава клетката започва да се асоциира негативно. Клетката трябва да бъде използвана за почивка като последен вариант за наказание.
 
Обучавайки кучето правилно и с позитивна нагласа към клетката, то тя става неговото място, където то е в безопасност и се чувства спокойно. Бъдете постоянни и търпеливи и скоро ще видите добрите резултати и вие също ще бъдете по-спокойни и щастливи.
 
Вижте още наши предложения за легло за куче.
Етикети: Клетка за куче

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация