Как да спрем кучето да лае?

Публикувана от zakucheto 07/11/2017 0 Коментари Обучение и дресура,

 

6 начина да научим кучето да не лае.
 
Предлагаме ви 6 начина, които ще помогнат да разрешите проблема с лаенето. Разбира се, всяко куче е различно и някои методи са по-ефективни от други при различните кучета. Важно е да знаете, че колкото по-дълго време кучето е практикувало такова поведение, толкова по-бавно ще протече процесът на отучването му.
 
На първо място ще отбележим, че някои от техниките са свързани с причината за лая на кучето и вие трябва да го наблюдавате и да разберете каква точно е тази причина.
 
Винаги помнете:
 
- Не крещете на кучето да не лае – всъщност изглежда, че вие лаете заедно с него.
 
- Придържайте се към позитивни и енергични тренировъчни сесии.
 
- Бъдете последователни, за да не объркате кучето. Всеки член на семейството трябва да прилага тези методи всеки път, когато кучето лае. Не пропускайте да ги прилагате винаги.
 
1. Премахнете причината за лая
 
Кучето ви получава някакъв тип награда, когато лае. Иначе нямаше да го прави. Разберете каква е и я премахнете. Не давайте възможност на кучето да продължава с това си поведение.
 
Пример: Лай по минувачите
 • Ако лае по хора или животни, преминаващи покрай прозореца на къщата ви, спуснете щорите/завесите или оставете кучето в друга стая.
 • Ако лае по минувачи, когато е в двора, вкарайте го вътре. Никога не оставяйте кучето си без надзор за цял ден и цяла нощ.
 
2. Игнорирайте лая
 
Игнорирайте, когато кучето лае, ако виждате, че това го кара да спре. Не му обръщайте никакво внимание докато то лае. Вашето внимание е всъщност награда за него. Не му говорете, не го пипайте, не го поглеждайте. Когато спре да лае, дори само за да си почине, му дайте награда.
 
За да бъде успешен този метод, трябва да изчакате колкото е необходимо, докато кучето спре да лае. Ако лае повече от час и вие вече тотално сте се ядосали и му се скарате да спре, следващият път сигурно ще лае час и половина. То се научава, че ако лае достатъчно дълго вие ще му обърнете внимание.
 
Пример:
 • Когато сложите кучето в креватчето му или в неговото местенце, обърнете се и го игнорирайте.
 • Когато спре да лае се обърнете и му дайте награда.
 • Когато разбере, че получава награда щом спре да лае, изчакайте малко и тогава му дайте награда. Научете го да е тихо за по-дълго време.
 • Запомнете, че трябва да го награждавате в началото дори и само за това, че е тихо за няколко секунди, след това давайте награда след по-продължителни периоди на мълчание.
 • Давайте му награди за различни периоди. Понякога за 5 секунди, друг път за 12 сек., след това за 3 сек. и т.н.
 
3. Накарайте го да свикне с причината за лая му
 
Постепенно научете кучето да свиква с причината за лая си. Започнете от далече. Стимулът (причината за лая) трябва да е на достатъчно разстояние, така че то да не лае, дори и да го вижда. Дайте му наградки и после го доближете малко повече. Ако кучето не лае- дайте му награда. Ако стимулът вече не може да бъде видян от кучето, не му давайте награда. Искате да научите кучето, че присъствието на стимула води до хубави неща - награди.
 
Пример: Когато лае други кучета
 • Помолете свой приятел с кучето си да застанат на достатъчно разстояние, така че кучето ви да не ги вижда.
 • После нека се приближат достатъчно, за да бъдат видяни от кучето ви, но все още на достатъчно далечно разстояние. Дайте му награди.
 • Спрете да давате награди, когато приятелят ви вече не е в полезрението на кучето.
 • Повторете процеса, като скъсявате постепенно дистанцията.
 • Внимавайте да не стане прекалено бързо, тъй като може да отнеме дни или седмици, докато кучето се научи.
 
4. Научете кучето си на командата „Тихо“
 
Учудващо тук първо трябва да научите кучето да лае по ваша команда. Задайте му команда да лае, изчакайте го да излае няколко пъти и след това му поставете вкусно лакомство пред носа. Когато то спре да лае, за да подуши лакомството, похвалете го и му дайте лакомството. Повторете докато се научи да лае по ваша команда.
След като се научи да лае по команда, го научете на команда „Тихо“ . В спокойна обстановка без да има какво да ви разсейва, му кажете да лае. Когато залае, му задайте команда „Тихо“ и сложете лакомство пред носа му. Похвалете го и го наградете, че е тихо.
 
Пример: Има някой пред вратата
 • Когато се звънне на звънеца, кучето ви започва да лае за наличието на „натрапник“.
 • След като сте научили кучето си да бъде тихо в спокойна среда е време да го научите да спре да лае по команда при разсейващата обстановка, дори когато има човек пред вратата.
 
5. Поискайте кучето да направи несъвместимо с лая действие
 
Когато кучето ви започне да лае, го накарайте да направи нещо, което е несъвместимо с лая. Научете го да реагира на стимула за лай с нещо, което го възпрепятства да лае. Например да отиде в леглото си.
 
Пример: Има някой пред вратата
 • Хвърлете лакомство пред вратата и му кажете да си отиде на мястото.
 • Когато то си легне в креватчето заедно с лакомството, можете да отворите вратата. Ако кучето се изправи, веднага затворете вратата.
 • Повторете докато не се научи да лежи в леглото си, докато се отваря вратата.
 • Повишете трудността: като някой звънне на вратата, докато кучето ви е в леглото. Наградете го, ако си остане на мястото.
 
6. Изморявайте го
 
Осигурете му достатъчно ментални и физически упражнения през деня. Уморено куче е добро куче и е по-малко вероятно да лае от скука или напрежение. В зависимост от порода, размер, здравословно състояние, кучето ви може да има нужда от няколко дълги разходки, тичане по топката, игри с интерактивни играчки и др.
 
 
Запомнете: Колкото по-рано научите кучето да не лае, толкова по-лесно и приятно ще бъде. А за  забавни и интерактивни играчки можете да разгледате ТУК.
 
Повече за онлайн зоомагазин Zakucheto.
Етикети: Стоп на лая

Коментирай