Да научим кучето да не се дърпа на каишка

Публикувана от zakucheto 06/11/2017 0 Коментари Обучение и дресура,Кученца Бебета,
 
Всички имаме приятел или роднина, който е експерт във воденето на кучето си на каишка. Той никога не е дърпан от кучето си, принуден да тича след него, увъртан около дърветата или заплетен от каишката заедно със съседа, своето и съседското куче. Общо взето забавни ситуации.
 
Не знам за вас, но аз малко му завиждам на този човек, който може спокойно да ходи с кучето си един до друг, без дърпане и постоянна борба.
 
Трябва да признаем, че това умение е изключително важно и необходимо. Треньорите на кучета смятат, че ако кучето ти ходи спокойно на каишка до теб, то това означава, че то обръща повече внимание на теб, като това улеснява задаването на посока и наставления.
 
Кучетата, които дърпат повода, има много по-голяма вероятност да се откъснат, което може да доведе до рискови последици, особено ако кучето продължи да тича. Да не говорим, ако вие завършите по лице на асфалта. Имайки добри маниери на повода се предотвратяват рискови ситуации и разходката се превръща в удоволствие, а не борба.
 
Съвети за по-добро поведение на каишка и как кучето да върви до мен
 
Независимо дали кучето е голямо или малко, има 6 начина, които способстват заучаването на добри маниери на каишка:
 
1. Настройте своето собствено възприемане за нещата
 
Запитайте се: „Какво искам кучето да направи вместо да се дърпа?“ Вместо да го учите да не се дърпа, мислете в посока как да научите кучето да върви спокойно до вас.
 
2. Награди
 
Най-лесните и ефективни методи да започнете да обучавате кучето да върви правилно до вас, е да го награждавате, когато обръща внимание на това, което му казвате и когато върви до вас при разходка.
 
Когато кучето научи, че разходката до вас е приятно, пълно с награди преживяване, то то ще започне да върви правилно до вас. Опитайте се да използвате специални лакомства в началото, за да можете да спечелите вниманието на кучето. И не забравяйте: наградите могат да бъдат лакомства, но и похвала и повече внимание от ваша страна.
 
3. Играйте на „Следвай ме“
 
Държейки повода стъпете няколко крачки назад от кучето. Това движение назад е подканващо и кучето почти сигурно ще се обърне и ще тръгне към вас. Кажете „Да“, когато кучето ви доближи и веднага му дайте награда.
 
Играта помага кучето да се фокусира и да ви следва. След това отидете назад в друга посока и повторете упражнението поне 8-12 пъти, когато кучето активно ще ви следва след като се отдалечите.
 
4. Практикувайте при всяка разходка
 
След като вече веднъж сте започнали, казвайте „Да“ и награждавайте кучето всеки път, когато то ви погледне или върви правилно до вас.
 
5. Награждавайте често
 
Честото награждаване помага кучето ви бързо да научи какво поведение изисквате от него и обучението ще бъде по-лесно за него. Тайната тук е да използвате много специални лакомства в началото и да го награждавате често за всяко правилно поведение.
 
С времето награждаването трябва да намалее постепенно.
 
6. Помослете за допълнителна помощ
 
Ако кучето ви е вече  е установило неправилно поведение, помислете и за варианта за нагръдник, с който да можете да контролирате кучето по-добре докато сте на разходка. Но ако кучето ви вече дърпа прекалено силно, отидете при треньор.
 
Запомнете, че правилното поведение при разходка на каишка е умение, което се научава с времето, както от самите вас, така и от кучето. Трябва да е практикува ежедневно, за да има дългосрочен успех.
 
Приятно обучение и разходки! :)
 
Готини и необходими продукти за кучета ще намерите в нашия онлайн магазин и повече полезна информация - в Светът на Шаро.
 
Разгледайте и нашите каишки за кучета.

Коментирай

Искате ли да получавате промоции и полезна информация